Keď progresívci prikyvujú Orbánovi

Nestáva sa často, aby progresívny tábor verejne chválil politiku Viktora Orbána a žiadal, aby sa inšpirovalo aj Slovensko.

222290266840_578872286943707_6333665248001000582_n Foto: Orbán/FB

Začalo sa to rozhodnutím českého ministra vnútra. Česko na 10 dní zavedie kontroly na hraniciach so Slovenskom. Dôvod: Európu zasahuje nová migračná vlna z Blízkeho východu. Voľný pohyb v Schengenskom priestore ide nabok. Prioritu má ochrana hraníc a národných záujmov.

Česi sa tým snažia pritlačiť na Slovensko, aby rýchlejšie prijímalo nelegálnych migrantov, ktorých nám vracajú. Slovensko však naráža na ten istý problém, keď sa snaží vrátených migrantov presunúť tam, odkiaľ prišli na slovenské územie. Všetky krajiny východnej Európy sú len tranzitné. A vo všetkých je problém s hladkým readmisným režimom.

Ochranu hraníc žiadajú aj slovenskí poslanci. Kritizujú ministra vnútra Mikulca, že nezvláda boj s nelegálnou migráciou (ak by ho zvládal, hranica s Českom by bola ďalej voľná). Navrhujú, aby Slovensko zabezpečilo kontroly na južnej hranici s Maďarskom a Rakúskom.

Potiaľto by bolo všetko v poriadku. Keďže EÚ v ochrane vonkajších hraníc a v migračnej politike dlhodobo zlyháva a zo Schengenu sa stalo korzo prevádzačov, národné vlády majú právo prijať dočasné opatrenia. A presadiť poriadok.

Zápletka prichádza až vtedy, keď sa bližšie pozrieme, kto tieto smelé opatrenia navrhuje. Najaktívnejším bojovníkom za kontroly na hraniciach a za odrážanie migrantov je progresívny poslanec Juraj Krúpa. Začínal ako proatlantický aktivista v treťom sektore. Po voľbách bol v liberálnej frakcii OĽaNO. V lete vyľakaný z „ultrakonzervatívcov“ prestúpil do stajne SaS (hoci bližšie než k Sulíkovi má skôr k PS).

Krúpa chce cez parlamentný výbor tlačiť na ministra vnútra, aby sme „zaviedli kontroly na hraniciach aj my“.

Podobné pohoršenie ako Krúpa deklarujú aj viacerí progresívni novinári a aktivisti. Za kontroly na hraniciach so Slovenskom, ktoré zavádza česká vláda, by sa mal vraj zodpovedať minister Mikulec. Lebo nekonal a nechal to zájsť až sem…

Ak by s nápadom strážiť hranice prišiel Sulík, dalo by sa to chápať. Sulík (nie SaS, Sulík) mal v minulosti pri migrácii racionálne a pragmatické postoje. No ak takto zrazu vystupujú progresívni hujeri ako Krúpa alebo progresívne médiá, je to zvláštne.

Pohoršenie časti progresívneho tábora namierené na hlavu ministra vnútra má zrejme politický motív. Získali ďalšiu muníciu proti politike Obyčajných. Navyše medzi ich najobľúbenejšiu pózu patrí pocit hanby za Slovensko (aj vtedy, keď je v tom Slovensko nevinne). V tomto prípade však akosi zabudli domyslieť následky.

Ak české kontroly na slovenských hraniciach podľa nich nie sú zlyhaním EÚ, ale zlyhaním slovenskej vlády a ministra Mikulca, potom tu máme chválospev na migračnú politiku Viktora Orbána.

Bol to Orbán, kto medzi prvými kritizoval politiku „otvorených dverí“. A žiadal, aby si každá národná vláda zabezpečila ochranu štátnej hranice.

Maďarsko v tom išlo príkladom. A rýchlo narazilo na odpor EÚ, na zúrivú kritiku médií a aktivistov. Aj na vyhrážky, že príde o eurofondy.

Dobrou správou je, že dnes, po ôsmich rokoch skúseností, sme už oveľa ďalej. Orbánovská politika ochrany hraníc pred nelegálnou migráciou sa už nevníma ako extrém, ale čoraz viac ako norma.

Poniektoré progresívne postavičky typu Krúpa sú dokonca tak ďaleko, že Maďarsku v boji s migrantmi vyčítajú nedostatočne tvrdú ruku. A volajú po prísnejšej protimigračnej ochrane národných (slovenských) hraníc s Maďarskom a Rakúskom.

Možno by sa žiadalo dodať: dobré ráno, súdruhovia a súdružky. Vitajte medzi prebudenými.

Ale len možno… O niečo pravdepodobnejšie je to, že sa k pochvale Orbána – a k prebudeniu – dostali len tak, ako to majú v dobrom zvyku. Omylom.


Ďalšie články