Zákaz dúhovej vlajky v štátnych budovách neprešiel. Návrh podporil Smer, z OĽaNO len Gyimesi

Poslanci vo štvrtok nepodporili zákon o štátnych symboloch, ktorý spolu predložili koaličný poslanec György Gyimesi ( OĽaNO) a opozičný poslanec Tomáš Taraba (Život NS). Cieľom návrhu bolo zakázať používanie ideologických symbolov v štátnych budovách.

György Gyimesi. Foto: Martin Baumann/TASR György Gyimesi. Foto: Martin Baumann/TASR

Zákon neprešiel už v prvom čítaní. Za hlasovalo 44 poslancov, proti bolo 28. Nehlasovalo alebo sa zdržalo 57 zákonodarcov.

Jediný poslanec z OĽaNO, ktorý návrh podporil, bol jeho predkladateľ György Gyimesi. Väčšina poslancov klubu nehlasovala, proti bol Róbert Halák. Zákon naopak podporili takmer všetci poslanci Smeru. Zahlasovali zaň aj ôsmi zákonodarcovia Sme rodina a viacerí poslanci ĽSNS, Republiky či tarabovcov.

Proti hlasoval takmer celý klub SaS, traja poslanci Sme rodina (Romana Tabák, Zuzana Šebová a Monika Péter), ale aj poslanci Za ľudí Juraj Šeliga či Jana Žitňanská. Zákon nepodporili ani poslanci okolo Petra Pellegriniho (Hlas).

Spor o ideológiu

Gyimesi a Taraba chceli novelou zákona o štátnych symboloch zamedziť šíreniu a presadzovaniu ideológií, ktoré podľa ich slov patria do súkromnej sféry a ktorých presadzovanie považujú za zneužívanie funkcie štátnych predstaviteľov.

Podľa predkladateľov by na štátnych a oficiálnych budovách mali visieť predovšetkým štátne symboly, prípadne tie, ktoré nejakým spôsobom súvisia s kultúrnou identitou štátu alebo konkrétneho regiónu. Za neprimerané považujú napríklad vyvesenie dúhovej vlajky, ktorá je symbolom sexuálnych menšín.

Oponenti novelu zákona označili za zbytočnú. Návrh podľa nich prišiel v krízových časoch a nič nerieši. Predkladatelia boli tiež obvinení z nenávisti voči sexuálnym menšinám a iným sexuálnym orientáciám, ako je tá heterosexuálna, a z neprimeraných zásahov do životov týchto ľudí. Kritici novely používanie dúhových vlajok označujú za vyjadrenie solidarity s menšinami.

https://standard.sk/213480/gyimesi-inspiruje-ma-ideologia-neliberalnej-demokracie-korcok-ukazal-hnusne-farizejstvo/

Gyimesi: Strhla sa hystéria

Gyimesi sa pre Štandard vyjadril, že LGBT ideológiu“ vníma viac ako požiadavku, aby páry rovnakého pohlavia mali rovnaké práva ako heterosexuálne páry.

Ja nemôžem súhlasiť s tým, že manželstvo dvoch mužov alebo žien je rovnocenné s manželstvom muža a ženy, ktoré tu máme tisíce rokov. Nemôžem súhlasiť s tým, že páry rovnakého pohlavia budú mať deti, lebo to je proti prírode. Prekáža mi, že sa tu ani nediskutuje o ich problémoch, ale že LGBT aktivisti mimoriadne agresívne túto ideológiu presadzujú,“ povedal poslanec OĽaNO.

Kritiku oponentov návrhu označil za hystériu. Ide o ideologický spor, ktorý priatelia dúhovej vlajky vykresľujú ako útok na LGBT menšiny, čo, samozrejme, nie je pravda, keďže nikomu nezakazujeme činnosť a nič nezakazujeme na verejnosti,“ dodal.


Ďalšie články