Sudca: Dědeček je nedisciplinovaný vodič, nie však cestný pirát

Podľa sudcu bezprostredne nehrozí, že Dědeček bude pokračovať v páchaní trestnej činnosti.

Dušan Dědeček. Foto: Martin Baumann/TASR Dušan Dědeček. Foto: Martin Baumann/TASR

Sudca Okresného súdu Bratislava 1 Marek Filo dôvody útekovej ani preventívnej väzby nenašiel. Podľa neho neexistujú dôvody pre obavu, že by ušiel alebo sa skrýval.

Podľa sudcu bezprostredne nehrozí, že obvinený Dušan Dědeček bude pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Neuznal teda, že by predstavoval ohrozenie pre spoločnosť, na základe čoho by musel byť posadený do preventívnej väzby.

Dědeček si na samotnú udalosť po nehode nepamätal, nerozpamätal sa ani počas výsluchu 6. októbra, ktorý má Štandard k dispozícii. „Príliš som sa nerozpamätal, spomínam si na vjazd a výjazd z podjazdu, následne strom a hrôza,“ vypovedal podľa zápisnice. „Domnievam sa, že v podjazde som šliapol na plyn, neviem to vysvetliť, že z akého dôvodu.“

Dědeček šiel podľa posudkov v podjazde rýchlosťou približne 130 km/h a na úrovni autobusovej zastávky Zochova, kde došlo k tragickej nehode, šiel podľa posudkov rýchlosťou „nie menšou ako 100 km/h“.

Počas výsluchu uviedol ľútosť nad tým, že jeho činy viedli k vyhasnutiu mladých životov. Povedal, že ho ťaží svedomie a dnes nemôže spávať.

Podľa zápisnice Dedeček spáchal za posledných 11 rokov 16 priestupkov, z toho päť sa týkalo prekročenia rýchlosti. Najvyššiu pokutu dostal 100 eur. Dva priestupky boli spáchané závažnejším spôsobom, išlo o nerešpektovanie dopravného značenia. Žiadny priestupok však nebol spáchaný po požití návykovej látky, teda ani alkoholu.

Sudca z toho nevyčítal, že by bol bezprostredným ohrozením pre spoločnosť, kvôli čomu by mal putovať do väzby: „Evidenčná karta vodiča – obvineného signalizuje, že v jeho prípade ide o nedisciplinovanejšieho vodiča, ktorý má sklony porušovať predpisy cestnej premávky. Na druhú stranu je však nutné dodať, že druh a počet zadokumentovaných priestupkov za 11 rokov nevedie k záveru, že v jeho osobe by išlo o bezohľadného cestného piráta, ktorý by mal zjavné sklony flagrantne porušovať a nerešpektovať zákon,“ uzavrel sudca.

https://standard.sk/257811/dedecek-za-11-rokov-spachal-az-16-dopravnych-priestupkov-policajtov-mal-po-vytriezveni-prosit-aby-ho-zabili/

Sudca vzal do úvahy aj to, že Dědeček ešte nikdy nebol súdne trestaný, nebol ani závislý či nadužívajúci alkohol. Sám Dědeček svoj kontakt s alkoholom opísal takto: „Alkohol pijem príležitostne, u mňa to znamená cca dvakrát do mesiaca, nikdy som nepil sám. Fľaša rumu mi vydrží aj 2 mesiace. Čo sa týka preferencie alkoholu, v rámci tohto pitia preferujem tvrdý alkohol.“

„Ak nie je preukázané, že obvinený je osobou závislou, alebo nadužívajúcou alkohol a zároveň má zadržaný vodičský preukaz, pričom ani nedisponuje iným (pojazdným) motorovým vozidlom, reálnosť a bezprostrednosť hrozby pokračovania v obdobnej trestnej činnosti je pomerne ťažko predstaviteľná, ba až iluzórna, a to o to viac, keď v prípade obvineného jeho doterajší život nenasvedčuje tomu, že by išlo o osobu zjavne a opakovane porušujúcu zákon a už vôbec nie na úrovni trestnoprávnej zodpovednosti,“ uviedol sudca a uzavrel:

„V tomto prípade dôvody väzby nemôžu byť založené závažnosťou spáchaného skutku a ani jeho fatálnym následkom, i keď je šokujúci, tragický a neospravedlniteľný.“

Krajský prokurátor podal sťažnosť.


Ďalšie články