Prečo sa nepoučíme z histórie? Pápež varuje pred hrozbou jadrovej vojny

Pápež František si spomenul na 60. výročie Druhého vatikánskeho koncilu a varoval pred jadrovou vojnou. Prihovoril sa za mučenícku Ukrajinu a podčiarkol, že vyraďovať migrantov je zločin.

Pápež František. Foto: AP/TASR Pápež František. Foto: AP/TASR

Pápež si pripomenul 60 rokov od začiatku Druhého vatikánskeho koncilu a vystríhal pred hrozbou atómových zbraní. Povedal to na tradičnej modlitbe Anjel Pána:

Pokiaľ ide o začiatok koncilu pred 60 rokmi, nemali by sme zabúdať na nebezpečenstvo jadrovej vojny, ktorá ohrozovala svet práve v tom čase. Prečo sa nepoučíme z histórie? Aj v tej chvíli boli konflikty a veľké napätie, ale zvolila sa cesta mieru.“

Citoval pritom z prorockej knihy Jeremiáš v Biblii: „Toto hovorí Pán: Zastaňte na cestách a viďte, skúmajte dávne chodníky; a kde je dobrá cesta, choďte po nej, tak si nájdete odpočinok pre dušu.“ (Jer 6,16)

Rímsky biskup sa predtým v homílii na rannej omši prihovoril za Ukrajinu a podčiarkol, že vyraďovať migrantov je zločin“ a škandál:

V tomto okamihu je tu, v Európe, migrácia, ktorá nás toľko trápi a núti nás otvárať si srdcia: migrácia
Ukrajincov na úteku pred vojnou. Nezabudnime dnes na mučenícku Ukrajinu!“

Pontifik Jorge Bergoglio sa modlil aj za obete „šialeného násilného činu“ v Thajsku, ku ktorému došlo pred tromi dňami a pri ktorom expolicajt zabil takmer štyri desiatky osôb, prevažne detí v škôlke.


Ďalšie články