Rusi bombardujú mosty a elektrárne po celej Ukrajine. Putin hovorí o odvete za útok na Kryme

AKTUALIZOVANÉ Kritická infraštruktúra viacerých ukrajinských miest, vrátane metropoly Kyjev, sa stala v pondelok terčom ruských raketových útokov. Úrady hlásia obete. Šéf Kremľa Vladimir Putin neskôr vyhlásil, že ide o odplatu za "teroristické" činy Kyjeva na ruskom území vrátane sobotňajšieho výbuchu, ktorý poškodil Krymský most.

Kyjevom otriaslo v pondelok ráno viacero výbuchov Na mieste ruského útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

„Ak budú pokusy o teroristické útoky na našom území pokračovať, reakcie Ruska budú tvrdé a rozsahom budú zodpovedať úrovni hrozieb zo strany Ruskej federácie. Nikto by o tom nemal pochybovať,“ varoval Putin po schôdzke s členmi Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.

Podpredseda bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev zase na platforme Telegram avizoval ďalšie reakcie Ruska na vojenské operácie ukrajinskej armády.

„Prvá epizóda odohraná. Budú ďalšie,“ napísal Medvedev, ktorý sa od vypuknutia vojny na Ukrajine profiluje ako jeden z najzúrivejších nepriateľov Ukrajiny a Západu.

Vyjadril presvedčenie, že súčasný ukrajinský režim bude pre Rusko predstavovať „trvalú, priamu a jasnú hrozbu“. Vyslovil aj názor, že Rusko by si preto – okrem ochrany svojich občanov a hraníc – malo staviť ako svoj budúci cieľ „úplnú demontáž politického režimu Ukrajiny“.

Energetické zariadenia aj civilné obyvateľstvo

Niekoľko zásahov do objektov kritickej infraštruktúry mesta. Sú obete. Všetky služby v teréne fungujú,“ napísal na svojom účte na sociálnej sieti Telegram starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko.

Podľa slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa ruské útoky zameriavajú na energetické zariadenia aj na obyvateľstvo a ich cieľom je spôsobiť čo najväčšie škody. Pri ranných útokoch na ukrajinské mestá boli podľa neho použité okrem rakiet aj iránske samovražedné drony Šáhid.

Terčom útoku v Kyjeve sa stal aj obľúbený most pre chodcov a cyklistov, uviedol ukrajinský novinár Iľja Ponomarenko.

Výbuchy hlásili aj z miest Dnipro, Záporožie, Ľvov, Žytomyr, Charkov, Kryvyj Rih či Ternopiľ.

Starosta Ľvova Andrij Sadovyj na Telegrame informoval, že po zásahu raketami boli prerušené dodávky teplej vody a mesto zostalo čiastočne bez elektriny.

Zasiahnuté boli tepelné elektrárne v mestách Kyjev, Kryvyj Rih či Ľvov alebo Ivano-Frankivsk. Podľa dostupných informácií Rusi neútočia na atómové a vodné elektrárne.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj na Twitteri konkretizoval, že Rusi vypustili na ukrajinské ciele 75 rakiet, pričom 41 z nich zneškodnila protivzdušná obrana. Vyzval obyvateľov, aby zostali v úkrytoch.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil Putina za teroristu. Na Twitteri napísal: „Putinovou jedinou taktikou je teror voči mierumilovným ukrajinským mestám, ale Ukrajinu nezlomí. Toto je aj jeho odpoveď všetkým uzmierovačom, ktorí s ním chcú hovoriť o mieri. Putin je terorista, ktorý sa vyjadruje raketami.“

Minister zahraničných vecí James Cleverly označil ruské raketové útoky na ukrajinské mestá za neprijateľné“. Toto je prejav Putinovej slabosti, nie sily,“ konštatoval.

Podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa Rusi zasiahli 11 dôležitých infraštruktúrnych zariadení v ôsmich oblastiach Ukrajiny. Šmyhaľ na Telegrame upozornil, že je potrebné pripraviť sa na dočasné prerušenie osvetlenia, dodávok vody a komunikácií.

„Hlavným cieľom týchto vojnových zločincov je zasiať paniku, vystrašiť a nechať Ukrajincov bez svetla a tepla. Všetky služby sú na mieste, našu infraštruktúru promptne obnovujeme. Urobíme všetko pre to, aby boli všetky objekty čo najskôr obnovené.“

Šmyhaľ na Twitteri zas napísal, že „návrh zákona o označení Ruska za štátneho sponzora terorizmu bol včera predložený do Kongresu (USA). Dnes Rusko opäť ukázalo, že tento dokument je kľúčový.“

Naopak, útoky pochvaľujú na prokremeľskej scéne. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vo svojom statuse na platforme Telegram napísal, že teraz je so špeciálnou vojenskou operáciou“, ako Rusko označuje svojou armádou rozpútanú vojnu na Ukrajine, spokojný na 100 percent“.

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému Kadyrov odkázal: Varovali sme ťa, Zelenskyj, že Rusko ešte ani poriadne nezačalo, tak sa prestaň sťažovať… ale radšej, kým (na teba) niečo neletí, utekaj.“ Odporučil mu tiež nespoliehať sa na pomoc Západu.

Predstaviteľ prokremeľských úradov na Kryme Sergej Axionov označil útoky na ukrajinské mestá za dobrú správu“. Podobne ako Kadyrov, ocenil aj on zmenu prístupov k vedeniu špeciálnej vojenskej operácie. Pripomenul, že od jej prvého dňa nabádal, aby sa takéto akcie na zničenie infraštruktúry nepriateľa robili každý deň“. Dodal, že tak by sme všetko dokončili v máji a kyjevský režim by bol porazený“. Vo svojom statuse Axionov vyjadril nádej, že teraz sa tempo tzv. špeciálnej vojenskej operácie nespomalí.

Prezidentka: Ruské bombardovanie civilných cieľov na Ukrajine je prejavom cynizmu

Prezidentka Zuzana Čaputová označila ruské bombardovanie civilných cieľov na Ukrajine za prejav cynizmu a slabosti. Dodala, že Slovensko stojí pri Ukrajine a jej obyvateľoch.

Útoky odsúdil aj premiér Eduard Heger. „Je to neospravedlniteľná brutalita a teror na civilnom obyvateľstve, akým sa Vladimir Putin pravdepodobne mstí za výbuchy na Kerčskom moste,“ skonštatoval Heger s tým, že most je z pohľadu Ukrajiny aj iných krajín ilegálnou stavbou.

„Smrť a utrpenie nevinných nemajú mať v dnešnom svete miesto, rovnako ako obsadzovanie zvrchovaných štátov vojenskou silou,“ poznamenal slovenský predseda vlády. Konanie Putina hrubo odsudzuje a tvrdí, že ruský prezident sa musí zodpovedať za svoje činy.
      


Ďalšie články