Demonštranti pred americkou ambasádou v Moskve vyzývali na odpálenie rakiet na Washington

Niekoľko hodín po bombovom útoku na Krymský most sa konal pred americkým veľvyslancom v Moskve protest. Zaznelo množstvo protiamerických sloganov. Vyvrcholením akcie bol pochod s hračkárskou raketou typu Sarmat a výzva na odpálenie rakiet na Washington. Šialenci aj na ruské pomery, komentoval situáciu reportér z Financial Times.

Protest pred veľvyslancom USA v Moskve. FOTO: Twitter Protest pred veľvyslancom USA v Moskve. FOTO: Twitter

Sobotňajšiu akciu zorganizovali členovia proputinovského Národnooslobodzovacieho hnutia (NOD). Demonštrovali neďaleko amerického veľvyslanectva na Námestí Doneckej ľudovej republiky.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, demonštranti skandovali protiamerické heslá, pričom žiadali odstúpenie prezidenta USA Joea Bidena, ktorý sa podľa nich snaží vyprovokovať jadrovú vojnu. Požadovali aj stiahnutie síl NATO z postsovietskeho priestoru.

Na margo výbuchu na Krymskom moste, z ktorého ruský prezident Vladimir Putin obvinil ukrajinské tajné služby, jeden z účastníkov držal transparent s nápisom: Útok na Krymský most si objednala americká CIA.“

Zazneli aj ďalšie slogany. Napríklad, že „Kyjev je ruské mesto“, „Ukrajina je Rusko“, „Biden dovedie Spojené štáty k jadrovému hríbu“, „Spojené štáty a NATO, odíďte zo ZSSR a krajín Varšavskej zmluvy“.

Následne jeden z aktivistov oblečený ako strýko Sam viedol na vodítku hračkárske prasiatko vo farbách ukrajinskej vlajky. Akcia vyvrcholila pochodom s hračkárskym Sarmatom. Ľudia skandovali: „Na Washington!“

Video s raketou zdieľal na Twitteri aj Max Seddon, ktorý od roku 2021 vedie moskovskú kanceláriu novín Financial Times a šéfuje spravodajstvu o ruskej invázii na Ukrajinu. K tomu napísal: „Medzitým v Moskve niektorí obzvlášť šialení – dokonca aj na ruské pomery – prokremeľskí aktivisti protestovali pred americkým veľvyslanectvom a požadovali, aby Rusko odpálilo jadrovú raketu na Washington.“

Skutočný Sarmat je superťažká medzikontinentálna balistická raketa novej generácie, ktorá je schopná niesť jadrové hlavice.

Sarmat je v kódovaní NATO označovaný ako Satan 2. Šéf Kremľa Vladimir Putin zaradil túto raketu do generácie neporaziteľných“ zbraní spolu s hypersonickými strelami Kinžal a Avangard (Kinžal dopadol v marci aj na Ukrajine).

Pokiaľ ide o Sarmat, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že je to „najsilnejšia raketa s najdlhším ničivým dosahom na svete“. Sarmat má krátku takzvanú fázu naberania výšky, takže detekčné systémy protivzdušnej obrany majú málo času na jej zachytenie. Váži viac než 200 ton a dokáže niesť niekoľko hlavíc naraz. Putin tvrdil, že Sarmatom môže Rusko zasiahnuť akékoľvek miesto na Zemi.


Ďalšie články