Na Ukrajine už umierajú mobilizovaní ruskí vojaci

Ruskí odvedenci, ktorých zajala ukrajinská armáda sa sťažujú na zlé podmienky na fronte, ako aj na absenciu velenia. Hlásení sú prví mŕtvi z radov mobilizovaných a objavili sa aj prípady dezercie.

Mobilizovaní ruskí vojaci pochodujú počas výcviku. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Mobilizovaní ruskí vojaci pochodujú počas výcviku. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tri týždne po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, sa objavili prvé prípady, kedy boli na fronte zabití odvedení vojaci.

Úrady v Čeljabinskej oblasti potvrdili smrť piatich ruských vojakov, ktorí boli po mobilizácii z oblasti vyslaní na Ukrajinu. Ide tak o prvé oficiálne potvrdené prípady zabitých odvedencov. Informuje o tom portál Echo24.

Ruskí zajatci hovoria o katastrofálnych podmienkach

Na zverejnených nahrávkach hovoria zajatí vojaci o organizačnom chaose a nedostatku zásob, vrátane jedla a pitia.

Na jednej z nahrávok popisuje päťdesiatročný vojak, ktorý bol mobilizovaný 27. septembra, teda necelý týždeň po jej vyhlásení, svoju skúsenosť s vyslaním na bojisko. „Povedali nám, nech zaujmeme pozície. Sedeli sme tam a trikrát denne nás ostreľovali mínomety. Nedali nám žiadny cieľ. Mali sme len útočné pušky, nič iné – žiadnu vodu ani jedlo. Trvalo to tri dni, potom začali prehánky a zákopy sa do pása zaplavili vodou,“ povedal.

Pozoruhodné je, že podľa vojakovho tvrdenia, jednotka zostala v zákopoch bez velenia. Po tom, čo zákopy zaplavilo, sa ich spolu s ďalšími rozhodol opustiť. „Niekto odišiel skôr, niekto neskôr. Ja a moji kamaráti sme sa vydali smerom, odkiaľ sme prišli, ale keď sme sa tam dostali, zistili sme, že už to je ukrajinský check point. Tam nám povedali, nech zložíme zbrane, ak chceme prežiť. Tým to skončilo,“ uviedol.

Podobnú skúsenosť má aj ďalší mobilizovaný z rovnakého videa. Tvrdí, že po tom, čo ho dopravili do mesta Belgorod, pri ukrajinských hraniciach neďaleko Charkova, bol vyslaný na Ukrajinu len po dvoch dňoch.

Hovorí, že sa dostal do polorozpadnutých zákopov. Poslali nás tam, pretože chlapci, čo tam boli pred nami, utiekli tiež,” uviedol. Rovnako tvrdí, že nedostali žiadne jedlo ani vodu. Keď napršalo a zákopy sa zrútili, sa vojak s kamarátmi vydali, odkiaľ prišiel, ale aj tam už boli Ukrajinci. Odovzdal zbrane a stal sa zajatcom.

Prečo sú mobilizovaní posielaní na front tak skoro

Ruská armáda na Ukrajine je vyčerpaná. Ako pred časom informoval Štandard, objavili sa dokonca prípady kedy 20 ruských vojakov drží kilometer frontovej línie.  To je jeden z dôvodov prečo Moskva mobilizovaných mužov posiela na Ukrajinu tak skoro.

Druhým dôvodom je podľa BBC nedostatočná kapacita ruských výcvikových centier, ktoré neboli na nápor mobilizovaných vojakov pripravené. Na internete sa objavilo viacero videí, kde sa ruskí odvedenci sťažujú na nedostatočný výcvik. Napríklad na ďalšom videu vojak tvrdí, že za jedenásť dní od jeho mobilizovania strieľal iba raz.

Internetom kolujú aj zábery, kde ruskí vojaci reálne trénujú, väčšina dostupných videí ale pochádza z dielne ruského Ministerstva obrany. Na ďalšom videu môžeme vidieť mobilizovaných vojakov, ako prechádzajú základným pechotným výcvikom.


Ďalšie články