Po ruských útokoch sa Západ predháňa s dodávkami systémov protivzdušnej obrany Ukrajincom

Nemecko počas tohto týždňa dodalo Ukrajine moderný systém protivzdušnej obrany IRIS-T. Je optimalizovaný na ničenie striel s plochou dráhou letu a ochráni zhruba územie stredne veľkého krajského mesta. Nové systémy prisľúbili aj ďalšie krajiny.

Iris-T. Foto: Twitter Iris-T. Foto: Twitter

Po tom, čo ruská armáda v reakcii na útok na Kerčský most začala s masívnym ostreľovaním ukrajinskej energetickej a kritickej infraštruktúry, požiadal Kyjev svojich západných spojencov o nové dodávky systémov protivzdušnej obrany.

Okrem Nemecka, ktoré zaslalo prvý komplet systému IRIS-T a zaviazalo sa dadať ďalšie tri v priebehu budúceho roka, má Ukrajina prisľúbené dodávky od Spojených štátov a Francúzska. Zástupcovia krajín NATO sa na poskytnutí ďalších dodávkach systémov protivzdušnej obrany dohodli na stretnutí v Bruseli.

Okrem spomínaných dodávok systému IRIS-T by mal Kyjev začiatkom novembra dostať aj americko-nórske systémy stredného doletu NASAMS.

„Stále nevieme, aké rakety k nemu Ukrajinci dostanú, ak by dostali tie najlepšie, tak dostrel je okolo 50 kilometrov. Ani jeden z týchto systémov zatiaľ nemá bojové skúsenosti, pre oba to bude premiéra, ale pre Ukrajinu budú znamenať veľkú pomoc,“ komentuje pre portál Echo24 vojenský analytik Lukáš Visingr.

Ukrajinci chcú aj systém Patriot

Ukrajinská armáda od Západu požaduje aj systém MIM-104 Patriot, ktorý po tom, čo Slovensko odovzdalo Ukrajine vlastný systém S-300, má chrániť aj slovenské nebo.

Patriot dokáže zneškodniť nepriateľské strely na väčšiu vzdialenosť ako systém NASAMS, a to na 110 až 160 kilometrov. Podľa Visingra by však ukrajinských vojakov v prípade ich dodania čakali ďalšie mesiace školení.

„Poslať im tam pár odpaľovacích zariadení je otázka niekoľkých dní, ale vycvičiť ukrajinských vojakov, aby ich dokázali obsluhovať, udržiavať a opravovať, to trvá mesiace. Keby sa teraz začalo pracovať na dodávke systémov Patriot, tak v tomto roku ich aj tak v prevádzke mať nebudú. Ukrajincom najviac pomôže, keď nebudú dostávať ďalšie typy systémov protivzdušnej obrany, ale dostanú viac exemplárov tých sľubovaných,” uviedol Visingr na margo dodávok systému Patriot.

Systém protivzdušnej obrany Patriot na Sliači. Foto: TASR/Ján Krošlák

Ukrajinci si budú musieť vyberať, ktoré ciele chcú chraniť

Podľa Visingra si bude ukrajinské velenie musieť rozmyslieť a vybrať, ktoré objekty bude chcieť chrániť na úkor iných.

„Môžu chrániť iba nejaké ciele. Je otázka, čo budú chrániť preferenčne. Jedna batéria je určená napríklad na obranu jedného mesta alebo veľkej vojenskej základne,“ popisuje Visingr.

NATO chce dať Ukrajine náskok pred Ruskom

Protivzdušnú obranu ukrajinskej armády dosiaľ tvorili prevažne zastarané systémy sovietskej výroby, popisuje bývalý vojak a redaktor armádno-technického magazínu ATM Dušan Rovenský. Tie podľa neho môžu najúčinnejšie odrážať ruské raketové útoky. „Pravdepodobne najefektívnejšie môžu ruské balistické rakety a strely s plochou dráhou letu ničiť komplety S-300, 9K37 Buk a 9K330 Tor,“ uviedol.

Slovenské S-300 na ceste na Ukrajinu. Reprofoto: FB

Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley však tento týždeň konštatoval, že Západ môže Ukrajine poskytnúť integrovaný systém protivzdušnej obrany. ,,Zahŕňal by systémy krátkeho, stredného a dlhého doletu, ktoré sú schopné vypáliť strely vo všetkých výškach,“ povedal podľa agentúry AP Milley. Znamenalo by to, že Západ by chcel v dlhšom časovom horizonte zaistiť, aby mala Ukrajina pred Ruskom technicky navrch.

Slovenská S-300 má Ukrajine stále slúžiť

 Minister obrany Jaroslav Naď vo štvrtok v reakcii na obvinenia Roberta Fica z toho, že vláda ,,demilitarizuje” Slovensko uviedol, že systém S-300, ktorý Slovensko v apríli poskytlo Ukrajine ,,dodnes chráni Ukrajincov.

Pripomeňme, že systém S-300, ktorý bol vo vlastníctve Slovenskej republiky, po jeho darovaní nahradili batérie spomínaného systému Patriot, ktoré obsluhujú nemeckí, americkí a holandskí vojaci.

Práve holandský systém spolu s časťou vojakov má byť z územia Slovenska stiahnutý. Rezort obrany hovorí o prirodzenom rozhodnutí vychádzajúcom z vyhodnotenia bezpečnostnej situácie. Podľa ministerstva je však obrana slovenského vzdušného priestoru naďalej zabezpečená.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok