Aktivistky vyliali plechovku paradajkovej polievky na jedno z najhodnotnejších diel van Gogha

AKTUALIZOVANÉ Dve klimatické aktivistky zo skupiny Just Stop Oil (Zastavte ropu) v piatok v Národnej galérii v Londýne hodili plechovku paradajkovej polievky na dielo Slnečnice od Vincenta Van Gogha.

Zradikalizované aktivistky hodili plechovky s rajčinovou polievkou na zrejme najslávnejší obraz maliara Vincenta van Gogha s názvom Slnečnice, Foto: TASR/AP Zradikalizované aktivistky hodili plechovky s rajčinovou polievkou na zrejme najslávnejší obraz maliara Vincenta van Gogha s názvom Slnečnice, Foto: TASR/AP

K útoku údajne prišlo krátko po 11. hodine. Vďaka sklu, ktoré obraz chráni, však nedošlo k poškodeniu diela, iba rámu obrazu, potvrdila galéria.

Krátko po tom, ako prišlo k incidentu, sa aktivistky prilepili k stene a začali kričať: „Čo stojí viac, umenie alebo život? Stojí to viac ako jedlo? Stojí viac ako spravodlivosť?“

So svojím prejavom jedna z nich neprestávala a pokračovala ďalej: „Zaujíma vás viac ochrana obrazu alebo ochrana našej planéty a ľudí?“

Organizácia Just Stop Oil vo vyhlásení uviedla, že jej aktivisti hodili na obraz dve plechovky paradajkovej polievky Heinz, čím chceli vláde Spojeného kráľovstva adresovať požiadavku, aby zastavila všetky nové projekty v oblasti ropy a zemného plynu.

Cena obrazu je odhadovaná na 84,2 milióna dolárov. Na miesto bola privolaná polícia, ktorá obe aktivistky odviedla a zatkla.

Nejde pritom o prvý útok na diela tohto slávneho holandského umelca. V júni sa aktivisti prilepili na jeho obraz Peach Trees in Blossom v londýnskom Courtauld Institute.

V posledných mesiacoch sa klimatickí aktivisti vybrali do múzeí po celej Európe, aby sa prilepili k neoceniteľným umeleckým dielam v snahe upozorniť na klimatickú krízu. Medzi také kauzy patrí aj útok na dielo talianskeho renesančného majstra Sandra Botticelliho Jar (Primavera) v galérii Uffizi vo Florencii.

Ako uviedla agentúra SITA tri klimatické aktivistky sa v sobotu postavili pred súd pre obvinenia z trestného činu poškodzovania počas sprotestov v Londýne. Dve z nich, vo veku 20 a 21 rokov, v londýnskej Národnej galérii v piatok obliali polievkou obraz Slnečnice Vincenta van Gogha, pričom podľa prokurátorky poškodili rám, a prilepili sa k stene. Tretia je obvinená pre posprejovanie značky Metropolitnej polície. Všetky tri ženy súdu povedali, že sú nevinné. Sudca ženy prepustil na kauciu pod podmienkou, že na verejnom mieste pri sebe nebudú mať farby ani lepiace látky.


Ďalšie články