Kapitán Feyenoordu odmietol nosiť dúhovú pásku. O svoj post preto prišiel

Okrun Kökcü, doterajší kapitán holandského futbalového mužstva Feyenoord Rotterdam, si počas nedeľňajšieho duelu s AZ Alkmaar odmietol nasadiť dúhovú kapitánsku pásku. Vysvetlil to náboženskými dôvodmi.

FfMcfM9XkAA9l2j Okrun Kökcü ešte s kapitánskou páskou. Foto: Twitter/Vandaag Inside

Futbalisti Feyenoordu zvíťazili v 10. kole najvyššej holandskej súťaže na pôde AZ Alkmaar 1:3. V tabuľke tak figurujú na treťom mieste s dvojbodovou stratou na vedúci Ajax Amsterdam.

Nebol to však samotný zápas, ktorý vzbudil najväčší záujem médií a fanúšikov. Doterajší kapitán mužstva, turecký futbalista Okrun Kökcü, totiž odmietol nosiť dúhovú kapitánsku pásku, ktorá má symbolizovať súdržnosť s LGBT komunitou.

Gesto malo byť súčasťou kampane s názvom OneLove holandského futbalového zväzu pri príležitosti medzinárodného coming out víkendu, čiže víkendu, počas ktorého sa ľudia, ktorí tak ešte neurobili, otvorene prihlásia k svojej sexuálnej orientácii, ktorá je iná ako heterosexuálna. Na Slovensku tak napríklad v nedeľu urobil moderátor diskusnej relácie V politike na TA3 Rastislav Iliev.

Počas tejto kampane si mali podľa asociácie navliecť dúhovú pásku všetci kapitáni profesionálnych futbalových mužstiev pôsobiacich v Holandsku.

Kökcü pre vieru prišiel o post kapitána

Ale Kökcü to spraviť odmietol. Je totiž moslimom a urobil tak práve pre náboženské dôvody.

„Treba rešpektovať každého bez rozdielu vierovyznania, rasy či sexuálnej orientácie. Každý by mal byť tým, kým chce. Rozumiem aj podpore LGBTI komunity, ale je to proti môjmu náboženskému presvedčeniu. Preto nie som ideálna osoba na propagáciu tejto myšlienky,“ napísal vo svojom stanovisku.

„Viem si predstaviť, že niektorí ľudia sú z toho sklamaní. To absolútne nebolo mojím zámerom,” pokračoval. „Dúfam však, že bude rešpektovaná aj moja voľba z náboženských dôvodov,“ dodal športovec.

Kökcü pre svoj odmietavý postoj vzápätí prišiel o post kapitána. Túto pozíciu v zápase zastával rakúsky stopér Gernot Trauner, ktorý s dúhovou páskou problém nemal. To, či Kökcü príde o svoj kapitánsky post natrvalo, zatiaľ nie je známe.

Pripomeňme ešte, že práve Kökcü strelil z penalty prvý gól Feyenoordu.

Riaditeľ Feyenoordu Dennis te Kloese sa vyjadril, že rozhovory s futbalistom Kökcü na túto tému boli „náročné“. „V tejto otázke bude potrebné urobiť ešte veľa,“ povedal. „A je to téma, ktorou sa ako klub aktívne zaoberáme,“ pokračoval te Kloese.

Anglický kapitán Kane v Katare s dúhovou páskou

Moslimské krajiny majú k LGBT komunite či jej propagácii diametrálne odlišný vzťah ako západné štáty. Výnimkou nie je ani Katar, krajina na Arabskom polostrove, ktorá bude už čoskoro hostiť tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale.

V Katare, po futbalovej stránke menej populárnej krajine, je homosexualita u mužov nelegálna. Hrozí za ňu pokuta, ale aj trest odňatia slobody až na sedem rokov.

Aj napriek tomu však kapitán anglickej futbalovej reprezentácie Harry Kane avizoval, že počas zápasov na svetovom šampionáte bude nosiť dúhovú kapitánsku pásku. Kane v tom nebude sám. Pripojí sa k nemu napríklad nemecký kapitán a brankárska legenda Manuel Neuer.

Ku kampani sa plánujú pridať aj reprezentácie Francúzska, Belgicka, Dánska, Holandska, Nórska, Walesu, Švajčiarska a Švédska.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok