Ustúpia Rusi z Chersonu? Prokremeľské médiá hovoria, že najbližšie mesiace dobré správy nečakajú

Ukrajinská armáda uťahuje slučku okolo ruských síl, ktoré okupujú metropolu Chersonskej oblasti. Ruská štátna televízia medzitým priznala problémy.

sergej Sergej Surovikin. Foto: Reprofoto/ Reprofoto-Aktuální zprávy

Cherson je jediná oblastná metropola, ktorú Rusi dobyli od februárového spustenia invázie na Ukrajinu. Z mesta vedie pozemné spojenie na Krymský polostrov, ktorý Rusi anektovali v roku 2014. Dobytím Chersonu, ktoré by otvorilo ukrajinskej armáde cestu na Krym, by si Kyjev pripísal významné strategické víťazstvo. Pre Moskvu by to znamenalo trpkú porážku, ktorá by zrejme otriasla režimom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Šéf Moskvou dosadenej chersonskej oblastnej samosprávy Vladimir Saldo oznámil, že chcú z Chersonu evakuovať až 60-tisíc civilistov. Tisíce už prepravili na ľavý breh. Saldo však tvrdí, že Rusko má vojenské zdroje na udržanie mesta aj na prípadný protiútok.

Zábery z evakuácie odvysielali aj ruské médiá.

https://twitter.com/UkrainianNews24/status/1582677906064805888

V Rusmi okupovaných oblastiach platí stanné právo, ktoré šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil v stredu.

Nový hlavný veliteľ ruských síl na Ukrajine Sergej Surovikin deň predtým priznal, že situácia v Chersone je „zložitá“.

„Ruská armáda zabezpečí predovšetkým bezpečnú evakuáciu obyvateľstva,“ uviedol ruský generál v televíznom rozhovore. Poznamenal, že sa nesnaží o rýchle tempo „špeciálnej operácie“, chce chrániť životy svojich vojakov. Dodal, že na línii dotyku sa budujú obranné štruktúry.

https://www.youtube.com/watch?v=BYe9cbwt8AU&ab_channel=%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%8A

Na možný pád Chersonu pripravujú Rusov aj štátne médiá, upozorňuje Julia Davisová, zakladateľka portálu Russian Media Monitor. „Štúdio napĺňa hnev a sklamanie, keď sa diváci pripravujú na stratu Chersonu a ďalších území,“ napísala na Twitteri o relácii, kde padlo priznanie o problémoch v Chersone.

Podľa portálu Newsweek korešpondent ruského provládneho denníka Komsomoľskaja pravda Alexander Koc vo vysielaní uviedol, že v najbližších dvoch mesiacoch neočakáva pre Rusko „nejaké dobré správy“ a že Ukrajina v tomto časovom rámci pravdepodobne znovu dobyje územie, ktoré momentálne kontrolujú ruské sily.

Max Bergmann z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) pre Newsweek konštatoval, že ruská štátna televízia teraz „musí uznať, že vojna sa nevyvíja dobre a že Rusko musí urobiť viac“.

„Stalo sa to neudržateľným. Na jednej strane Rusko kontroluje svoj vlastný informačný priestor. Na druhej strane, keď je tento informačný priestor tak jasne oddelený od reality, vytvára to skutočné napätie,“ vysvetlil analytik.

Ako uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ruské úrady pravdepodobne vytvárajú informačné podmienky na ospravedlnenie plánovaného ruského ústupu a značných územných strát v Chersonskej oblasti.

Ruské velenie sa podľa ISW evidentne poučilo z informačných a operačných zlyhaní počas nedávnej ukrajinskej protiofenzívy v Charkovskej oblasti, „a preto sa pravdepodobne pokúša zmierniť informačné a operačné dôsledky zlyhania pri obrane proti ďalšiemu úspešnému ukrajinskému postupu“.

ISW upozorňuje, že ruské sily vytvárajú informačné podmienky na uskutočnenie útoku pod falošnou vlajkou na vodnú elektráreň Kachovka neďaleko Chersonu.

„Ruská armáda sa môže domnievať, že narušenie priehrady by mohlo kryť jej ústup z pravého brehu Dnepra a zabrániť alebo oddialiť postup Ukrajincov cez rieku,“ píše ISW.

Inštitút pripomenul, že Surovikin tvrdil, že dostal informácie o pláne Kyjeva zaútočiť na priehradu, pričom Saldo zopakoval toto tvrdenie s dôvetkom, že ukrajinské sily majú v úmysle zaútočiť na viaceré priehrady proti prúdu od Chersonu.

„Ruské úrady majú pravdepodobne v úmysle použiť varovania o predpokladanom ukrajinskom útoku na hydroelektráreň Kachovka na vytvorenie informačných podmienok pre ruské sily, ktoré by poškodili priehradu a obvinili Ukrajinu z následných škôd a strát na životoch, a to všetko pri využití následných záplav na ďalšie krytie vlastného ústupu ďalej na juh Chersonskej oblasti. Kremeľ by sa mohol pokúsiť využiť takýto útok pod falošnou vlajkou na to, aby zatienil správy o treťom pokorujúcom ústupe ruských síl, tentoraz zo západného Chersonu. Tento útok podporil falošnú ruskú informačnú operáciu vykresľujúcu Ukrajinu ako teroristický štát, ktorý sa zámerne zameriava na civilistov,“ dodal ISW.

Podľa britského ministertva obrany bude pre Rusov kľúčové to, ako dokážu bez problémov dostať na ľavý breh kilometer širokého Dnepra techniku aj vojakov. Keďže všetky trvalé mosty sú vážne poškodené, Rusko by sa veľmi pravdepodobne spoliehalo na provizórne premostenia.


Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok