Ministerstvo obrany Ukrajiny na Twitteri citovalo Ľudovíta Štúra

Oficiálny twitterový účet ukrajinského ministerstva obrany vo svojej pravidelnej správe o údajných ruských stratách použil citát slovenského velikána Ľudovíta Štúra.

312470834_637022904725216_5268857475839907826_n Ľudoví Štúr. Foto: Wiki

„Kým je duch v národe, národ žije,” znie citát jedného z najvýznamnejších slovenských dejateľov, ktorým Kyjev popísal aktualizovanú správu o údajných ruských stratách za 20. október.

Ministerstvo obrany Ukrajiny na svojom účte na tejto mikroblogovacej sieti okrem iného zverejňuje rôzne videá z frontu, rozhovory s ukrajinskými vojakmi, aktuálne informácie o vojne, ale aj údajné straty v ruskej armáde, ktoré aktualizuje každý deň.

K príspevku, ktorý pomocou infografiky znázorňuje celkové počty ruských strát, ako aj nové straty za konkrétny deň, ministerstvo pripája aj rôzne citáty.

V minulosti citovalo napríklad amerického generála a zároveň bývalého prezidenta Spojených štátov Dwighta D. Eisenhowera: „Ruka agresora je zadržaná silou a len silou samotnou.“ Či britského štátnika a člena konzervatívnej strany Benjamina Disareliho, ktorý povedal: „Odvaha je oheň a šikana je dym.“

Citovalo aj z Biblie, a to konkrétne šiesty verš z dvadsiatej šiestej kapitoly z knihy Levitikus: „Dám pokoj v krajine, keď budete odpočívať, nik vás neprestraší. Divé zvery vyženiem z krajiny a nijaký meč nevnikne do vašej krajiny.”

Okrem svetských historických postáv či Biblie sa v najnovšej správe ušiel výrok aj postavičke z videohry Dota 2 Kardelovi Sharpeyovi: „spravodlivosť púštneho prachu”.

Ukrajinci tvrdia, že dovedna zabili takmer 67-tisíc jednotiek okupantov, zničili 2 573 tankov, 5 258 obrnených transportérov, 1 648 kusov delostrelectva, 372 salvových raketometov, 189 systémov protivzdušnej obrany, 269 stíhačiek, 243 helikoptér, 1 325 dronov, 329 riadených striel, 16 bojových lodí a 4 006 vozidiel a cisterien. 

Reálne straty ruskej armády však nie je možné nezávisle overiť. Čísla, ktoré občas zverejňuje Kremeľ, však tvoria iba zlomok toho, čo deklarujú Ukrajinci.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok