Odvysielaný v televízii, zmazaný z Facebooku. Rozhovor otca vraha zo Zámockej u Kotlebu rieši nielen polícia

Reportážami RTVS a Markízy, v ktorých zazneli aj slová otca útočníka zo Zámockej z rozhovoru s Marianom Kotlebom sa bude zaoberať Rada pre mediálne služby.

Bez názvu Juraj Krajčík a Marian Kotleba v rádiu Kompas. Foto: reprofoto YouTube

RTVS počas utorňajších večerných hlavných správ odvysielala reportáž, v ktorej zazneli aj vyjadrenia Juraja Krajčíka staršieho, otca 19-ročného strelca zo Zámockej ulice. Krajčík poskytol rozhovor rádiu Kompas, ktoré patrí strane ĽSNS.

Bývalý poslanec Národnej rady a predseda strany Marian Kotleba, v súčasnosti odsúdený za extrémistický trestný čin, rozhovor sám aj moderoval. Rozhovorom sa zaoberá polícia.

V reportáži RTVS dostali priestor Krajčíkove vyjadrenia o tom, že si myslí, že jeho syn dvojnásobnú vraždu nespáchal. „Podľa toho, ako sa správal aj v ten deň, neverím tomu, že to spravil. Neverím tomu,“ uviedol s tým, že ho nikdy neviedol k násiliu. „Neviem si ten skrat vysvetliť,” zneli tiež jeho slová.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic jeho vyjadrenia nekomentoval, uviedol však, že rodičia o streľbe vedeli.

Okrem toho RTVS v reportáži ukázala aj zábery zo streľby, a to bez toho, aby divákov upozornila na grafický obsah.

„V tejto súvislosti Rada dostala jeden podnet – na Správy RTVS, ktorý okrem poskytnutia priestoru pre otca strelca v rozhovore s Marianom Kotlebom namietal aj odvysielanie záberov streľby vrátane zásahu obete,“ uviedla pre portál Mediaklik hovorkyňa Rady pre mediálne služby Lucia Michelčíková.

Problém môže mať aj Markíza

Aj televízia Markíza odvysielala reportáž, v ktorej dostali priestor Krajčíkove slová z rozhovoru s Kotlebom. Na rozdiel od RTVS, Markíza na úvod nechala zaznieť otcove slová ľútosti voči pozostalým.

Krajčík svojho syna obhajoval slovami, že nebol nikdy agresívny a že to bol bezproblémový chlapec. Markíza doplnila, že Krajčík neverí, že útok spáchal jeho syn. Poukázal pri tom na polohu tela, v ktorej sa nachádzalo, keď ho našla polícia.

Markíza v reportáži tiež ukázala zábery zo streľby, a rovnako ako RTVS divákov pred citlivým obsahom vopred nevarovala.

Rada sa teda bude zaoberať aj podnetmi na reportáž Markízy, a to ,vzhľadom na závažnosť situácie, už na svojom najbližšom zasadnutí 9. novembra. „V príspevkoch Televíznych novín a Prvých televíznych novín odvysielaných televíziou Markíza 13. októbra bola zobrazená fotografia obete streľby s vibrátorom v pozadí,“ uviedla Michelčíková.

Reakcia RTVS

Na situáciu už reagovala aj RTVS. „Redaktori spravodajstva a publicistiky RTVS pri príprave spravodajských príspevkov dôsledne dbajú na dodržiavanie novinárskych štandardov a etiky. Ak Rada pre mediálne služby vyhodnotí podnet ako opodstatnený a identifikuje konkrétne nedostatky v predmetnej reportáži, budeme sa týmto problémom zaoberať,“ uviedla RTVS pre Mediaklik.

Facebook rozhovor stiahol, YouTube nie

Krajčíkov rozhovor s Kotlebom bol uverejnený na viacerých sociálnych sieťach vrátane Facebooku a platformy YouTube. Nájsť ho môžeme aj na webe rádia.

Facebook, respektíve jeho prevádzkovateľ spoločnosť Meta, však rozhovor stiahol. „Okamžite po tom, ako kancelária Rady zaevidovala túto diskusiu vo verejnom priestore, nahlásila video z nej, ktoré sa šírilo na platformách Facebook a YouTube, prostredníctvom svojich eskalačných kanálov, spoločnostiam Meta a YouTube,“ uviedla Michelčíková.

„Spoločnosť Meta zareagovala promptne a už v deň jeho vzniku o cca 15.40 hod. nebolo video na Facebooku dostupné,” doplnila. Dôvodom bolo, že rozhovor údajne obsahoval falošné informácie opisujúce streľbu ako čin zo žiarlivosti, a nie ako čin teroristický, ako aj šírenie nenávistných prejavov smerom k LGBTI+ menšine.

Hoci Facebook reagoval rýchlo, YouTube rozhovor doteraz nestiahol. Doteraz ho môžeme nájsť uverejnený na profile Rádia Kompas.

,,Prevádzkovateľ platformy YouTube nás informoval, že po prvotnom „preštudovaní videa dospeli k záveru, že nespĺňa prah pre porušenie Pravidiel proti nenávistným prejavom či Pokynov pre komunitu“ a požiadal o doplnenie viacerých informácií, ktoré sme poskytli. So spoločnosťou YouTube sme teda naďalej v komunikácii,“ uviedla Michelčíková.

Rozhovor s Kotlebom

Ako už Štandard informoval, v dotknutom rozhovore vystúpil otec strelca prvýkrát od tragickej udalosti. 

Niekdajší kandidát za stranu Vlasť sa o svojom synovi vyjadril ako o slušnom chlapcovi, ktorého s manželkou vychovávali s najlepším vedomím a svedomím. Nikdy vraj svojho potomka neviedol k násiliu a označil ho za nekonfliktný typ. Cudzie mu údajne bolo aj fajčenie, konzumácia alkoholu a užívanie drog.

„Bol tvrdo šikanovaný a v podstate sa zrútil, ale nikomu neublížil, ani facku nedal,“ povedal. Svoje dieťa považoval za intelektuála, ktorý sa okrem iného osem rokov venoval karate.

Krajčík v rozhovore špekuloval aj o vine svojho syna, a to v rozpore s dostupnými informáciami. Strelec sa podľa orgánov činných v trestnom konaní na svoj čin dlho pripravoval, no odvahu nabral až v inkriminovaný moment. Predtým sa pred Teplárňou fotil, k streľbe sa prihlásil na sociálnej sieti a zanechal po sebe nenávistný manifest. Priznanie o teroristickom čine zanechal aj na internetovom fóre 8chan, ktoré je spájané s neonacistami.

Medzi primárne ciele útočníka vraj patrili predseda vlády Eduard Heger, predseda Smeru Robert Fico, exminister školstva Branislav Gröhling či príslušníci židovskej menšiny. Pred Hegerovým bydliskom sa podľa slov policajného prezidenta Štefana Hamrana pohyboval aj v osudný deň.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok