Ukrajina: Rusi z Chersonu neutekajú, nechali tam najlepšie vycvičené jednotky, posielajú mobilizovaných vojakov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vníma správy o stiahnutí ruských jednotiek z okupovaného mesta Cherson a evakuácii miestnych obyvateľov ako informačnú operáciu. Najlepšie vycvičené ruské jednotky podľa jeho slov zostávajú na mieste.

Zelenskyj. Reprofoto Zelenskyj. Reprofoto

Zelenského vyjadrenie zaznelo v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera.

„Nevidím, že by utekali z Chersonu. Toto je informačný útok, nemôžem všetko prezradiť. Útok je o tom, aby sme tam išli, aby sme tam presunuli naše jednotky z iných nebezpečných smerov. Bola to ich informačná operácia. Nie sú pripravení opustiť Cherson. Ale vedia, že ak uspejeme, nebudú môcť odísť. Rusi si tento problém a nebezpečenstvo uvedomujú,“ povedal Zelenskyj.

Podľa agentúry Ukrinform Zelenskyj počas rozhovoru poznamenal, že po tom, čo Rusi ohlásili evakuáciu civilistov z Chersonu, neodišlo z pravého brehu rieky Dneper veľa ľudí. Celé to označil za „divadlo“.

Najlepšie vycvičený ruský vojenský personál podľa neho zostáva v meste. Vyjadril však presvedčenie, že ukrajinské sily napokon Cherson oslobodia, hoci to bude náročné.

Bývalá Zelenského hovorkyňa Julija Mendelová na Twitteri k tomu doplnila, že aj miestni obyvatelia potvrdili, že Rusi priviezli do mesta čerstvo mobilizovaných vojakov. Zároveň pripomenula slová šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova, podľa ktorého sa Rusi pripravujú na pouličné boje.

https://standard.sk/266875/bitka-o-cherson-za-zacina-ustup-rusov-bola-zrejme-iluzia/

Takže všetky tie vyhlásenia, že „už sťahujú svojich dôstojníkov“, „sťahujú sa na ľavý breh Dnepra“, „berú si so sebou chladničky“, neboli nič iné ako zbožné želania alebo zámerná propaganda, konštatoval novinár nemeckého denníka Bild Julian Röpcke.

„Putin vydal Haltebefehl pre anektované oblasti. Ich oslobodenie bude trvať roky,“ upozornil.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe uvádza, že ruské sily vedú obranné operácie pozdĺž východného brehu rieky Dneper v očakávaní budúceho ukrajinského postupu.

„Ukrajinský generálny štáb 27. októbra informoval, že ruské jednotky opevňujú techniku na pozíciách na východnom brehu Dnepra a vykonávajú aktívny letecký prieskum. Južné ukrajinské operačné velenie poznamenalo, že ukrajinské sily naďalej držia svoje pozície a aktívne ohrozujú ruské jednotky delostreleckou paľbou, čo núti ruské sily vykonávať aktívne obranné opatrenia,“ píše ISW.

Ďalej sa odvoláva na ruské zdroje, podľa ktorých ukrajinské jednotky podnikli 27. októbra obmedzené pozemné útoky v Chersonskej oblasti.

„Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že ruské jednotky odrazili ukrajinské útoky severozápadne od Chersonu a v západnej časti Chersonskej oblasti. Ruský vojenský bloger tvrdil, že ukrajinské jednotky sťahujú zálohy do oblasti Davydiv Brid v západnej časti Chersonskej oblasti a pozdĺž súčasnej frontovej línie severne od oblasti Beryslav – Nova Kachovka,“ dodal ISW.


Ďalšie články