Kvalita mobilizovaných závisí od veliteľa, upozorňuje ruský novinár

Ruský novinár Andrej Medvedev upozorňuje, že v armáde neexistuje výcvikový protokol pre mobilizovaných vojakov, ktorí prúdia do vojny na Ukrajine. Kvalita jednotiek teda takmer úplne závisí od ich veliteľa.

Výcvik odvedencov v Rusku Odvedenci pochodujú na strelnici počas vojenského výcviku v Krasnodarskej oblasti na juhu Ruska 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Na apel Andreja Medvedeva upozornil analytik Rob Lee z amerického Výskumného inštitútu pre zahraničnú politiku (FPRI).

Nie sme nejaké NATO

„Pridám pár slov o mobilizovaných,“ začína Medvedev so svojimi postrehmi na sociálnej sieti Telegram.

„Za posledný mesiac som sa presvedčil, že ich výcvik a schopnosti, ich bojová pripravenosť a správanie v reálnom boji závisia iba a výlučne od veliteľa jednotky, v ktorej sa nachádzajú. Nemáme žiadny všeobecný výcvikový protokol pre mobilizovaných, nemáme spoločný koordinačný protokol, nie sme nejaké NATO (ako je známe zo slov našich ,vojenských expertov‘, vojaci NATO nevedia bojovať, všetci sú zbabelci a blázni, áno), nič z toho nepotrebujeme. Sme svojím spôsobom už tradične, takpovediac, ako naši starí otcovia pred 80 rokmi. Niekedy to vidím na tých rovnakých prilbách. Nemáme ani postup na používanie dronov na úrovni čaty či roty a teraz všetci vieme, prečo. Pretože drony vôbec nie sú v službách armády,“ píše Medvedev.

Iniciatíva

V horšom prípade sa podľa neho mobilizovaní neučia prakticky nič, teda okrem pochodu. V tom lepšom prieskumná rota zmobilizovaných cvičí so zbraňami, cvičí streľbu, riešia s nimi reálne situácie, ktorými si nedávno prešli aj samotní inštruktori. „Dôvod je len jeden: dôstojník. Buď je iniciatívny, alebo je mu to jedno,“ vysvetlil novinár.

Ale aj mobilizovaní nesú podľa neho svoj diel zodpovednosti. Vidí dva druhy prístupu: Buď sa mobilizovaní sťažujú, ako ich nikto nič neučí, že nič nemajú, alebo, naopak, požadujú od veliteľov náležitú inštruktáž.

„Niektorí mobilizovaní sa už zúčastňujú na bojoch. A tu to opäť ovplyvňuje faktor prípravy a veliteľ, ktorý tam je. Viem, ako bola nedávno jedna bojová jednotka doplnená o mobilizovaných. A doslova na druhý deň došlo k útoku Ozbrojených síl Ukrajiny. Dôstojníci a vojaci v skutočnosti išli mobilizovaným príkladom… Skrátka, včerajší civilisti pri pohľade na to, že skúsenejší vojaci a ešte k tomu vojenskí dôstojníci nebežia preč, držia obranu, tak sami strieľali a ničili nepriateľskú techniku. Výsledok: útok uviazol. A mobilizovaní vyšli z tohto boja už ako skutoční bojovníci,“ uvádza novinár.

Nebezpečný stav

V závere však zdôrazňuje, že výcvik mobilizovaných sa musí radikálne preorganizovať. „Súčasný stav, keď všetko závisí od dôstojníka a iniciatívy samotných mobilizovaných, je kategoricky nesprávny a nebezpečný,“ dodal Medvedev.


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok