Martin Klus odchádza z klubu SaS aj z postu podpredsedu strany

Poslanec Národnej rady SR a bývalý štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus odchádza z poslaneckého klubu SaS. Zároveň odstupuje z pozície podpredsedu a tímlídra SaS. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Martin Klus. Foto: Jaroslav Novák/TASR Martin Klus. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Klus svoje rozhodnutie odôvodnil pretrvávajúcimi rozdielnymi pohľadmi na aktuálne smerovanie krajiny a osobitne otázku o predčasných voľbách a procesoch k nim vedúcich.

Klus sa chce v parlamente koordinovať s klubom SaS. „Keďže moja hodnotová a programová orientácia je dlhodobo zrejmá, som aj naďalej pripravený koordinovať viaceré hlasovania v NR SR s poslaneckým klubom SaS a pokračovať v konštruktívnej spolupráci,“ uviedol poslanec v stanovisku.

„Keďže však chápem, aké dôležité je pre stranu a jej poslanecký klub udržiavať si podľa možnosti názorovú a hlasovaciu jednotu, ktorú mu garantovať neviem, rozhodol som sa ďalej pôsobiť ako nezaradený poslanec NR SR a opustiť vedúce pozície v strane,“ priblížil.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka strana rozhodnutie Klusa rešpektuje. „Martinovi Klusovi prajem všetko dobré,“ doplnil Sulík.

Predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová taktiež rešpektuje rozhodnutie Klusa. Na sociálnej sieti uviedla, že ju mrzí odchod človeka, ktorý mal podľa jej slov vysokú dôveru v SaS. „Verím však, že bude s nami pokračovať v konštruktívnej spolupráci na dobrých návrhoch pre Slovensko. Prajem mu v živote len to najlepšie,“ napísala.

Klus pôsobil po voľbách do NR SR v roku 2020 ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí. Z postu odišiel po tom, ako ministri a štátni tajomníci za SaS opustili vládu. Do parlamentu prišiel začiatkom októbra.

(tasr)


Ďalšie články