Coca-Cola zmenou svojich fliaš predbehla nariadenie EÚ, zákazníci sa sťažujú

Plastové fľaše Coca-Coly majú po novom viečka, ktoré sú k fľaši pevne pripevnené. Dôvodom je nariadenie Európskej únie o ochrane životného prostredia. Novinka sa medzi spotrebiteľmi stretla s negatívnou reakciou.

FLKt_FfXEAMvR2e Nové viečka na fľašiach z nápojmi od spoločnosti Coca-Cola. Foto: Twitter/Sealine

Svetoznámy výrobca sladených nápojov Coca-Cola zaviedol pred niekoľkými mesiacmi v Nemecku novinku. Viečka na plastových fľašiach, ktoré plní svojimi nápojmi, po otvorení zostanú pevne prilepené k hrdlu fľaše. 

Spoločnosť ku kroku pristúpila pre nariadenie Európskej únie, ktoré bude od roku 2024 vyžadovať povinnosť používať pri plastových fľašiach pevne pripojený uzáver. Brusel si od tohto kroku sľubuje lepšiu ochranu životného prostredia. Nariadenie sa nebude týkať sklenených a vratných plastových fliaš.

Novinka sa však s pochopením konzumentov týchto sladených nápojov nestretla. Nemecký denník Bild informuje, že po aplikácii vylepšenia sa na sociálnych sieťach spustila vlna kritiky a nespokojnosti smerom k spoločnosti Coca-Cola, pod ktorú spadajú napríklad aj nápoje ako Sprite či Fanta.

Spotrebitelia sa sťažujú najmä na komfort pri pití. „Je to jedno z najzbytočnejších a najotravnejších ‚vylepšení‘, aké som kedy videl,“ cituje Bild jedného zo zákazníkov. „To je ale blbý nápad! Viečko mi vždy prekáža,“ napísal na sociálnej sieti ďalší.

Čistejšie pláže

Nové nariadenie Únie má znížiť úroveň znečistenia plastmi. K znečisteniu prispievajú aj plastové vrchnáky od fliaš. Philip Heldt zo Spotrebiteľského centra NRW vysvetľuje, že na 100 metroch pláže pri Severnom mori bolo nájdených až 43 plastových vrchnákov. „Dôvodom na zavedenie tohto nariadenia, platného od roku 2024, bola skutočnosť, že počas monitoringu európskych pláží bolo nájdené ohromné ​​množstvo plastových vrchnákov,“ vyhlásil Heldt.

Portál Petnology uvádza, že pevne pripevnené viečko ma uľahčiť recyklačný cyklus plastových fliaš. Zákazníci viečko nevyhodia samostatne, ale po dopití ho nechajú na fľaši, ktorú odovzdajú do zálohovacieho automatu.

Coca-Cola ku kroku pristúpila skôr, než sa samotné nariadenie stane účinné. „Sme hrdí na to, že sme jedným z prvých výrobcov v Nemecku, ktorí začali zavádzať nové viečka na zlepšenie recyklačného cyklu dva roky pred koncom prechodného obdobia novej požiadavky EÚ,“ uviedol zástupca nemeckej Coca-Coly Tim Kolbe pre Petnology.

Coca-Cola kritike rozumie

Nápojový gigant si je vedomý, že zákazníci rozhodnutie nemusia doceniť. „Sme si vedomí toho, že je nepríjemné, keď sa menia osvedčené princípy. Musíme sa však posúvať ďalej a pozerať sa do budúcnosti, kde môže byť potenciál na zlepšenie,“ uviedla spoločnosť.

Coca-Cola dodáva, že ,,zážitok z pitia” sa pri správnom používaní nijako nezmení. ,,Jednoducho odskrutkujte uzáver, odklopte vrchnák a užívajte si svoj obľúbený nápoj,“ dodala Coca-Cola.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok