Katarský ambasádor majstrovstiev sveta vyhlásil, že homosexualita je duševná porucha

Katarský futbalový exreprezentant Chalid Salmán, ktorý je ambasádorom tohtoročných Majstrovstiev sveta (MS) vo futbale v Katare, v rozhovore pre televíznu stanicu ZDF vyhlásil, že homosexualita je duševná porucha. Rozhovor zakrátko ukončili, LGBT komunita reagovala protestom a exšéf FIFA povedal, že výber Kataru ako hostiteľa tohtoročných MS bol chybou.

Chálid Salmán v rozhovore pre ZDF. Zdroj: Reprofoto/Twitter Chálid Salmán v rozhovore pre ZDF. Zdroj: Reprofoto/Twitter

Už o dva týždne sa v arabskom štáte Katar začne futbalový šampionát, na ktorý sa chystajú stovky tisíc fanúšikov z celého sveta. Hostiteľská krajina Blízkeho východu už skôr avizovala, že fanúšikovia sa budú musieť podrobiť tamojším zákonom a pravidlám. Medzi ne patrí aj skutočnosť, že homosexualita je nelegálna a moslimským štátom netolerovaná.

„Musia prijať naše pravidlá,“ povedal ambasádor Salmán v spomínanom rozhovore s tým, že všetci návštevníci sa budú musieť prispôsobiť tamojšej legislatíve. „Homosexualita je u nás zakázaná. Ja nie som striktný moslim, ale zakázaná je preto, že ide o duševnú poruchu,“ reagoval Salmán na otázku novinára.

Novinár ZDF sa hneď po tom, ako Salmán svoj výrok dopovedal, začal rozhliadať po okolí. Krátko na to sa rozhovor skončil.

LGBT aktivisti protestujú pred múzeom FIFA

V reakcii na rozhovor novinára ZDF s Chalidom Salmánom sa malý počet LGBT aktivistov vydal protestovať pred múzeum FIFA vo švajčiarskom Zürichu.

Skupina All Out, ktorá protest zorganizovala, uviedla, že cieľom demonštrácie bolo „uistiť, že FIFA a Katar vedia, že svet (dianie) sleduje a že občania na celom svete očakávajú podniknutie krokov“.

„(Skupina) All Out chce, aby FIFA zatlačila na Katar, aby dekriminalizoval vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia a chránil LGBT+ komunitu. Skupina tiež tvrdí, že FIFA sa verejne nezaviazala na konkrétne kroky, ktoré by zaistili bezpečnosť LGBT+ futbalových fanúšikov, gayov alebo miestnej LGBT+ komunity,“ píše agentúra Reuters.

Exšéf FIFA tvrdí, že výber Kataru ako hostiteľa majstrovstiev bol chybný

Podľa niekdajšieho prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera bolo chybou prideliť Kataru právo organizovať futbalové majstrovstvá sveta v roku 2022. Aktuálne už 86-ročný bývalý funkcionár to uviedol v rozhovore pre švajčiarske médiá.

„Je to príliš malá krajina. Futbal a jeho majstrovstvá sveta je pre ňu príliš veľkou akciou,“ uviedol Blatter. Bol to však práve on, kto v roku 2010, keď Katar vybrali za hostiteľa MS 2022, zastával funkciu prezidenta FIFA.

Katar je od roku 1954 najmenšou krajinou, ktorá hostí futbalové MS. Svetový šampionát sa pred 68 rokmi konal vo Švajčiarsku. Výber Kataru označil Blatter za zlý, priamo však nespomenul situáciu v krajine v súvislosti s porušovaním ľudských práv.

Na MS 2022 sa predstaví spolu 32 národných tímov, ktoré absolvujú dovedna 64 duelov. Všetky sa uskutočnia na ôsmich štadiónoch v Dauhe a okolí. „Bola to zlá voľba. A aj ja som bol za to zodpovedný ako vtedajší prezident,“ pokračoval Blatter, ktorý už viackrát vyhlásil, že on podporoval kandidatúru USA.

Podľa Blattera za všetko môže stretnutie, ktoré pred voľbou dejiska hostil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Jeho účastníkmi boli vtedajší šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini aj katarský korunný princ Tamím bin Hamad bin Chalífa al-Tání. Na tomto parížskom stretnutí vraj Sarkozy zatlačil na Platiniho, aby sa zástupcovia UEFA priklonili na stranu Kataru. „Vďaka štyrom hlasom od Platiniho a jeho tímu získal Katar šancu organizovať MS 2022. Taká je pravda,“ uviedol Blatter.

Platini síce spomenuté stretnutie potvrdil, no odmietol, že Sarkozy ho priamo žiadal o voľbu Kataru. Pripustil však, že nepriamo sa tak stalo. „Vedel som, čo bude dobrá voľba,“ povedal Platini už pred siedmimi rokmi.

Blatter sa dotkol aj skutočnosti, že jeho nástupca a súčasný šéf FIFA Gianni Infantino sa presťahoval do Kataru. „Čo môže FIFA povedať, keď jej prezident je na rovnakej lodi ako Katar?“ dodal Belgičan.

(reuters, sita, krk)


Ďalšie články