Vagnerovci mučia naverbovaných väzňov, jedného vraj zaživa stiahli z kože, píše The Insider

Ruských trestancov, ktorých naverbovala do vojny na Ukrajine ruská žoldnierska Vagnerova skupina, na fronte mučia. Odsekávajú im prsty a strašia príbehom, ako jedného z nich zaživa stiahli z kože. Vraj to majú na videu. Stopy po mučení zahladzujú spaľovaním tiel v krematóriách, píše investigatívny server The Insider.

Žoldnieri zo skupiny vagnerovcov. Foto: Anton Heraščenko/Twitter Žoldnieri zo skupiny vagnerovcov. Foto: Anton Heraščenko/Twitter

Portál uvádza, že dôkazy mu poskytol ľudskoprávny aktivista a zakladateľ projektu Gulagu.net Vladimir Osečkin. Konkrétne korešpondenciu s jedným zo svojich zdrojov a náležité dokumenty. The Insider preveril korešpondenciu a osobné údaje tohto väzňa a potvrdil, že ide o člena Vagnerovej skupiny.

Zmluva s diablom

Tento ruský odsúdenec tvrdí, že podpísal zmluvu s vagnerovcami ako mnohí iní, aby sa vyhol mučeniu vo väzení. Vagnerovci však od neho v trojstranovej zmluve okrem iného vyžadovali, aby uviedol aj osobné údaje svojich príbuzných: mená otca, matky a adresy ich bydliska.

V zmluve sa taktiež uvádzalo, že v prípade smrti nebude telo väzňa odovzdané príbuzným – bude spopolnené. Odsúdenec sa domnieva, že vagnerovci to robia preto, aby „zakryli po sebe stopy“ a zabránili Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie preverovať prípady mučenia väzňov.

Zdroj ďalej približuje formy trestu: napríklad za pokus o útek hrozí zastrelenie, za hádku s veliteľom odrezanie prstov. A takto ich vystríhajú: „Ak utečiete, chytíme vás, budeme vás mučiť, budete umierať veľmi dlho. Ak vás nechytíme, všetko sa odrazí na vašich príbuzných.“

Podľa tohto zdroja chce každý druhý väzeň z jednotky utiecť, majú však strach. Velitelia totiž každý boží deň odsekávajú trestancom prsty alebo ich odvádzajú do mučiarne.

Zaživa z kože

Ďalej uvádza, že vagnerovci na výstrahu pred útekom odsúdencom hovoria, že im ukážu video, ako jedného z väzňov, ktorý postrelil veliteľa, mučili. Vraj ho zaživa stiahli z kože a „špeciálne ho držali na infúziách, aby ešte niekoľko dní umieral v hrozných mukách“. Taktiež im sľúbili, že si pozrú video z miesta „postriekanom mozgami väzňov“, ktorí neposlúchali.

Okrem toho si všetci väzni schovávajú telefóny, pretože za ich používanie hrozí trest – odrezanie prstov. Používajú ich len vtedy, keď ich velitelia nevidia, napríklad v zákopoch, dodal zdroj.

Podľa The Insider momentálne posielajú do prvej línie väzňov z trestaneckej kolónie v Penze, na boj pripravujú väzňov z Volgogradskej oblasti a väzni z Orenburgu prechádzajú expresným výcvikom, ktorý „vlastne spočíva v zastrašovaní“.

A treba poznamenať, že odsúdenci nedostávajú plat, sľúbili im prepustenie.

Prigožin

Podľa The Insider „zločinec a recidivista“ Jevgenij Prigožin, jeden zo zakladateľov Vagnerovej skupiny, už skôr odpovedal na otázku, či sa bojí ísť do väzenia za to, že je žoldnier. Odvetil, že je pripravený ísť do väzenia spolu so svojimi žoldniermi, ak namiesto nich pôjdu do vojny všetci tí „nespokojenci“.

V septembri sa na internete objavilo video zobrazujúce Prigožina, ako verbuje väzňov v trestaneckej kolónii IK-6 v meste Joškar-Ola. Stojí pred zoradenými väzňami a hovorí im o podmienkach. V tomto videu po prvý raz priznal, že je majiteľom Vagnerovej skupiny.

https://standard.sk/248911/za-boj-milost-za-dezerciu-gulka-video-ukazuje-ako-putinov-kuchar-verbuje-vaznov-na-ukrajinu/

Odsúdenci pre The Insider povedali, že Prigožin osobne verboval väzňov v ruských kolóniách ešte predtým, ako sa objavilo video z kolónie IK-6, pričom za účasť v boji na Ukrajine im ponúkal prepustenie do šiestich mesiacov. Prigožin sa podľa väzňov netajil tým, že ich nábor osobne posvätil ruský prezident Vladimir Putin.

Aktivistka za ľudské práva Oľga Romanovová, šéfka mimovládnej organizácie Rusko za mrežami, varovala, že do Vagnerovej skupiny naverbovali aj usvedčeného kanibalského maniaka.

Zákon

Ruská Štátna duma prijala 27. októbra zákon, ktorý povoľuje mobilizovať aj osoby odsúdené za závažné trestné činy. Dvere na Ukrajinu sa tak otvorili vrahom či násilníkom, keďže články, na základe ktorých boli odsúdení, nefigurujú na zozname výnimiek.

Video s Prigožinom a príbehy väzňov sa dostali na verejnosť pred prijatím tohto zákona, čo znamená, že vagnerovci verbovali väzňov nelegálne, poznamenal The Insider.

Portál v závere uvádza, že Prigožin je zločinec a recidivista odsúdený za krádež, podvod a zapojenie maloletých do trestnej činnosti. Jeho žoldnieri sú zapojení do mnohých operácií po celom svete, v niektorých prípadoch (napríklad invázia na Ukrajinu) pod priamym velením ruskej vojenskej rozviedky, známej ako GRU. Prigožin má prezývku „Putinov šéfkuchár“, pretože organizuje v Kremli večere. Financuje aj takzvanú Agentúru pre výskum internetu, čo je najväčšia ruská „trolia farma“.


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok