Matovič sa Cigánikovej ospravedlnil za „tepšu“: Je to parlamentná prezývka, ale nepatrí sa to

Minister financií sa ospravedlnil odvolanej šéfke zdravotníckeho výboru za osočenia vo svojom statuse.

Na snímke poslanci NR SR vľavo Jana Cigániková (SaS) a vpravo Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR/Martin Baumann Na snímke poslanci NR SR vľavo Jana Cigániková (SaS) a vpravo Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR/Martin Baumann

Poslankyňu Janu Bittó Cigánikovú (SaS) vo štvrtok odvolali z pozície predsedníčky zdravotníckeho parlamentného výboru. Návrh, ktorý podal nezaradený poslanec Martin Čepček, v tajnom hlasovaní podporilo 67 poslancov z 91 prítomných. Proti bolo 22 poslancov, dvaja sa zdržali.

Na jej odvolanie bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Paradoxne teda k tomu prispelo aj 22 saskárov, ktorí ostali prítomní na hlasovaní.

Poslanci OĽANO sa na voľbe nezúčastnili. „Nemáme krvavé oči, preto sme nechali o jej zotrvaní rozhodnúť plénum NR SR. Aj keď na poste predsedníčky zdravotníckeho výboru urobila mnoho excesov, nebudeme sa mstiť nášmu bývalému koaličnému partnerovi,“ povedal v stanovisku šéf klubu Michal Šipoš.

Matovič: Nepatrí sa to, Cigánikovú som nazval parlamentnou prezývkou

Predseda najväčšej koaličnej strany Igor Matovič (OĽaNO) si však neodpustil narážky na adresu Bittó Cigánikovej.

„Keď mi naši poslanci z OĽaNO povedali, že nebudú mať krvavé oči – ukážu gesto voči SaS a nezúčastnia sa na hlasovaní o odvolaní Cigánikovej, povedal som si, že frajeros. Podržať takú neschopnú vulgárnu „zrúdu“, to chce fakt tonu pokory a sebazaprenia. Prišla voľba. A výsledok? Zúčastnilo sa 91 poslancov a z toho 67 bolo za odvolanie. Takže odvolaná. Lenže úplná krása je skrytá v pravidlách – ak by sa na voľbe nezúčastnilo 20 saskárov, voľby by boli neplatné a „tepša“ by naďalej bola šéfkou zdravotníckeho výboru,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Status postupne menil až päťkrát. V tretej úprave nahradil v nadpise slovo „tepša“ za „Cigániková“ a v jadre textu zas osočenie „zrúda“ za „osoba“. Korektúry minister financií vysvetlil v poslednom odstavci príspevku, ktorý dopísal až o 20. hodine.

„P.S. Plný radosti zo spravodlivosti som sa nechal uniesť a Janu som v tomto statuse najprv nazval parlamentnou prezývkou. Napriek tomu, čo si o nej mnohí myslíme, sa to asi nepatrí. Ospravedlňujem sa,“ dopísal Matovič v závere statusu.

O dve hodiny neskôr sa k parlamentnej udalosti ešte vrátil a venoval jej memečko.

(est)


Ďalšie články