Smejú sa nám! Neboli sme pripravení na vojnu, ktorú sme začali, vyhlásili v ruskej televízii

Ústup ruských vojakov z Chersonu rozpútal v Rusku vášnivú debatu. Stratu tohto ukrajinského mesta nemôžu predýchať mnohé známe osobnosti a zaznievajú rôzne hodnotenia.

Maxim Jusin. Zdroj: Twitter Maxim Jusin. Zdroj: Twitter

Známy moderátor a propagandista Vladimir Solovjov sa tak nahneval, že zabudol aj názov svojej vlastnej relácie, upozornila Julia Davisová, zakladateľka portálu Russian Media Monitor.

Podľa portálu Newsweek Solovjov vo svojej relácii Plný kontakt tvrdil, že Rusko stiahlo svojich vojakov z niektorých okupovaných častí Ukrajiny ako „gesto dobrej vôle“. Ale ruská armáda mala podľa neho zaútočiť na ukrajinskú infraštruktúru už skôr.

„Od februára som nahlas kričal, že musíme udrieť na mosty, zničiť infraštruktúru, miesta dodávok.“

Potom obvinil Západ z vyvolania vojny a na adresu západných lídrov poznamenal: „S týmito rybími tvárami nám hovoria, že Rusko vedie nespravodlivú, nevyprovokovanú vojnu. Zbláznili ste sa? Túto vojnu ste začali vy!“

Solovjov taktiež tvrdil, že Rusko je teraz zapojené do „náboženskej vojny“ proti Západu a že cieľom tejto vojny je zničenie Ruska. „Jediným cieľom NATO je zničenie Ruska… Nemajú žiadne iné ciele. Chcú zničiť Rusko, pretože napriek svojej ateistickej sovietskej minulosti je Rusko krajinou tradičných hodnôt. Je to veľký pravoslávny, moslimský a budhistický národ,“ dodal.

Na vojenské neúspechy poukazovali v štátnej televízii aj ďalší.

So zvláštnym receptom na úspech prišiel novinár Vladimir Karpov. Ten navrhoval verbovanie ukrajinských detí, ktoré by operovali proti Ukrajine.

„Neboli sme pripravení na vojnu, ktorú sme začali,“ vyhlásil zas šéf expertnej rady Fondu strategického rozvoja Igor Šatrov, uvádza Newsweek.

Podľa neho bráni ruskému pokroku na Ukrajine odmietanie šéfa Kremľa Vladimira Putina nazvať konflikt vojnou.

„Stále to nazývame špeciálna vojenská operácia. Sme príliš hanbliví na to, aby sme to nazývali vojnou, čo je obrovský problém. Pretože s vojnou sú v hre iné zákony,“ dodal Šatrov.

V inej relácii zas analytik Maxim Jusin konštatoval, že Ukrajina sa teraz Rusku smeje. Podľa neho si však Rusko za to môže samo. Odborníkov, ktorí tvrdia, že Rusko dosiahne poľské hranice, označil za „klaunov“.

Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident Dmitrij Medvedev rozpútal vášnivú debatu, keď písal o „nadradenej morálke“ ruskej armády. Uvádzal totiž, že nepriateľ nepočíta straty svojich vojakov a civilistov, ale že Rusko „bojuje za bezpečnosť všetkých životov“.

Obula sa do neho provojnová blogerka Anastasia Kaševarovová.

„Dmitrij Anatolievič, už mlčte o tejto morálke. Žiadna nie je. Čo je to morálka? Je to to, že s azovcami sa zaobchádza lepšie ako s našimi vojakmi, našimi mobilizovanými? Skutočnosť, že nezasiahneme železnice Ukrajiny, aby (húfnice) CAESAR išli na front, aby zabíjali našich vojakov a civilistov? Že odchodom z miest odsúdime civilistov na to, že ich zabijú alebo priviažu k stĺpom?… Zatiaľ čo vidím gestá ,dobrej vôle‘ voči (ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi) Zelenskému, vidím ľahostajnosť a krutosť voči občanom mojej krajiny,“ napísala blogerka na Telegrame.


Ďalšie články