Všimol som si, že má starý šál, preto som mu podaroval nový, podpichol Heger Orbána

AKTUALIZOVANÉ Premiér Eduard Heger podaroval maďarskému predsedovi vlády Viktorovi Orbánovi šál so slovenským znakom a v našich národných farbách. Uviedol to na sociálnej sieti.

Viktor Orbán a Eduard Heger. Foto: Facebook Viktor Orbán a Eduard Heger. Foto: Facebook

„Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový,“ napísal Heger, ktorý sa stretol vo štvrtok so svojím náprotivkom na samite V4 v Košiciach.

Fotografiu z rovnakej situácie na Facebooku neskôr zverejnil aj sám Orbán. K príspevku pridal popis o tom, že Slováci a Maďari sú dobrí priatelia.

Pripomeňme, že Orbán mal počas víkendového zápasu Maďarska proti Grécku na sebe šál s mapou Veľkého Uhorska. Súčasťou Uhorska bolo na mape celé Slovensko, časti Rakúska, Rumunska, Srbska a Chorvátska. Takisto Podkarpatskú Rus, ktorá je dnes súčasťou Ukrajiny.

Presnejšie šlo o mapu Uhorského kráľovstva spred roka 1920, teda spred uzatvorenia Trianonskej dohody, ktorú dodnes Maďari vnímajú ako obrovskú národnú krivdu. Dohoda stanovila povojnové hranice Maďarska a s ním susediacich štátov. Slovensko a Podkarpatská Rus sa vďaka nej stali súčasťou prvej Československej republiky.

Maďarský líder týmto krokom nahneval viacerých predstaviteľov okolitých štátov vrátane politikov na Slovensku, ktorí mu adresovali tvrdé odkazy, lebo záležitosť vnímali ako symbolickú snahu o revíziu štátnych hraníc.

Do Košíc prišli na samit všetci premiéri krajín V4. Okrem slovenského predsedu vlády Eduarda Hegera aj český premiér Petr Fiala, maďarský premiér Viktor Orbán aj predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki.

Politici budú rokovať najmä o aktuálnej situácii v Európe v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine a energetickou krízou. Morawiecki v súvislosti s košickým stretnutím uviedol, že Poľsko spolu s Českom a Slovenskom na ňom požiada Maďarsko, aby urýchlene ratifikovalo vstup Fínska a Švédska do NATO. Fiala zas avizoval, že na samite sa bude hovoriť aj o kontroverznom šále.


Ďalšie články