Ruskí hekeri napadli Vatikán za pápežove slová o krutosti vojakov, tvrdí ukrajinský ambasádor

294350063_448610126884016_9037753445389165111_n Ukrajinský ambasádor Andrij Juraš. Foto: Bohumil Petrík

Rusko ukázalo pravú teroristickú tvár, keď napadlo webstránky Vatikánu. Je to reakcia na pápežove slová o krutosti ruskej armády, tvrdí ukrajinský ambasádor.

Františkove slová o krutosti čečenského a burjatského národa vo vojne na Ukrajine majú popri kritike z Ruska ďalšiu dohru. Ukrajinský veľvyslanec pri Svätej stolici Andrij Juraš na sociálnej sieti Twitter obvinil najväčšiu krajinu sveta z hekerského útoku na najmenší štát, Vatikán. Digitálny zásah vraj prišiel ako reakcia na pápežove vyjadrenia:

„Ruskí teroristi sa v stredu dostali na stránky Vatikánskeho mestského štátu: mnohé online webstránky rôznych štruktúr Rímskej kúrie sa stali nedostupnými! Ruskí hekeri opäť raz demonštrujú skutočnú tvár ruskej politiky, ktorú (niektorí) priamo definujú ako teroristickú. (Je to) reakcia na posledné závažné vyjadrenia Pontifexa.“

https://standard.sk/285009/rusky-budhisticky-lider-a-kadyrov-kritizuju-papeza-je-obet-propagandy-nasi-vojaci-su-hlboko-veriaci-a-ctia-si-nepriatela/

Ukrajinský ambasádor zároveň zverejnil fotografie a mená údajných ruských hekerov. Namiesto slov Rusko a ruskí použil ruskú vlajku.

Miništát v stredu zaznamenal „anomálne pokusy o prístup na stránku“, píše vo svojom stanovisku pre vatikanistov. „Zaregistrovali sme spomalenie a prebiehala technická údržba siete.“ Navyše v Tlačovom stredisku Svätej stolice krátko po obede prestala fungovať internetová sieť. Na sekretariáte nám povedali, že naokolo nie je žiadny technik, ktorý by sa na to mohol pozrieť.

Novinári podčiarkli, že hekerské útoky prišli aj v minulosti, no tentoraz to bolo len dva dni potom, čo sa rímsky biskup vyjadril o brutalite ruskej armády. Podozrenie je vraj príliš silné najmä v osobitnom okamihu aktuálnej vojny na Ukrajine. Vatikán mal najprv podceniť tieto útoky, napísali niektorí komentátori.

Komuniké katolíckej monarchie nespomenulo Ruskú federáciu ani iný štát.

Za svoje kontroverzne vnímané vyjadrenie si argentínsky pápež vyslúžil dosiaľ nebývalú kritiku z Ruskej federácie. Pontifika kritizoval nielen čečenský a ruský budhistický líder, ale najnovšie aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Boli to úplne nekresťanské slová, keď „vyčlenil dve ruské národnosti do akejsi kategórie, od ktorej možno očakávať zverstvá počas nepriateľských akcií“.

Podľa ministra to „nepomôže veci a ani autorite Svätej stolice“.

https://standard.sk/283996/papez-najkrutejsi-vojaci-su-mozno-ti-z-ruska-ale-nie-su-z-ruskej-tradicie-napriklad-cecenci-a-burjati/

Ďalšie články