Čiastočný postup Rusov pri Bachmute: Video ukazuje zajatie ukrajinskej jednotky. Kyjev sa snaží zabrániť kolapsu frontu

Ukrajinskí vojaci nabíjajú raketomet Grad pri Bachmute. Foto: Profimedia Ukrajinskí vojaci nabíjajú raketomet Grad pri Bachmute. Foto: Profimedia

V okolí ukrajinského Bachmutu zúria ťažké boje muža proti mužovi. Ruské sily po prehrách pri Charkove a Chersone mierne postupujú, front sa však zmenil na opotrebovávaciu vojnu, ktorá vyčerpáva obe strany. Ukrajinci sa snažia zabrániť kolapsu frontu a prinútiť Rusov, aby si na Bachmute vybili zuby.

Ruskí vojnoví blogeri informujú, že v bachmutskom sektore v Doneckej oblasti sa ukrajinské velenie pripravuje na ofenzívu ruských vojsk a dopĺňa zálohy v snahe zabrániť kolapsu frontu. Dopĺňanie posíl sťažuje poškodená cesta.

Vojaci zvádzajú boje o každý meter. Na aktuálne zverejnenom videu z bojov medzi Horlivkou a Bachmutom je napríklad vidieť, ako ukrajinská jednotka padne do zajatia vojakom separatistickej Doneckej ľudovej republiky.

Mierny postup Rusov

Približne 12 kilometrov južne od Bachmutu, v okolí obce Kurďumivka, vedú ofenzívne operácie útočné oddiely žoldnierskej Vagnerovej skupiny a Ľudových milícií separatistickej Doneckej ľudovej republiky, komentujú ruskí blogeri.

Geolokalizované zábery zverejnené medzi 28. a 29. novembrom potvrdzujú obkľúčenie Ukrajincov na východnej strane Kurďumivky, uvádza tiež americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

ISW ďalej uvádza, že geolokalizované zábery zverejnené 30. novembra ukazujú mierny ruský postup na juhovýchodnom a severovýchodnom okraji samotného Bachmutu.

Okrem toho ruské sily pokračovali v pozemných útokoch aj severovýchodne od Bachmutu. Ukrajinský generálny štáb oznámil, že jeho jednotky odrazili pokusy Rusov zaútočiť pri obciach Bachmutske (10 kilometrov severovýchodne od Bachmutu) a Bilohorivka (20 kilometrov severovýchodne od Bachmutu). Ruské ministerstvo obrany zas tvrdilo, že jeho sily úplne dobyli Bilohorivku.

Kto z koho?

Podľa ISW však Rusom hrozí, že vyčerpajú veľkú časť svojich zdrojov a pritom ovládnu len niekoľko kilometrov štvorcových. „Straty spojené so šiestimi mesiacmi brutálnych opotrebovávacích bojov okolo Bachmutu ďaleko prevyšujú akúkoľvek operačnú výhodu, ktorú môžu Rusi získať dobytím Bachmutu. Ruské ofenzívy okolo Bachmutu totiž spotrebúvajú značnú časť dostupnej ruskej bojovej sily, čo potenciálne uľahčuje Ukrajincom pokračovať v protiofenzíve na iných miestach,“ konštatuje inštitút.

Ako však informoval denník New York Times, front pri Bachmute je veľkou výzvou aj pre Ukrajincov. S tým, ako sa Bachmut stal opotrebovávacou bitkou, zmenil sa aj jeho strategický význam. Pre Kyjev sa môže stať čiernou dierou náročnou na zdroje a môže odčerpávať jednotky z iných ukrajinských prioritných oblastí vrátane potenciálnych budúcich ofenzív.

Nemenovaný predstaviteľ americkej obrany sa pre denník zveril, že Ukrajinci míňajú muníciu neudržateľným tempom, lebo sú v mylnom presvedčení, že zásoby munície Západu sú neobmedzené.

Rusko aj Ukrajina podľa odhadov USA utrpeli v priebehu vojny straty približne 100 000 zranených a mŕtvych.

https://standard.sk/284301/bachmut-na-ukrajine-sa-stal-krvavou-smrstou-pre-dve-armady/

Ďalšie články