Systémy HIMARS by z Ukrajiny nemali dostreliť do Ruska. Američania ich upravili

Raketomet HIMARS v akcii. Foto: Twitter Raketomet HIMARS v akcii. Foto: Twitter

Spojené štáty upravili salvové raketové systémy HIMARS pre Ukrajinu tak, aby nedostrelili na ruské územie a USA sa tak vyhli rozpútaniu širšieho konfliktu s Ruskom. Podľa denníka Wall Street Journal to oznámilo americké ministerstvo obrany.

Ako informovali České noviny, Pentagón odmietol poskytnúť informácie o konkrétnych zmenách vykonaných na zbraňových systémoch, ktorých Kyjevu dodal dvadsať, a teraz majú dostrel zhruba 80 kilometrov. Podľa hovorcu Pentagónu Patricka Rydera sa zmeny týkajú softvéru i hardvéru a znemožňujú zo systému vypáliť rakety dlhšieho dostrelu.

Ryder dodal, že „Spojené štáty sú naďalej odhodlané poskytovať Ukrajine vybavenie, ktoré potrebuje na obranu pred ruskou inváziou“. Ukrajinská armáda aj Biely dom sa k veci odmietli vyjadriť.

Opatrný postup v dodávkach zbraní naznačuje, že Biely dom pri rozhodovaní neustále zvažuje vojenský prínos pre Ukrajinu oproti riziku rozpútania širšieho konfliktu s Moskvou. A to aj napriek tomu, že USA dostali od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sľub, že dodané systémy nepoužije na útok na ruské územie. Systémy s dlhším dostrelom by Ukrajincom umožnili cieliť na ruské vojenské ciele na Kryme aj v samotnom Rusku.


Ďalšie články