Nominanta Hegera a exšéfa Tiposu údajne vydieral Makó, tvrdí bývalý policajt

mako55 Ľudovít Makó. Foto: Marko Erd/TASR

Obvineného bývalého šéfa Tiposu a blízkeho človeka premiéra Hegera Mareka Kaňku vraj v minulosti vydieral Ľudovít Makó. Tvrdí to obžalovaný expolicajt Ján Kaľavský. Ten sa minulý rok stretol aj s premiérom – obsah stretnutia je utajený, obe strany ho však interpretujú inak.  

Udalosti okolo bývalého šéfa bratislavských operatívcov Jána Kaľavského, ktorý sledoval svojich kolegov z NAKA pre policajnú inšpekciu a do veľkej miery stojí za takzvanou vojnou v bezpečnostných zložkách, majú ďalšie pozoruhodné pozadie. Súvisí s prominentným „kajúcnikom“ Ľudovítom Makóom a blízkym premiérovým človekom Marekom Kaňkom, ktorý ním vraj bol vydieraný.  

Kaňka neskôr po obvinení z podvodu skončil ako šéf štátnej lotériovej spoločnosti Tipos. Kaľavský sa stretol s premiérom Eduardom Hegerom priamo v Kaňkovej kancelárii len deň pred Kaľavského zadržaním, keď vrcholila vojna v polícii.

Skutočné pozadie týchto udalostí je dodnes nejasné.

Obvinený Kaňka

Bývalý šéf Tiposu Marek Kaňka, ktorého do funkcie nominoval Eduard Heger ešte ako minister financií, bol začiatkom júna obvinený z členstva v organizovanej skupine. Podľa obvinenia vraj prostredníctvom svojej firmy Oliva pomocou fiktívnych obchodov s benzínom nelegálne získal 300-tisíc eur. Celá skupina údajne na fiktívnych obchodoch v rokoch 2017 a 2018 pripravila štát o päť miliónov eur.

Organizovaná skupina, ktorej vraj bol Kaňka podľa obvinenia členom, údajne dovážala pohonné látky z Rakúska a predávala ich na Slovensku bez dane cez sieť účelovo založených spoločností, ktoré boli fakturačne, finančne a personálne prepojené do umelo vytvoreného a „vysoko sofistikovaného fakturačného reťazca“.

Kaňkova firma odoberala pohonné látky od spoločnosti BaF trading z fiktívneho reťazca za 1,68 milióna eur. Následne pohonné látky predávala konečným spotrebiteľom. Vďaka zastreným obchodom mala štát zapojením do fiktívneho fakturačného reťazca pripraviť o 336-tsíc eur na dani z pridanej hodnoty, ktoré si Oliva group neoprávnene odpočítala z povinnej dane.  

Kaňka sa k prípadu nevyjadril, žiadosť o stretnutie odmietol a na zaslané otázky neodpovedal. Mail sme poslali na jeho firmu a jeho kolegyne nám potvrdili, že mail dostal. V prostredí Kaňkovi blízkych kresťanských politikov sa podľa informácií Štandardu jeho obvinenie považuje za účelové a neopodstatnené.

V každom prípade, obvinenie odstrelilo z funkcie jedného z najbližších ľudí premiéra Hegera, ktorý Kaňkovi dôveroval, podobne ako aj prostredie Hegerovi blízkych ľudí, ktorí ho považujú za „poctivého a veľmi dobrého človeka“.

Vydieranie?

Práve v tomto kontexte sa javí pozoruhodnou časť výpovede bývalého šéfa operatívcov NAKA Jána Kaľavského zo začiatku apríla minulého roka, ktorú má Štandard k dispozícii. Ide o rozsiahly výsluch, ktorý sa týka množstva informácií a prípadov, ktoré však s touto kauzou súvisia len okrajovo.

Kaľavský vo svojej výpovedi okrem iného uvádza, že ešte vo svojej bývalej funkcii elitného policajta dostal informáciu o vydieraní podnikateľa Mareka Kaňku. Informovať ho o tom mal sám exriaditeľ Tiposu Kaňka. Kaľavskému mal povedať o tom, ako Ľudovít Makó (v minulosti šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy SR) vypaľuje a vydiera podnikateľov a on je jedným z nich.

Bývalý šéf operatívcov NAKA Kaľavský sa podľa svojej výpovede stretol s Marekom Kaňkom v Pezinku v kaviarni nákupného centra. Stretnutie inicioval samotný Kaňka. Ten operatívcovi oznámil, že čelí vydieraniu zo strany Ľudovíta Makóa, vtedajšieho vysokopostaveného úradníka Finančnej správy SR.

Kaňka Kaľavskému podľa tejto výpovede zjavne dôveroval. Mal mu oznámiť aj to, že dostával odkazy od rôznych osôb, že má svoju sieť čerpacích staníc Oliva prepísať na riaditeľa Slovnaftu Oskara Világiho, inak mu bude Kriminálny úrad Finančnej správy robiť problémy. Neskôr Kaňka ako sprostredkovateľa tohto odkazu identifikoval exsiskára Františka Böhma (ten neskôr spáchal samovraždu).

Kaľavský tvrdí, že operatívnu informáciu posunul príslušnému útvaru protizločineckej jednotky NAKA, no sám mu pomôcť zrejme nevedel: „S pánom Kaňkom sme sa stretli niekoľkokrát, na čo sme pánovi Kaňkovi uviedli, že mu neviem pomôcť, nakoľko sme nemali žiadny popis osôb ani nič konkrétne,“ uviedol Kaľavský.  

Kaňka mu však na stretnutiach mal povedať, že po jeho oznámení informácie o vydieraní mu „nepretržite robili problémy, Kriminálny úrad Finančnej správy mu zobral účtovníctvo a robili mu strašne zle, bolo to pre neho najťažšie obdobie, vedel, že to všetko robí Makó“. Kaňka bol vraj rozhodnutý firmu aj napriek veľkému nátlaku nepredať.

Kaľavský uvádza, že situácia sa posunula po nástupe Branislava Zuriana na pozíciu šéfa NAKA: „Priniesol úradný záznam mne, Polgárovi, Fedorášovi, Kravcovi, kde v tomto úradnom zázname nám presne popísal činnosť Ľudovíta Makóa ako tento vypaľuje s presne nestotožnenými osobami podnikateľa Dušana Bočkaya.“

Operatívci mali spustiť operatívne preverovanie jeho informácií a pre vyšetrovateľa napísali realizačný návrh. Vydieraný podnikateľ Bočkay mal pre NAKA popísať presnú štruktúru mesačných platieb pre Makóa: „Dokonca nám povedal, ako jeho manželka išla za Imreczem a poprosila ho, aby im Makó dal pokoj. Bočkay chcel mať pokoj a nechcel platiť Makóovi. Vyšetrovanie sa zastavilo, nakoľko sa to zrejme Makó dozvedel.“

Kaľavský sa aj o smrti exsiskára Františka Böhma, ktorý v tom čase už spolupracoval s vyšetrovateľmi, mal dozvedieť práve od Kaňku. Ten mu to oznámil na stretnutí, kde mu zablahoželal k zadržaniu Makóa, ku ktorému medzičasom došlo vďaka posunom v iných prípadoch. Vtedy mu oznámil, že práve Böhm bol tou osobou, ktorá ho kontaktovala a navádzala na odpredaj Oliva group, „inak mu KÚFS bude robiť zle“.

Kaľavský je dnes obžalovaný z marenia spravodlivosti a krivej výpovede, na základe jeho svedectiev a policajnej spolupráce boli obvinení aj vyšetrovatelia NAKA okolo Jána Čurillu. Kaľavský sa ukrýva v zahraničí, jeho advokátka Eva Mišíková sa za neho až do pojednávania nechcela vyjadrovať.

Kollár tiež hovorí o Olive pre Makóa

Nejde však o jedinú indíciu, že Makó mohol mať pri sieti čerpacích staníc Oliva svoje záujmy. O tom, že Makó mal záujem o túto firmu, paradoxne hovoril aj odsúdený podnikateľ Zoroslav Kollár pri kauze bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Ten je stíhaný kvôli tomu, že ako šéf tajnej služby údajne za úplatok zastavil odpočúvanie Zoroslava Kollára, pričom Makó a exnámestník SIS Boris Beňa mali byť sprostredkovateľmi tohto úplatku, ktorý mal prísť od Kollára.  

Zoroslav Kollár to popiera, na výsluchu v apríli vypovedal, že s Makóom sa stretával preto, že bývalý šéf daňových kriminalistov od neho chcel vylákať peniaze na biznis s čerpacími stanicami Oliva.

Kollár dokonca naznačil, že to bol zrejme dôvod, prečo Makó mal záujem o to, aby bolo odpočúvanie Kollára zastavené. Zrejme nechcel, aby bol pritom odpočúvaný aj on sám. Makó tieto informácie označil za rozprávku. „Pokiaľ ide o spoločnosť Oliva, nikdy som nemal peniaze, aby som ju kúpil,“ povedal v rozhovore s Marekom Vagovičom.

Štandard oslovil s otázkami aj Ľudovíta Makóa, ktorý informácie poprel. Nereagoval na konkrétne otázky, poslal cez advokáta iba krátke stanovisko: „Všetky okolnosti, na ktoré sa pýtate a mal ich údajne oznámiť pánovi Kaľavskému, sa nezakladajú na pravde, čo je preukázané vyšetrovaním viacerých živých trestných konaní a v niektorých prípadoch aj právoplatnými rozhodnutiami sudov,“ odpovedal jeho advokát Zoltán Perhács.

„Makó ma vypaľuje.“

To, že Kaľavský bol s Kaňkom v kontakte, vyplýva aj z jeho tvrdení pre Plus 7 dní. Týždenník s ním urobil rozhovor ešte pred súdnym pojednávaním s obžalovaným Kaľavským, ktorý sa ukrýva v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl.

V rozhovore uviedol, že ho premiér Eduard Heger cez Mareka Kaňku požiadal o stretnutie, ktoré sa uskutočnilo len deň pred Kaľavského zatknutím, teda 20. mája minulého roka, len dva týždne pred Kaľavského výpoveďou pred NAKA. 

Na stretnutí bol prítomný aj vedúci úradu vlády Július Jakab a uskutočnilo sa priamo u Kaňku v Tipose. Úrad vlády stretnutie priznal, ale interpretuje ho inak. O stretnutie s premiérom vraj požiadal Kaľavský, ktorý chcel predsedu vlády informovať „o svojich pohľadoch na priebeh vyšetrovania“. V takom prípade je však záhadou, prečo sa stretávali u Kaňku a odkiaľ mal Kaľavský taký vplyv na to, aby sa na požiadanie mohol stretnúť so samotným predsedom vlády. Zhoda je len na tom, že sprostredkovateľom stretnutia bol Kaňka.

Pripomeňme, že v tom čase už bol Kaľavský policajným agentom a o stretnutí podľa svojich slov informoval svojho nadriadeného, o stretnutí vraj vedel aj dozorový prokurátor.

Nie je však zrejmé, čo bolo motívom stretnutia. Kaľavský ho odmietol bližšie pomenovať, uviedol len toľko, že motívom bol samotný Kaňka. „On mal problém,“ povedal tajomne Kaľavský, no nič viac k tomu povedať nechcel.

Premiér priznal, že stretnutie sa uskutočnilo v priestoroch Tiposu u Kaňku. Heger pre Plus 7 dní povedal, že sa s Kaňkom pozná 15 rokov z prostredia kresťanských spoločenstiev. Kaňkova mediálna agentúra tiež pripravovala kampane pre OĽaNO. 

Hegerove pochybnosti

Heger mohol mať v tom čase o Kaľavského informácie úprimný záujem. Len tri dni pred Hegerovým stretnutím s Kaľavským v Tipose, teda 17. mája, sa uskutočnilo kontroverzné stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu na pôde SIS. Zúčastnila sa ho okrem premiéra aj prezidentka, Boris Kollár, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a špičky polície i prokuratúry.

V tom čase tajná služba informovala vládu o údajnom sprisahaní v NAKA a manipuláciách s výpoveďami svedkov pri vyšetrovaní veľkých káuz. Predstavitelia štátu sa na stretnutí vraj oboznamovali s podrobnosťami o spravodajských informáciách. Premiér Heger tieto podozrenia v tom čase podľa všetkého nebral na ľahkú váhu. Sám sa prihlásil k tomu, že stretnutie na pôde tajnej služby osobne inicioval.

Nie je vylúčené, že Heger mohol mať naozaj záujem o Kaľavského informácie o vyšetrovaní, pričom Kaľavský stretnutie sčasti dezinterpretoval, pričom sledoval vlastné záujmy.

Z jeho výpovede však vyplýva niekoľko závažných otázok. Dal Kaľavský naozaj podnet o vydieraní príslušnej jednotke polície a ako s danou informáciou bolo následne naložené? Viedlo sa vo veci vyšetrovanie, prípadne padlo nejaké obvinenie? Polícia nám na tieto otázky neodpovedala.

Vyjadrila sa len k obvineniu o vydieraní podnikateľa Dušana Bočkaya. Podľa polície NAKA v tomto prípade naozaj viedla trestné konanie. „V rámci vyšetrovania bolo zistené, že v súvislosti s týmto podnikateľom išlo o korupčnú trestnú činnosť,“ reagoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Dvaja ľudia v kauze sú už právoplatne odsúdení, no vyšetrovanie zistilo, že nedošlo zo strany Ľudovíta Makóa k vydieraniu.


Ďalšie články