Ronaldovi sa zrútil sen. Legenda však nemusí nikomu nič dokazovať

Cristiano Ronaldo, jeden z najlepších futbalistov všetkých čias, sa v sobotu rozlúčil s majstrovstvami sveta. Ihrisko opúšťal v slzách. Ronaldo prežíva svoju najhoršiu sezónu a úspech sa nedostavil ani v Katare. S jeho kariérnymi úspechmi sa však nemôže porovnávať takmer nikto.

Fjod0ATWAAUdWHt Cristiano Ronaldo so slzami v očiach. Foto: Twitter/Shreya

Maroko na týchto MS šokovalo svet už niekoľkýkrát. K výhre nad Belgickom a postupe cez Španielsko si pripísalo aj skalp Portugalska, keď Portugalci nedokázali odpovedať na gól Youssefa En-Nesyriho a senzačne prehrali v sobotňajšom štvrťfinále 1:0.

Zatiaľ čo marocký futbalový sen žije, ten Ronaldov najväčší zhasol.

Trápenie v Manchesteri United

Pre Ronalda ide o veľmi nevydarenú sezónu a mnohí už 37-ročného hráča nadobro odpisujú.

Rodák z portugalského ostrova Madeira sa vlani po dvanástich rokoch vrátil do Manchestra United, v ktorom si ho ešte ako mladého hráča vyhliadol legendárny tréner Sir Alex Ferguson.

United sa však po odchode Fergusona a zároveň zisku posledného ligového titulu zo sezóny 2012/2013 značne trápi. Klubu chýba herná a výsledková konzistencia, často sa menia tréneri mužstva a fanúšikovia nie sú spokojní ani s prestupovou politikou klubu.

Vinu za nezdary mnohí kladú najmä na plecia majiteľov klubu, americkej miliardárskej rodiny Glazerovcov. Tí United kúpili v roku 2005, pričom naň previedli všetky svoje dlhy, ktoré klub musí splácať.

Kritikou na adresu Glazerovcov nešetril napríklad niekdajší legendárny hráč tímu a súčasný komentátor stanice Sky Sports Gary Neville. „Jediné peniaze, ktoré minul Manchester United, sú tie, ktoré klub sám zarobil alebo si ich požičal. Nepochádzajú od rodiny Glazerovcov,” uviedol Neville. „Máme schátraný a hnijúci štadión, ktorý patril pred pätnástimi alebo dvadsiatimi rokmi k najlepším na svete. Máme futbalový projekt, ktorému Glazerovci nerozumejú,“ dodal Neville.

Ronaldo v sezóne 2021/2022 pomohol United “len” k šiestemu miestu v anglickej Premier League. S 24 gólmi v 39 zápasoch sa stal najlepším strelcom tímu, no šieste miesto United neprinieslo účasť v elitnej Lige majstrov.

Cristiano Ronaldo. Foto: TASR/AP

Počas letného prestupového obdobia sa preto veľa špekulovalo o Ronaldovom prestupe. Údajne chcel z klubu práve pre neúčasť v Lige majstrov odísť. Ronaldo sa nezúčastnil na predsezónnych prípravných zápasoch, čo ešte viac posilnilo dohady o jeho prestupe.

Nový tréner Manchestra Erik ten Hag mu počas novej sezóny neprejavoval dôveru a Ronaldo často sedel na lavičke alebo do hry naskakoval ako náhradník. V 16 zápasoch odohral 520 minút, čo je priemer len 32 minút na zápas. Skóroval len trikrát.

Ronaldo bol z Ten Hagovho prístupu frustrovaný a dostal sa s ním aj do konfliktu, keď odmietol nastúpiť na zápas v posledných minútach a predčasne odišiel do šatne. Ten Hag ho suspendoval.

Osudový rozhovor

Ronaldo sa o pomeroch v klube, svojej kariére aj ambíciach rozhodol prehovoriť v rozsiahlom rozhovore s Piersom Morganom.

Pridal sa k Nevillovej kritike o zastaranej infraštruktúre. „Myslel som si, že sa po tých rokoch klub zmenil, napredoval. Technológia a infraštruktúra, ale nie. Všetko bolo stále rovnaké, zastavili sa v čase,” povedal Ronaldo, ktorý dlhé roky pôsobil v špičkových kluboch ako Real Madrid a Juventus Turín. Oproti spomenutým klubom podľa neho nedošlo k žiadnemu pokroku.

Ronaldo v rozhovore vyvrátil, že sa na predsezónnych prípravných zápasoch nezúčastnil pre chystaný odchod z klubu. „Počas dovolenky mi ochorela dcéra na bronchitídu. Ľudia si vymýšľali, že sa nechcem vrátiť, ale ja vždy budem stáť na strane rodiny,” povedal. Ľudia v klube mu to však podľa jeho slov neverili a z United sa ho pokúsili vyštvať.

Kritizoval aj trénera Ten Haga, ktorý k nemu vraj neprejavil dostatočný rešpekt a úctu. Keď ho nepostavil na ihrisko počas vysokej prehry 3:6 s mestským rivalom Manchestrom City, Ten Hag to odôvodňoval tým, že voči Ronaldovi má príliš veľký rešpekt, aby ho do takého zápasu z lavičky poslal. Ronaldo to označil za „výhovorky”.

Dodal, že sa ľuďmi v klube cítil zradený.

Po odvysielaní rozhovoru sa United dohodol s Ronaldom na rozviazaní kontraktu, a tak je Portugalec momentálne bez klubu.

Najväčší sen

Keďže Ronaldo v klube pravidelne nehrával a ani sa mu veľmi nedarilo, nemal pred šampionátom v Katare dostatočnú formu.

Tréner portugalského tímu Fernando Santos mu zo začiatku MS dal dôveru v základnej zostave, no vo vyraďovacej časti už na ihrisko nastupoval z lavičky.

Ronaldovi sa nedarilo ani vo farbách národného tímu a v ankete portugalského denníka A Bola hlasovalo až 70 percent fanúšikov za to, aby pred zápasom s Marokom Ronaldo nenastúpil v základnej zostave.

Ronaldo na šampionáte strelil len jeden gól, z penalty proti Ghane. Vďaka nemu sa však stal jediným hráčom v histórii MS, ktorý skóroval na piatich rôznych šampionátoch.

Cristiano Ronaldo sa teší po úvodnom góle v zápase Portugalska proti Ghane. Foto: TASR/AP

Ako sám priznal, išlo o jeho posledný svetový šampionát a jeho poslednú šancu splniť si svoj najväčší futbalový sen. Získať s Portugalskom titul majstrov sveta.

Ten sen sa však v sobotu rozplynul.

Kariéra snov

Hoci sa Ronaldovi nesplnil jeden sen, celú jeho kariéru môžeme označiť za kariéru snov. Ronaldo bezpochyby patrí k najlepším futbalistom histórie a jeho úspechom sa môže rovnať asi len Lionel Messi.

Počas svojej kariéry dosiahol nespočetné množstvo rekordov, päťkrát vyhral Ligu majstrov, získal rovnaký počet Zlatých lôpt, trikrát titul majstra Premier League a dva razy triumfoval v talianskej Serie A a španielskej La Lige. S Portugalskom vyhral v roku 2016 Majstrovstvá Európy a v roku 2019 európsku Ligu národov. S vyše 500 miliónmi sledovateľov je najsledovanejším človekom na Instagrame, pričom jeho majetok sa odhaduje na podobný počet dolárov.

To však ani zďaleka nie sú všetky Ronaldove tituly, rekordy, úspechy. Ak by sme ich mali všetky vymenovať, tento článok by bol aspoň o polovicu dlhší.

Hoci Ronaldo teraz čelí ostrej kritike a záver jeho kariéry nie je taký, ako by si želal, počas takmer dvoch dekád tešil svojou hrou milióny fanúšikov po celom svete a svojou tvrdou prácou a disciplínou inšpiroval milióny ďalších, pričom počas toho dosiahol nevídané úspechy. Ronaldo teda nemusí nikomu nič dokazovať.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok