Podpredsedníčka europarlamentu Kailiová pred zadržaním obhajovala Katar. Ide o útok na demokraciu?

Belgická polícia v piatok zadržala šesť osôb v súvislosti s údajnou korupciou v Európskom parlamente (EP). Medzi zadržanými je aj grécka podpredsedníčka EP Eva Kailiová. Polícia vykonala v rámci akcie 16 domových prehliadok, pričom počas razie bolo zadržaných aj 600-tisíc eur. Predsedníčka Európskeho parlamentu na margo kauzy uviedla, že ide o útok na demokraciu.

Eva Kailiová. Foto: Twitter/Dana Levi Eva Kailiová. Foto: Twitter/Dana Levi

Belgická prokuratúra v nedeľu uviedla, že obvinila štyri osoby podozrivé z korupcie a potvrdila ich väzbu. Ďalšie dve zadržané osoby boli prepustené na slobodu.

Kailiová je partnerkou jedného zo štyroch zadržaných, Francesca Giorgiho, asistenta jedného z poslancov zo skupiny socialistov a demokratov v EP, uviedol zdroj z belgickej prokuratúry.

Zatknutý bol údajne aj bývalý taliansky europoslanec Pier-Antonio Panzeri, ktorý pôsobil v EP v rokoch 2004 až 2019. Talianske médiá v sobotu informovali, že v Taliansku boli zadržané aj Panzeriho manželka a dcéra. Podľa informácií portálu Politico údajne Panzeri ,,politicky ovplyvňoval členov Európskeho parlamentu v prospech Kataru a Maroka.“

Konanie zadržaných podozrivých belgická prokuratúra kvalifikovala ako pokus údajnej ,,zločineckej organizácie ovplyvniť politiku Európskej únie v prospech štátu z Perzského zálivu“.

Vyšetrovatelia v pondelok prehľadali kancelárie EP, Pričom cieľom prehliadky bolo zaistenie elektronických dát desiatich zamestnancov parlamentu.

Vylúčenie zo strany a zmrazenie majetku

Kailiovej už pozastavila členstvo sociálnodemokratická frakcia v EP, ktorá je druhou najväčšou, a zo svojich radov ju vylúčila aj jej grécka materská strana PASOK. Rovnako jej boli pozastavené právomoci vyplývajúce z postu podpredsedníčky EP.

Grécke úrady političke v pondelok zmrazili majetok. Toto opatrenie sa týka aj jej príbuzných, pričom zahŕňa zmrazenie ,,bankových účtov, úspor, firiem a iného finančného majetku,“ oznámil predseda gréckeho úradu na boj proti praniu špinavých peňazí Haralambos Vourliotis.

Obhajoba Kataru

Katar mal údajne ovplyvňovať európskych politikov, aby si v Európe vylepšil obraz v súvislosti s futbalovými majstrovstvami sveta, ktoré hostí.

Obvinenia však odmieta. ,,Akékoľvek obvinenie z protiprávneho konania zo strany štátu Katar je závažnou dezinformáciou,“ uviedol v sobotu predstaviteľ katarskej vlády.

Zadržaná Kailiová pritom v EP vystúpila s prejavom, ktorý Katar obhajoval. Počas rozpravy o rezolúcii kritizujúcej Katar za porušovanie práv zahraničných robotníkov povedala, že „Katar je priekopníkom v oblasti pracovných práv“.

Podľa informácií denníka Le Monde členovia socialistickej frakcie, z ktorej pochádzala aj Kailiová, tiež zmiernili text rezolúcie. Takisto hlasovali proti najtvrdším pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom.

Útok na demokraciu

Predsedníčka EP Roberta Metsolová v pondelok vo svojom prejave v Štrasburgu vyhlásila, že údajné podplácanie cudzou krajinou je útokom na demokraciu. Podľa Metsolovej v korupčnej kauze jej aktéri napojení na autokratické tretie krajiny údajne využili mimovládne organizácie, odbory, jednotlivcov, asistentov a poslancov Európskeho parlamentu, aby ovplyvňovali dianie v EP. ,,Ich zlomyseľné plány zlyhali,“ dodala.

Podľa šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella je vyšetrovanie ,,veľmi znepokojujúce”. ,,Čelíme niektorým udalostiam a faktom, ktoré ma ako bývalého predsedu Európskeho parlamentu znepokojujú tiež,“ uviedol Borrell.

Ku kauze sa vyjadrila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. ,,Obvinenia voči podpredsedníčke Európskeho parlamentu sú nanajvýš znepokojujúce, veľmi vážne,“ povedala von der Leyenová. ,,Je to otázka dôvery ľudí v naše inštitúcie,“ zdôraznila.

Von der Leyenová dodala, že EK ,,kontroluje“ vlastný register transparentnosti, kde sú zdokumentované všetky stretnutia eurokomisárov a ich zamestnancov so zástupcami záujmových skupín.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok