S akým očakávaním ísť na Avatar 2

Avatar: Cesta vody je technologicky natoľko mimoriadny film, že sa stal zvláštnou kategóriou. S inou snímkou sa dá porovnať len ťažko. Pri návšteve kina nevidíte film, ale získavate možnosť žiť tri hodiny v inom svete.

Film Avatar: Cesta vody. Foto: 20th Century Film Avatar: Cesta vody. Foto: 20th Century

Film prichádza do kín v pätnástich technických verziách. Pre sledovanie najvyspelejšej technológie, ktorá je k dispozícii, Slovensko nemá vybavené žiadne kino. V každom prípade je však spôsob, akým film sledujete, zásadný. Rozhodne odporúčam 3D verziu. Jednotlivé obrazy sú pre tento spôsob sledovania režijne štruktúrované. Už normálne kino zásadne zmenšuje zážitok, o sledovaní na laptope ani nehovoriac.

Prvý Avatar bol udalosťou desaťročia, druhý je technologicky ešte ďalej. Očakávania boli mimoriadne a divák dostane, čo chce. Príbeh sa delí na tri časti – v prvej zobrazuje Pandoru, ako ju už poznáme, a prepája dej s pôvodným príbehom, druhá nám ponúka ohromujúci pohľad do vodného sveta a tretia je v podstate bojovou scénou.

Dôvod, prečo má Avatar úspech, je réžia Jamesa Camerona a zďaleka nielen preto, lebo prináša špičkové technológie. Jeho schopnosť vytvoriť reálny svet je ohromujúca. Film nepripomína video hru – na to je dokonale plastický, cítime jeho hĺbku, čo mu dodáva uveriteľnosť.

Cameron je neuveriteľne precízny v stavaní scény – zvláda množstvo jej plánov. Film je akčný a živý, kam len naše oko dohliadne a presne toto som mala na mysli, keď som spomínala, že je komponovaný pre 3D vnímanie. Dej často akoby vybieha z plátna, ale odohráva sa aj v druhom, treťom či siedmom pláne.

Či je to náročné na vnímanie? Mimoriadne. Preto pre divákov menej zdatných v angličtine odporúčam verziu s dabingom, aby percepciu obrazu nič nenarušovalo. Vaše oči i vaša myseľ budú zaujaté načítavaním nového prostredia a chvíľu potrvá, kým sa v ňom zabývajú. Farby, tvary, zvieratá, pohyby – to všetko je predimenzované a nesmierne intenzívne. Povedzme rovno: za hranicou gýča, ale na to sme si už zvykli.

Film je urobený tak, aby oslovil čo najväčší počet divákov. Je teda rodinný, s detskými i tínedžerskými postavami. Návštevnosť prvého Avatara bola rekordná, pokračovanie vykazuje ešte lepšie čísla.

Pokiaľ hodnotíme spôsob, akým bol film urobený a hlavne režijnú stránku, sme v superlatívoch. Pokiaľ ide o príbeh a posolstvo, je to horšie. Klišé, ktoré používa, však pomáha divákovi rýchlo sa zorientovať v deji a dvojka prináša množstvo nových postáv.

Posolstvo je ekologické. Vždy mi prekážalo, že obyvateľstvo Pandory má isté zvyky a znaky pôvodných obyvateľov Ameriky. Tento proklamovaný aktivizmus je lacný. Pokiaľ má istá časť kinematografie schopnosť infantilizovať divákov, tak Avatari sú jej čistým príkladom. Príbeh o hodnote rodiny a ekológie slúži na to, aby zarobil peniaze, uvažovanie nad jeho posolstvom vás rozhodne neunaví. Súbežne s druhým dielom Cameron nakrúcal tretí a scenáristické konštrukcie, ktoré majú pomôcť ďalšej časti, sú citeľné.

Toto hodnotenie, tak ako väčšina recenzií, sa teda delí na dve časti. Platí, že pokiaľ pôjdete na nového Avatara, vaším cieľom by malo byť na tri hodiny zažiť iný svet. Príbeh a posolstvo sú v tomto prípade menej podstatné.