Benefičný koncert Úsmev ako dar oslavuje 40. výročie

D85A3406 Foto: Jana Liska Photography

Benefičný koncert Úsmev ako dar oslavuje tento rok svoje 40. výročie od svojho vzniku. Začalo sa to, keď sa partia vodičov zo Slovenskej televízie rozhodla spríjemniť chvíle deťom z detských domovov. Celý tohtoročný koncert, ktorý odvysiela RTVS v sobotu o 11:40 na Jednotke, sa preto niesol aj v duchu spomienok.

Počas týchto 40 rokov si koncert naživo pozrelo približne 38-tisíc detí. Každoročne naň prichádza okolo tisíc detí z rôznych centier pre deti a rodiny. Iba posledné dva ročníky sa pre pandémiu konali bez divákov v hľadisku. O to viac sa tento rok tešili, keď sa po dvoch rokoch mohli opäť stretnúť. Pre tieto deti je to najväčšie podujatie roka, po ktorom ich čaká veľká detská diskotéka.

Výťažok zo zbierky benefičného Vianočného koncertu Úsmev ako dar putuje každoročne na rozvojové a vzdelávacie aktivity pre deti v detských domovoch, náhradných a ohrozených rodinách. Aj tento rok môžete na tento účel prispieť zaslaním esemesky v tvare DMS USMEV na číslo 877. Cena jednej esemesky je dve eurá.

Foto: Jana Liska Photography

Začalo sa to v Holíči

Začalo sa to pred 40 rokmi, keď sa vodiči Slovenskej televízie vybrali do miestneho detského domova. Záhorské mestečko si nevybrali náhodou, bolo to miesto, v ktorom vyrastal jeden z nich, Anton Valentín. K ďalším dôležitým ľudom, ktorí stáli pri vzniku tradície, bol Július Hron. Ešte stále má v živej pamäti začiatky najstaršieho benefičného koncertu v strednej Európe.

„Stretnutie s deťmi nás zasiahlo. Vzniklo z toho pravidelné stretávanie sa s nimi vo februári na karnevale v detskom domove a v júni na športovej olympiáde. Cez prázdniny sme brávali deti do televíznych táborov a vyvrcholením roku bola vianočná besiedka v kultúrnom dome v Holíči,“ spomína Július Hron.

Foto: Jana Liska Photography

Pódium plné hviezd

Už vtedy sa im podarilo na koncert dostať známe osobnosti ako Michal Dočolomanský, Miro Žbirka, Marián Labuda a mnoho ďalších. Všetci vystúpili bez nároku na honorár. Inak tomu nie je ani tento rok. Na pódiu mohli deti vidieť mnoho známych súčasných umelcov ako Fragile, Ega, Petra Lipu, Laciho Strikea či Cigánskych diablov.

Vystúpila aj Mária Čírová a zaspievala novú skladbu z pera Daniela Heviera, ktorú napísal špeciálne pre túto príležitosť. Novú skladbu predstavil aj Majself a napísal ju talentovaný domovák Daniel Jano. Spoločne natočili aj videoklip, ktorý v premiére uvidia diváci práve na koncerte.

Podujatím budú sprevádzať moderátori Katka Brychtová, Iveta Malachovská, Martin Nikodým a Juraj Bača. „Spolupracujeme spolu už toľko rokov, že si neviem ani predstaviť, že by boli Vianoce bez koncertu Úsmev ako dar. Nepamätám si svoj prvý kontakt s Úsmevom, lebo je to už viac ako 30 rokov, ale zato si pamätám tú radosť a úsmevy detí. Koncertu do ďalšej štyridsiatky prajem, aby zostal taký, aký je, a aby bolo čoraz menej detí, ktorým treba pomáhať,“ zaželal Martin Nikodým.

Foto: Jana Liska Photography

Neodmysliteľnou súčasťou podujatia bol dlhé roky aj Jozef Mikloško, súčasný komisár pre deti. Jeho pozíciu tak prenechal mladším a symbolicky odovzdal kľúč pomoci Emílii Chovancovej, štatutárke Úsmevu ako dar, a Štefanovi Adamjakovi, výkonnému riaditeľovi Úsmevu.

Aj tento rok na koncerte odovzdali cenu Milana Rúfusa. Pri 40. výročí vzniku podujatia ju nemohol získať nik iní ako práve zakladatelia koncertu Július Hron a Anton Valentín. Cenu im odovzdala manželka Milana Rúfusa.

Ako už býva zvykom, na záver koncertu odznela domovácka hymna, po ktorej všetky deti z hľadiska vybehli na pódium.

Foto: Jana Liska Photography

Ďalšie články