Kupovali si bohatí Nemci a Rakúšania tituly v Brne? Kauza ťaží aj favoritku prezidentských volieb Danušu Nerudovú

Prevádzkovo-ekonomická fakulta Mendelovej univerzity v Brne údajne za peniaze poskytovala študentom takzvané rýchlotituly. Kauza môže poškodiť aj Danušu Nerudovú, ktorá podľa posledných prieskumov patrí medzi favoritov prezidentských volieb v Česku. Nerudová bola v tom čase rektorkou Mendelovej univerzity.

FkcjO0YX0Eo1Iyx Danuše Nerudová. Foto: STANDASHOW/Twitter

Kauzou takzvaných rýchlotitulov a plagiátov sa zaoberala kontrola z Národného akreditačného úradu pre vysoké školstvo. „Boli zistené nedostatky vrátane závažných nedostatkov, ktoré sa týkali štátnych doktorských skúšok a obhajob dizertačných prác študentov,“ píše sa v inšpekčnej správe, o ktorej informoval český týždenník Hrot.

Časť absolventov vraj svoje štúdium ukončila o rok skôr, ako umožňujú pravidlá. Vytvárali sa údajne aj skupiny študentov, ktorí spoločne publikovali a zhodné články potom vykazovali ako vlastné výsledky vo svojich autoreferátoch.

Problémom bolo aj to, že na štúdium, kde univerzita rátala s 25 prijatými študentmi, v niektorých ročníkoch prijala až dvojnásobok ľudí.

V inom prípade napríklad študentka doložila zoznam publikácií, pri ktorých údaje o zverejnení preukázateľne nezodpovedali skutočnosti, a napriek tomu dizertačnú prácu úspešne obhájila a štúdium absolvovala.

Ľahké štúdium pre bohatých Nemcov a Rakúšanov

Celú kauzu odštartovalo zistenie antiplagiátorskej platformy Vroniplag, ktorá odhalila zhody v textoch dizertačných prác niekoľkých rakúskych komunálnych politikov, ktorí úspešne ukončili doktorandské štúdium na Mendelovej univerzite.

Vedenie Prevádzkovo-ekonomickej fakulty si na nábor študentov najímalo agentúru, ktorá sa zameriavala na bohatých Nemcov a Rakúšanov. Tým vraj na brnianskej univerzite sľubovali ľahké štúdium, ako aj zisk doktorských titulov za kratší čas. Agentúry si údajne za sprostredkovateľské služby vypýtali 25-tisíc eur. 

Bývalá rektorka Nerudová: „Mám čisté svedomie“

K udeľovaniu problematických titulov dochádzalo v čase, keď bola rektorkou Mendelovej univerzity Danuše Nerudová. Rektorskú funkciu zastávala od februára 2018 do januára 2022.

Nerudová patrí k trom favoritom českých prezidentských volieb, ktorých prvé kolo sa uskutoční v polovici januára. Podľa posledného prieskumu agentúry Median by Nerudová v prvom kole voľby prezidenta zvíťazila, pričom by sa umiestnila pred expremiérom Andrejom Babišom a generálom Petrom Pavlom. Kauza, ktorej sa české média intenzívne venujú, jej však môže poškodiť.

Kontrola akreditačného úradu zistila, že v dokumentoch o záverečných skúškach a priebehu štúdia dotyčných študentov vládol zmätok. ,,Vedenie protokolov o obhajobe dizertačnej práce a štátnej doktorskej skúške je nejednotné a texty niektorých protokolov neobsahujú dostatočné informácie o priebehu obhajoby či skúšky,“ konštatovala kontrola.

Nerudová ako rektorka v tom čase predsedala rade pre vnútorné hodnotenie školy, ktorá je za nastavenie vnútorných kontrolných mechanizmov zodpovedná. 

Nerudová však svoj podiel zodpovednosti odmieta. ,,Mám čisté svedomie. Hneď, ako som sa o pochybeniach dozvedela, som ich zo svojej pozície začala riešiť. Iniciovala som odobratie neoprávnene získaných titulov a vymenovala vlastnú kontrolnú komisiu,” vyjadrila sa Nerudová.

Zodpovednosť za kauzu podľa nej nesie dekan dotknutej fakulty Pavel Žuvan, ktorý už medzičasom zo svojho postu odstúpil.

Univerzita okrem dekana prišla aj o akreditáciu pre doktorandské štúdium ekonomických odborov, informuje portál Hospodářské noviny.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok