Vďaka Adopcii na diaľku sa Slovenskej katolíckej charite podarilo pomôcť už vyše 15-tísic deťom

Malý projekt v Ugande - Lieky a laboratórne reagenty pomohli stovkám veľkých i malých pacientov Foto: archív SKCH

Už viac ako 25 rokov sprostredkúva Slovenská katolícka charita projekt Adopcie na diaľku, pričom ide o prvý takýto projekt na Slovensku. Inšpirácia prišla z Česka od Arcidiecéznej charity v Prahe. Myšlienka projektu pochádza už z roku 1920, keď projekt Adopcie na diaľku založila nadácia Save the Children, ktorá chcela pomôcť najmä deťom po prvej svetovej vojne.

Hlavnou myšlienkou projektu je umožniť vzdelávanie deťom. „Do projektu sú zapájané chudobné deti bez ohľadu na pohlavie, vierovyznanie, zdravotný stav a rasu na základe stanovených kritérií v spolupráci s miestnymi partnermi, ktorí najlepšie poznajú pomery a situáciu detí. Našou víziou je dlhodobá a systematická pomoc deťom v chudobných krajinách sveta. Prvoradým záujmom je pritom dobro dieťaťa, jeho bezpečnosť a ochrana,“ hovorí Miroslava Knapíková, PR manažérka projektu Adopcie na diaľku.

Krajiny, v ktorých sa pomoc realizuje, sú India, Haiti, Vietnam, Uganda a Ukrajina. Tento rok pribudli Honduras a Kuba. Pomoc ukrajinským deťom sa uskutočňuje už od roku 2014, tento rok sa však podmienky pre Ukrajinu upravili, hlavne pre vypuknutie nového a väčšieho vojnového konfliktu. „Sústredili sme sa predovšetkým na zabezpečenie základných potrieb trpiacich, a to formou humanitárnej pomoci – zabezpečením základných surovín, potravín, pitnej vody, liekov, lekárskeho vybavenia,“ opisuje pomoc Ukrajine Knapíková.

Aktuálne je však už podpora detí a študentov v tejto krajine opätovne obnovená v pôvodnom nastavení a v spolupráci s partnermi poskytuje Slovenská katolícka charita pomoc efektívne a v rozsahu, ako je potrebné. V súčasnosti spolupracuje na Ukrajine so 14 partnermi.

Počas všetkých rokov podpory pomohla katolícka charita už vyše 15-tisíc deťom. O takúto pomoc je na Slovensku veľký záujem, nezmenila to ani neľahká situácia, ktorá nastala príchodom covidu. „Mnohí naši darcovia sú aj napriek neželanej zmene svojej ekonomickej situácie ochotní a schopní podeliť sa s tým, čo majú. Práve vďaka darcom zo Slovenska podporujeme aktuálne už viac ako 7 200 detí,“ konštatuje Miroslava Knapíková.

Foto: archív SKCH

Ako to funguje?

Adopcia na diaľku funguje veľmi jednoducho. Po navštívení stránky Adopcia na diaľku kliknete na „Chcem si adoptovať dieťa“, následne vyplníte prihlášku do projektu. Potom vám koordinátor príslušnej krajiny, z ktorej si chcete adoptovať dieťa, priradí konkrétne dieťa a pošle úvodné informácie spolu s fotografiou dieťaťa, ktoré bude od tej chvíle vaším adoptívnym synom alebo dcérou.

Mesačný príspevok je 20 eur s výnimkou Indie, kde príspevok predstavuje 15 eur. Prispievateľ sa môže rozhodnúť aj pre poskytovanie vyšších mesačných súm. Všetky financie nad rámec stanovenej mesačnej podpory sa použijú na konkrétne potreby všetkých detí príslušného centra, v ktorom je ich adoptívne dieťa registrované.

Foto: archív SKCH

Dieťa si môžete vybrať aj podľa pohlavia a veku. Vekovo sú mladí ľudia rozdelení na mladšie deti do 14 rokov a tie staršie. Zároveň si môžete zvoliť možnosť, že na veku a pohlaví dieťaťa nezáleží. „Svojím finančným darom prispievate mesačne na jeho vzdelávanie, úhradu školských poplatkov, uniforiem, školských pomôcok, teplé jedlo denne a zdravotnú starostlivosť. V niektorých krajinách je možné z tohto mesačného daru podporiť deťom ešte aj ich záujmové krúžky, exkurzie, tábory alebo vianočné darčeky,“ ozrejmuje Knapíková.

Adoptívny rodič je so svojím dieťaťom v kontakte prostredníctvom listov. Deti mu v nich píšu napríklad o svojom živote, o osobných úspechoch, ale aj o rodine, súrodencoch i o tom, ako trávia voľný čas, prípadne čo rady robia. Deti, ktoré zatiaľ nevedia čítať a písať, alebo menšie deťúrence nakreslia obrázok či hrdo napíšu svoje prvé písmenká a číslice. Každý list či obrázok je originálny a vystihuje úroveň schopností i života dieťaťa či študenta.

Výsledky je vidieť

Mladý muž Pushparaj z Indie bol druháčikom na základnej škole, keď vstúpil do projektu Adopcia na diaľku. Vďaka svojmu darcovi vyštudoval za stavebného inžiniera a dnes má v tomto odbore aj prácu.

Esperancia Jean Simonová pochádzala z veľmi chudobnej rodiny na Haiti. Rodičia preto neboli schopní pre dievča zabezpečiť prístup k pravidelnej strave ani k vzdelaniu. V roku 2013 sa zapojila do projektu a nedávno sa Slovenskej katolíckej charite zdôverila:

„Stabilita a prístup ku vzdelaniu boli vždy súčasť mojich snov a nikdy som si nemyslela, že sa stanú skutočnosťou, pokým som v roku 2013 nevstúpila do projektu Adopcia na diaľku. Vďaka vašej podpore som skutočne získala prístup ku vzdelaniu v čase, keď som žila v sociálnej neistote. Navždy vám budem vďačná.“

Esperancia úspešne ukončila vzdelávanie bakalárskym titulom. Momentálne je vysokoškolskou študentkou cestovného ruchu a seba i svoju rodinu podporuje aj vďaka práci v knižnici. Chce získať štipendium na zahraničnú vysokú školu a po jej dokončení sa vrátiť do svojej komunity a pomáhať deťom, aby tiež mohli získať vzdelanie.

Foto: archív SKCH

Budúcnosť dvoch mladých chlapcov z Ugandy, Allana a Arafata, sa vďaka podpore ich adoptívnych rodičov, pani Kataríny z Bratislavy a pána Pavla z Pezinka, výrazne zmenila. Allan sa vyučil stolárskemu remeslu a dokáže vyrábať nábytok. Momentálne pracuje v rodinnom podniku v Keni. Arafatovi sa splnil detský sen a dnes vie opravovať motorky, najčastejší dopravný prostriedok v jeho časti Ugandy. Má plán založiť si vlastnú dielňu v dedine a podporovať starú mamu, ktorá ho vychovala.

Spracovala Mária Koterbová.


Ďalšie články