Tisíce ľudí v Malmö protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii. Medzi nimi aj Greta

Snímka obrazovky 2024-05-09 204446 Greta Thunbergová na demonštrácií. Reprofoto: X

Vo švédskom meste Malmö, kde sa vo štvrtok koná druhé semifinále speváckej súťaže Eurovízia, demonštruje približne 5-tisíc propalestínskych aktivistov. Kvôli protestom a obavám z násilia sú v meste zavedené prísne bezpečnostné opatrenia. Medzi demonštrantmi je aj ekologická aktivistka Greta Thunbergová.

Protestujúci niesli transparenty s heslami za oslobodenie Palestíny, napríklad „kolonializmus nemôže byť prekrytý ružovou“. Organizátor súťaže Európska vysielacia únia (EBU) v roku 2022 vylúčila Rusko po invázii na Ukrajinu. Niektorí z demonštrantov uviedli, že rovnako mala postupovať aj voči Izraelu.

„Mladí ľudia vedú a ukazujú svetu, ako by sme mali reagovať,“ povedala médiám Thunbergová,

Podľa polície je situácia na mieste, kde mnohí demonštranti nesú palestínske vlajky a skandujú výzvy na bojkot Izraela, pokojná. Na mieste a v hale, kde budú vo štvrtok večer súťažiť speváci, je veľký počet príslušníkov poriadkových síl. Okolo haly sú umiestnené kovové zátarasy a veľké betónové bloky. Všetci návštevníci musia prejsť bezpečnostnou kontrolou a detektorom kovov a dovnútra si môžu vziať len menšie kabelky.

Vo štvrtkovom druhom semifinále pesničkovej súťaže sa predstaví aj izraelská speváčka Eden Golanová s piesňou Hurricane (Hurikán). Musela ju čiastočne prerobiť a dostala nový názov, pretože organizátori pôvodnú verziu označili za príliš politickú. Viacero iniciatív žiadalo úplné vylúčenie Izraela zo súčasného 68. ročníka súťaže.

Ľudia mávajú palestínskymi zástavami počas protestu na vyjadrenie solidarity s Palestínčanmi v Gaze pred druhým semifinále 68. ročníka Eurovízie vo švédskom Malmö 9. mája 2024. Foto: TASR/AP

Z utorkového semifinále postúpili Ukrajina a Chorvátsko. O ďalších dvoch postupujúcich do sobotňajšieho finále sa rozhodne vo štvrtok.

Istý postup do finále má Švédsko ako úradujúci víťaz a „veľká päťka“ – kam patria hlavní prispievatelia do EBU Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko. Priebeh súťaže však poznačila vojna v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Ľudia sa zhromažďujú počas protestu na vyjadrenie solidarity s Palestínčanmi v Gaze pred druhým semifinále 68. ročníka Eurovízie vo švédskom Malmö 9. mája 2024. Foto: TASR/AP

Organizátori sa ospravedlnili za porušenie zákazu používať politické symboly. Švédsky spevák Eric Saade mal v prvom semifinálovom kole súťaže okolo ruky obtočenú čiernobielu palestínsku šatku – kúfiju. Reprezentuje Švédsko, ale po otcovi má palestínsky pôvod. Šatka je známa aj ako „arafatka“ podľa niekdajšieho palestínskeho vodcu Jásira Arafata.

(tasr, afp, reuters, mm)


Ďalšie články