Bitka o obraz na holandskej univerzite. Podľa jeho odporcov podporuje patriarchát a fajčenie

Obraz mužov zo správnej rady fajčiacich cigary na holandskej Leidenskej univerzite sa stal terčom ,,cancel culture”. Podľa niektorých študentov obraz „podporuje patriarchát aj akt fajčenia”,  a tak ho univerzita odstránila. O mesiac ho však po protestoch inej časti verejnosti vrátila s dôvodom, že ide o kultúrne a historické dedičstvo.

FhiEWOraYAAUKkA Maľba Reina Doola, ktorá zachytáva mužských členov správnej rady univerzity v meste Leiden dymiace cigary. Foto: duane poole/Twitter

Obraz holandského umelca Reina Doola zobrazujúci mužov, ktorí sú členmi správnej rady Leidenskej univerzity, najstaršej v krajine, a fajčia cigary, má za sebou krušné obdobie. Hoci bol predmetom diskusií už dlho, v novembri sa ho zamestnanci univerzity rozhodli zvesiť. Podľa časti študentov totiž podporoval patriarchát a fajčenie.

Hovorkyňa univerzity uviedla, že obraz bol ,,zdrojom podráždenia pre niektorých zamestnancov,” a že už ,,nebol relevantný”, informuje denník Guardian. 

Návrat obrazu

Proti kroku univerzity sa vzniesla vlna kritiky. Podľa profesora medzinárodných vzťahov Ropa de Wijka ide o pokus prepísať históriu”.

Bývalý holandský senátor a zároveň lektor na Leidenskej univerzite zasa považuje zvesenie obrazu za hanbu“ a príklad hlúposti takzvaných intelektuálnych profesorov“.

Samotný autor obrazu Doole ho považuje za jedno zo svojich najvydarenejších diel a jeho zvesenie označil za hlúpe a smutné”.

Prezidentka univerzity Annetje Ottowová po kritike uviedla, že o obraze je potrebné viesť diskusiu a že dielo bolo vrátené na pôvodné miesto.

„Akciu vnímame ako začiatok diskusie o tejto záležitosti a naša univerzita je na to, samozrejme, vynikajúcim miestom. Po novembrovom rozruchu sme chceli chvíľu počkať, preto bol obraz zavesený späť na stenu,” povedala Ottowová

O osude maľby rozhodne špeciálny výbor

Začiatkom decembra vytvorili na univerzite špeciálny výbor, ktorý má za úlohu tento prípad prešetriť.

„Komisia teraz zváži, čo ďalej, a to aj v širšom zmysle, pokiaľ ide o ďalšie umelecké diela a spôsob, akým sú vystavené na univerzite. Táto diskusia sem patrí a my na Leidenskej univerzite, ktorá je miestom slobody, ju môžeme viesť ako nikto iný. Debata často vedie k novým znalostiam a cenným poznatkom,“ uviedla Ottowová.

Na margo úradníkov vyobrazených na maľbe uviedla, že ide o vysoko vážených bývalých predstaviteľov školy a tiež to, že obraz poskytuje unikátny pohľad do minulosti. „Je to pôsobivé umelecké dielo a sme hrdí na predchádzajúcich správcov, ktorí sú na ňom vyobrazení. Akcia na tom nič nemení,“ dodala.

Riešením by mohlo byť ,,uvedenie do kontextu”

Kompromisom by mohlo byť uvedenie obrazu do kontextu. „Nie každý sa cíti reprezentovaný týmto ikonickým dielom. Ako teraz visí, chýba mu kontext,” tvrdí Ottowová.

K obrazu by mohla byť umiestnená napríklad informačná tabuľa, ktorá by vysvetľovala kontext obrazu tak, ako sa to robí napríklad pri ,,kontroverzných” sochách, ktoré dosiaľ stoja na svojich pôvodných miestach.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok