Na pohrebe Benedikta XVI. bude kardinál Zen. Prišiel už Orbán, prísť by mal Heger

Rozlúèka s pápežom Benediktom XVI. Foto: Profimedia.sk

AKTUALIZOVANÉ: Čínske úrady v Hongkongu pustia na pohreb emeritného pápeža kardinála Zena. V máji ho nakrátko uväznili a odobrali mu cestovný pas. Zosnulému pápežovi sa prišiel pokloniť aj Viktor Orbán.

Letenky sú buď vypredané, alebo posledné kusy za horibilné sumy. Vypredaný je už dlhšie napríklad aj nočný vlak z Viedne, mnohí cestujú autom, iní kombinujú lety do iných talianskych miest a potom vlakom do Ríma. Okolo Vatikánu sú obsadené a rezerváciami zaistené hotely. Do Večného mesta sa však postupne zbiehajú nielen kresťania, ale aj svetové a cirkevné osobnosti. Aj keď oficiálne pozvanie dostali len biskupi z Talianska a Nemecka.

Nemalú pozornosť vyvolalo aj to, že na poslednú rozlúčku s 265. pápežom v histórii cirkvi príde aj významný kardinál Joseph Zen Ze-kiun z Hongkongu. Úrady mu dovolili zúčastniť sa na tejto slávnostnej príležitosti. V máji 2022 mu odobrali cestovný pas, keď ho nakrátko zadržali a potom prepustili na kauciu.

Bývalému biskupovi Hongkongu hrozilo väzenie, no súd potom zľavil z možného trestu a na jeseň ho odsúdil len na zaplatenie pokuty. Ako sme písali, zámienkou na jeho zadržanie bola jeho účasť v správnej rade humanitárneho asistenčného fondu 612, ktorý poskytoval právnu pomoc demokratickým demonštrantom. Polícia ho zatkla na základe kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti.

Kardinál Zen má 90 rokov, verejne podporil prodemokratické protesty a žije skromným životom v niekdajšej britskej kolónii. Zároveň je hlasným kritikom kritizovanej dohody medzi Vatikánom a Čínou o menovaní biskupov. Tajnú zmluvu, ktorú na jeseň už po druhý raz predĺžili, naopak, podporuje František a štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin.

Staručkému kardinálovi to stojí za námahu a príde. Bude zaujímavé sledovať, koľko biskupov z iných krajín príde na pohreb jedného z najvplyvnejších teológov a pápežov za ostatných sto rokov. Pozvánku na pohreb dostali všetci kardináli vo svete, povedal Štandardu riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice Matteo Bruni.

Objavia sa i delegácie z rôznych kresťanských cirkví. Moskovského patriarchu Kirilla zastúpi metropolita Antonij, akýsi minister zahraničných vecí ruskej pravoslávnej cirkvi. Na tomto poste minulý rok nahradil metropolitu Hilariona.

A nemenej zaujímavé bude sledovať, ktorí vrcholní politici prídu do Ríma. Nemeckému pápežovi sa už poklonili špičky talianskej politiky, kondolencie sú v plnom prúde aj v nemeckom priestore, najmä v Bavorsku. O niektorých menách iných politikov už vieme. Do Ríma už prišiel napríklad Viktor Orbán, ktorý je sám kalvínom, ale jeho manželka a dcéry sú katolíčkami. Rozlúčku už zverejnil aj na svojom Facebooku.

Maďarský premiér sa v Bazilike svätého Petra pomodlil a poklonil jeho pamiatke. Na sociálnej sieti Facebook napísal: „Nech Boh dá odpočinutie jeho duši!“

https://standard.sk/300091/rozpravali-sme-sa-s-putnikmi-ktori-sa-prisli-poklonit-pamiatke-zosnuleho-papeza-benedikta-reportaz-z-rima/

Predseda maďarskej vlády spolu s manželkou pozdravili niekdajšieho Benediktovho tajomníka arcibiskupa Georga Gänsweina a sadli si do priestoru vyhradeného pre VIP, kde sa dá modliť neďaleko vystaveného pontifikovho tela.

Orbán nebol u Františka a zatiaľ nie je jasné, či sa zúčastní na štvrtkovom pohrebe emeritného pápeža. Oficiálne delegácie prídu len z Nemecka a Talianska. To má zodpovedať želaniu Benedikta XVI., aby bol pohreb jednoduchý. Svätá stolica nepotvrdila účasť iných štátnikov, no „ak niekto príde, bude to osobná návšteva“, vysvetlil novinárom Matteo Bruni.

Úctu emeritnému pápežovi vzdajú vo štvrtok vo Vatikáne maďarská prezidentka Katalin Nováková, jej poľský kolega Andrzej Duda a Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa z Portugalska. Médiá tiež píšu, že sa objavia belgický kráľ Filip s kráľovnou a španielska kráľovná Sofia. Zo slovenských kuloárov vieme, že sa očakáva aj príchod premiéra Eduarda Hegera s malou delegáciou.


Ďalšie články