Maďarsko oslobodilo matky do tridsať rokov od dane z príjmu. Orbánove zákony zvyšujú pôrodnosť

Maďarská vláda od 1. januára 2023 rozšírila systém daňových úľav. Ženy do tridsať rokov, ktoré majú deti, nemusia platiť daň z príjmu fyzických osôb.

Viktor Orbán. Foto: FB/Viktor Orbán Viktor Orbán. Foto: FB/Viktor Orbán

Demografi vytrvalo upozorňujú na populačný vývin na starom kontinente. Pred sto rokmi tvorilo obyvateľstvo Európy pätnásť percent celosvetovej populácie. Odhaduje sa, že v roku 2050 to bude už len päť percent. Príčinou je klesajúca pôrodnosť. Na jednu Európanku dnes pripadá 1,52 detí. Aby sa rodilo viac ľudí, ako ich zomrie, každá žena by musela štatisticky porodiť aspoň 2,1 detí.

Črtá sa teda niekoľko problémov. Lepšia zdravotná starostlivosť predlžuje očakávanú dĺžku života, čím si vyžiada aj vyššie náklady. Starnutie obyvateľstva vytvára tlak aj na dôchodkový systém či systém sociálneho zabezpečenia. Zmeny v demografickej štruktúre ohrozia trh práce aj hospodársky rast.

Toto všetko si naši južní susedia uvedomujú. Namiesto masovej migrácie sa rozhodli negatívny demografický trend vyriešiť rozšírením balíka prorodinných politík.

https://standard.sk/206153/demograf-vano-ak-su-deti-prioritou-rodina-po-porode-nesmie-prist-o-cast-prijmu/

Matkám do tridsať rokov zrušia daň z príjmu aj dlh zo študentskej pôžičky

Vláda Viktora Orbána už dlhodobo podporuje prirodzený rast populácie. Od roku 2023 pribudne ďalší prorodinný bod. Ženy, ktoré sa stanú matkami pred dovŕšením tridsiatky, oslobodili od platenia dane z príjmu. Má to vraj dvojaký cieľ: podporovať pôrodnosť a nechať viac peňazí rodinám.

„Podľa vládnych výpočtov by desaťtisíce mladých matiek s príjmom mohli využiť možnosť oslobodenia od dane,“ vyhlásila maďarská štátna tajomníčka pre rodinnú politiku Ágnes Hornungová.

Daňová úľava sa uplatní bez ohľadu na to, či je matka vydatá, slobodná alebo rozvedená, a bude trvať od 12. týždňa tehotenstva do konca roka, v ktorom matka dovŕši tridsať rokov. Navyše, matkám do tridsať rokov, ktoré požiadali o študentskú pôžičku, od 1. januára v plnej miere zrušia tento dlh, ak sa dieťa narodilo počas štúdia alebo do dvoch rokov po jeho ukončení.

Neplatí to však retroaktívne. Matky do tridsať rokov, ktorých deti sa narodili do 31. decembra 2022, nemajú nárok na výnimku. Zľavu môžu využiť len vtedy, ak sa im do tridsiatky narodí ďalšie dieťa.

Prorodinné zákony majú výsledky

Ženy okrem oslobodenia od dane z príjmu dostanú aj všetky ostatné formy podpory rodiny ako dotácie na zaobstaranie auta, bezúročné aj nenávratné pôžičky a ďalšie podpory na obstaranie bývania či jeho vybavenia.

Orbán dlhodobo kritizuje, že Západ sa snaží zlý demografický trend riešiť masovou imigráciou. Už niekoľko rokov prijíma tamojší parlament zákony, ktoré poskytujú úľavy viacdetným rodinám a motivujú mladých založiť si rodinu. Možno spomenúť napríklad zákon, že matky minimálne štyroch detí neplatia dane, pričom boli snahy, aby sa táto norma rozšírila aj na minimálne tri deti. Aby sa predišlo emigrácii a mladí mali viac financií na vlastné zázemie, sú v Maďarsku pracujúci do 25 rokov oslobodení od daní.

Statistic: Hungary: Fertility rate from 2010 to 2020 | Statista
Find more statistics at Statista

Všetky tieto opatrenia prinášajú ovocie. Maďarsku od roku 2010 stúpla pôrodnosť z 1,25 detí na ženu na úroveň 1,56.