Heger sa prvýkrát vymedzil voči Matovičovi. Pri téme, ktorá by ich mala spájať

Zuzana Čaputová a Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR/Jaroslav Novák Zuzana Čaputová a Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Premiér Eduard Heger, ktorý sa hlási ku kresťanskej a konzervatívnej politike, sa po páde vlády prvýkrát verejne vymedzil voči Igorovi Matovičovi. A to po tom, čo líder OĽaNO kritizoval LGBT kampane a progresívcov. Je zaujímavé, že premiér to urobil práve pri tejto téme.

Igor Matovič začal týždeň útokom na gender ideológiu a progresívcov, najmä tých z Progresívneho Slovenska, médií a Prezidentského paláca. Líder OĽaNO správne poukázal na to, že gender aktivisti už zničili život tisíckam detí po celom svete a my by sme sa proti tomu mali postaviť. Samozrejme, spravil to sebe vlastným, provokujúcim štýlom.

Premiér v demisii sa na Matovičove slová zjavne rozhodol zareagovať tým, že na Facebook napísal vlastný status, v ktorom píše, že „štvavé kampane proti policajtom, prokurátorom, sudcom, novinárom, liberálom či konzervatívcom, LGBTI+, Rómom, aktivistom či mimovládnym organizáciám je hľadaním nepriateľa tam, kde nie je.“ A na záver dodal, že „cieľom pre demokratov na najbližšie mesiace musí byť spolupráca.“

Hegerov odkaz zjavne všetci pochopili. Mám k nemu dve krátke poznámky.

Prvou je, že premiér v demisii vstupoval do politiky ako kresťanský kandidát. Na začiatku patril medzi jeho najbližších spolupracovníkov Richard Vašečka, ktorý o sebe tvrdí, že Hegera do politiky vytiahol on sám. Heger sa na začiatku svojej politickej kariéry opieral najmä o hlasy z kresťanských spoločenstiev.

Aj napriek tomu sa voči Igorovi Matovičovi prvýkrát počas aktuálne politickej krízy vymedzil po tom, čo Matovič začal útočiť na LGBT ideológiu. Teda na ideológiu, ktorá je silne protikresťanská a ktorá sa v posledných mesiacoch skutočne tlačí na Slovensko.

https://standard.sk/277586/transgender-agenda-slovensko-este-nie-je-amerika-ale-ako-dlho-to-potrva/

Spôsob komunikácie Igora Matoviča mu pritom dával množstvo iných možností vymedziť sa. Heger sa však odhodlal k činu až po tom, čo Matovič zaútočil na LGBT ideológiu a jej predstaviteľov.

Druhá poznámka sa týka štýlu, akým sa Heger voči Matovičovi vymedzil. Celý jeho príspevok je plný apelu na spájanie demokratických síl. Z kontextu je jasné, koho tým premiér v demisii myslí a tiež koho z tohto okruhu vylučuje. Napokon, v čase vládnej krízy to ukázal viackrát, keď hovoril o tom, že nechce, aby sa jeho vláda opierala o hlasy extrémistov.

https://standard.sk/300689/matovic-zdielal-video-o-dievcati-ktore-lutuje-zmenu-pohlavia-facebook-vraj-obmedzil-jeho-sirenie/

Heger vtedy hovoril o Kuffovcoch a poslancovi Tarabovi, ktorých dlhodobo vylučuje zo spolupráce. Na druhej strane aj v ostatnom statuse ukázal, že bližší sú mu ľudia z progresívneho prostredia.

Samozrejme, Taraba nie je žiaden svätec a Kuffovci majú tiež svoje chyby, ale že by boli pre kresťanského politika horší ako progresívci? Zvláštne.

https://standard.sk/300433/matovic-sa-nahneval-stavia-si-novu-barikadu/

Ďalšie články