Pápež sa lúči s pápežom. Je to prvý raz v histórii? Aký bude mať obrad priebeh?

Benedikta XVI. prenesú v rakve z Baziliky svätého Petra na rovnomenné námestie. Foto: Bohumil Petrík Benedikta XVI. prenesú v rakve z Baziliky svätého Petra na rovnomenné námestie. Foto: Bohumil Petrík

Štandard prináša prehľad pohrebného obradu za emeritného pápeža Benedikta XVI. Ako sa líši od pohrebu Jána Pavla II.? Čo povie František o svojom predchodcovi?

Kedy a kde sa slávi pohrebná svätá omša za Benedikta XVI?

Bude vo štvrtok (5. januára) na Námestí svätého Petra vo Vatikáne hneď pod rovnomennou bazilikou. O 8.45 h počas modlitby ruženca prinesú rakvu Benedikta XVI. z Baziliky svätého Petra na námestie.

Začiatok je o 9.30, h koniec obradu sa predpokladá okolo 11.00 h, keď prevezú rakvu cez Baziliku do vatikánskej krypty, kde ju uložia. Bude uložený na rovnakom mieste, kde bol pochovaný pápež Ján Pavol II. predtým, než ho preniesli hore do Baziliky. Zbor bude pritom spievať Magnificat anima mea Dominum. Účasť hostí či novinárov na tejto časti pohrebu je vylúčená.

Ako sa líši táto omša za emeritného pápeža od omše za úradujúceho pápeža, napríklad za Jána Pavla II.?

Podľa oficiálnej liturgickej brožúry sa slávnosť volá „Pohrebná omša za emeritného najvyššieho veľkňaza Benedikta XVI.“ Je to v zásade svätá omša za zosnulého úradujúceho pápeža, no má niekoľko špecifických prvkov.

Tentoraz chýbajú záverečné prosby rímskej cirkvi a východných cirkví, ktoré sú veľmi špecifické pri omši za zosnulého neemeritného pápeža, vysvetlil novinárom riaditeľ Tlačového strediska Svätej stolice Matteo Bruni.

Hlavným rozdielom je, že ju bude sláviť súčasný pontifik František za svojho predchodcu. Bude takzvaný hlavný celebrant a tiež prednesie homíliu. Nebude však vykonávať všetky liturgické úkony, lebo pri oltári bude kardinál Giovanni Battista Re, ktorý je takzvaný dekan Kardinálskeho kolégia, teda pápežovho poradného zboru.

Aký bude mať obrad priebeh?

Liturgia sa bude odvíjať podľa vyše 70-stranovej brožúry, ktorú pri tejto príležitosti vydal Vatikán. Je napísaná v latinčine, ktorá je primárny jazyk ceremónie. Zaznejú aj moderné jazyky, najmä taliančina, v ktorej František prednesie homíliu.

Prvé čítanie z Biblie bude v angličtine, druhé v španielčine. V priebehu slávnosti zaznejú modlitby v arabčine, vo francúzštine, ale aj v nemčine, portugalčine a taliančine. Hudbu má na starosti vatikánsky zbor Cappella Sistina, doslova Sixtínska kaplnka.

Čo povie František o Benediktovi XVI.?

Hlavný celebrant omše si pripomenie život a dielo zosnulého v homílii. Joseph Ratzinger, ako znelo občianske meno emeritného pápeža, bol mimoriadne plodný autor. Jeho nástupca by mal odkázať na knihy a prejavy nemeckého profesora teológie, neskôr kardinála a pontifika.

https://standard.sk/37340/benedikt-xvi-rezignoval-pred-8-rokmi-pre-jednych-inkvizitor-pre-inych-obhajca-pravdy/

Zaznejú tiež tieto prosby:

„Bože, náš Otec, milovník života, vypočuj modlitbu, ktorú ti adresujeme, vo viere vo vzkrieseného Pána za emeritného pápeža Benedikta, za potreby Cirkvi a ľudstva.“

„Pamätaj na svojho služobníka emeritného pápeža Benedikta, ktorého si povolal z tohto sveta k sebe.“

„Za emeritného pápeža Benedikta, ktorý zaspal v Pánovi: nech ho večný Pastier prijme do svojho kráľovstva svetla a pokoja.“

Aké oficiálne delegácie prídu na pohrebný obrad?

Oficiálne delegácie prídu len z Nemecka a Talianska. To zodpovedá želaniu zosnulého nemeckého pápeža, aby bol pohreb jednoduchý. Svätá stolica nepotvrdila účasť iných štátnikov, no „ak niekto príde, bude to osobná návšteva“, vysvetlil novinárom Matteo Bruni. Ako už informoval Štandard, účasť ohlásili viacerí politici, napríklad premiér Petr Fiala z Českej republiky, pričom zo Slovenska to bude premiér Eduard Heger. Pamiatku emeritnému pontifikovi v Bazilike svätého Petra už vzdal maďarský premiér Viktor Orbán, no nie je jasné, či zostane taktiež na poslednej rozlúčke.

Akí kardináli a iné kresťanské delegácie sa zúčastnia?

Pozvánku na pohreb dostali všetci kardináli vo svete. Vatikán ráta s miestom pre 120 kardinálov, pre 400 biskupov a koncelebrovať má 4-tisíc kňazov. Svoju účasť potvrdili viaceré kresťanské, najmä pravoslávne cirkvi. Moskovského patriarchu Kirilla zastúpi metropolita Antonij, ktorý je vlastne minister zahraničných vecí ruskej pravoslávnej cirkvi.

https://standard.sk/300651/na-pohreb-benediktovi-xvi-pride-kardinal-zen-prisiel-uz-aj-orban-prist-by-mal-heger/

Môžu prísť bežní veriaci a turisti?

Čaká sa, že prídu mnohí biskupi, ďalší kňazi, rehoľníci, laici, neveriaci a turisti. V okolí Vatikánu sú už niekoľko dní rozostavané zábrany a policajné kontroly, ktoré sa stále rozširujú. Samozrejmosťou sú tiež výluky v doprave v blízkosti miništátu.

Kde možno sledovať pietnu udalosť v televízii a na internete?

Reportér Štandardu bude priamo na Námestí svätého Petra už pred obradom a bude posielať informácie o aktuálnej atmosfére vrátane fotografií. Živý prenos bude vysielať RTVS na Jednotke aj TV Lux.

Je to prvý raz, čo pápež slávi omšu za svojho predchodcu?

Nie, premiéra bola v roku 1802.

„Všetci vskutku mylne hovoria a píšu, že je to prvý raz. Je to predovšetkým preto, že zanedbávajú epizódu pred 221 rokmi,“ komentoval pre Štandard taliansky historik kresťanstva Roberto Rusconi a autor knihy Veľké odmietnutie. Prečo pápež odstupuje.

Aj s ohľadom na jemnosti a rozdiely v ríte a liturgii to bude už druhýkrát, vysvetlil dejepisec. Prvýkrát to bolo v roku 1802, keď pápež Pius VII. (Siedmy) mal omšu za zosnulého Pia VI. (Šiesteho). Slávnosť v mene Pia VII. za Pia VI. slúžil kardinál Leonardo Antonelli v Bazilike svätého Petra. V 19. storočí bolo totiž zvykom, že pápež zveril slávnosti, na ktorých sa zúčastnil, svojim zástupcom. Nezabúdajme, že neexistovalo takzvané koncelebrovanie, teda slávenie viacerých kňazov (prípadne biskupov či kardinálov) v rovnakom momente.

„Pohrebný obrad za Pia VI. bol až vtedy, keď bol zvolený jeho nástupca Pius VII. a ujal sa vlády katolíckej cirkvi. To isté sa deje teraz, na začiatku tohto tisícročia. Je tu pápež pri moci a bývalý pápež je pochovaný. Týmito dvoma slávnosťami sa uzatvára jedna samotná epocha. V tomto zmysle bol Benedikt XVI. posledným pápežom 20. storočia. Po dvoch storočiach sa teda zjavne nič nezmenilo,“ informuje Rusconi.


Ďalšie články