Vagnerovci sa chvália dobytím Soledaru a obkľúčením stoviek Ukrajincov. Kremeľ: Neponáhľajme sa s vyhlásením víťazstva

Ukrajinskí vojaci pri Soledare. Foto: Profimedia Ukrajinskí vojaci pri Soledare. Foto: Profimedia

Ruskí žoldáci sa chvália prevzatím kontroly nad mestom Soledar v ukrajinskej Doneckej oblasti. Na jednej z fotografií v soľnej bani pod mestom údajne pózuje šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Ukrajina však tvrdí, že Soledar ešte nepadol a Prigožin sa v Soledare neodfotil. Na zdržanlivosť pri vyhlásení víťazstva v Soledare pritom vyzval aj Kremeľ.

„Jednotky Vagnerovej skupiny prevzali kontrolu nad celým územím Soledaru. V centre mesta sa vytvoril kotol, v ktorom sa vedú pouličné boje. Počet väzňov bude známy zajtra. Ešte raz chcem zdôrazniť, že žiadne jednotky okrem bojovníkov Vagnerovej skupiny sa nezapojili do útoku na Soledar,“ uviedol v utorok večer Prigožin.

Soledar leží niekoľko kilometrov severovýchodne od mesta Bachmut, ktorý stále kontrolujú Ukrajinci. Podľa pozorovateľov môžu Rusi po dobytí Soledaru obísť Bachmut zo severu a pretrhnúť tak ukrajinské zásobovacie trasy z miest Kramatorsk a Sloviansk, kľúčových bášt ukrajinskej armády v Doneckej oblasti.

Pod Soledarom sa nachádza približne 200 kilometrov tunelov soľných baní. Obe strany by ich mohli využiť na prienik do tyla nepriateľa. A práve v jednom z tunelov sa vraj vyfotografovali vagnerovci. Človek uprostred sa podobá na Prigožina.

Ruskí vojenskí blogeri tvrdia, že Rusi obkľúčili v severnej časti Soledaru 500 až 1 000 ukrajinských vojakov, pričom 100 sa už vzdalo. Tieto informácie však nateraz nie je možné nezávisle overiť.

Nemecký novinár Julian Röpcke konštatuje, že to, ako Kyjev tvrdohlavo obsadenie mesta Rusmi odmieta, pôsobí zúfalo. Vizuálne dôkazy totiž ukazujú, že Rusi sú v severnom Soledare.

Kyjev reaguje

Ukrajina však správy o dobytí Soledaru odmieta. „Rusi hovoria, že Soledar je pod ich kontrolou, ale to nie je pravda. Počkajte si na podrobnosti v správe generálneho štábu,“ uviedol hovorca Východnej skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. „Soledar bol, je a bude ukrajinský,“ vyhlásil Kyjev.

Oddelenie strategickej komunikácie Ozbrojených síl Ukrajiny upozornilo, že ide o ruskú informačno-psychologickú operáciu (IPSO). Podľa tohto oddelenia sa Prigožin nenachádza v soledarských baniach. Ide vraj o propagáciu zameranú na domáce publikum, aby vagnerovci „nejako ospravedlnili obrovské straty odsúdených“.

Kremeľ: Neponáhľajme sa

Kremeľ pritom v stredu oznámil, že je dôležité neponáhľať sa s vyhlásením ruského víťazstva v ukrajinskom meste Soledar. „Neponáhľajme sa tak. Počkajme na oficiálne oznámenia,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Doplnil, že „v postupe bojov v Soledare nastáva pozitívna dynamika“, a ocenil „hrdinstvo našich bojovníkov“.

„Samozrejme, taktické úspechy sú veľmi dôležité,“ povedal Peskov s tým, že postup v Soledare bol dosiahnutý za dosť vysokú cenu.

Mŕtvych už nikto nepočíta

Ruskí vojenskí blogeri tvrdia, že po obsadení Soledaru už Ukrajinci neudržia strategickú pevnosť Bachmut. Podľa analytikov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny ruské jednotky nedobyli celý Soledar. Ale ak by sa im to podarilo, tak Bachmut sa im nepodarí obkľúčiť.

Medzitým televízia CNN citovala ukrajinského vojaka zo 46. výsadkovej brigády brániacej Soledar, podľa ktorého je situácia v meste „kritická“ a počet obetí taký vysoký, že „mŕtvych nikto nepočíta“.

„Situácia je kritická. Ťažká. Držíme sa do posledného (muža),“ povedal vojak. Soledar opísal ako dynamické bojisko, kde budovy denne menia svojho majiteľa a nie je možné sledovať zvyšujúci sa počet obetí. „Nikto vám nepovie, koľko je mŕtvych a zranených. Pretože to s istotou nikto nevie. Ani jeden človek,“ povedal.

Podľa neho v utorok večer nebolo jasné, akú veľkú časť mesta zabrali Rusi: „Nikto nemôže s určitosťou povedať, kto sa kam presunul a kto čo drží, pretože to s istotou nikto nevie. V meste je obrovská sivá zóna, o ktorej každý tvrdí, že ju ovláda,  je to len čistý humbuk.“

https://standard.sk/292710/hrozi-pad-bachmutu-predstavy-o-vycerpanych-rusoch-sa-mozu-rozplynut-a-ich-ofenzivy-prekvapit-pisu-na-ukrajine/

Ďalej uviedol, že Ukrajinci stratili v Soledare množstvo vojakov, ale posily prichádzajú. „Personál našich jednotiek bol obnovený takmer o polovicu, viac-menej. Nemáme ani čas zapamätať si navzájom svoje volacie znaky,“ poznamenal.

Dúfa, že ukrajinské vedenie nariadi stiahnutie zo Soledaru. „Každý chápe, že z mesta odídeme. Každý to chápe… Chcem len pochopiť, aký to má zmysel (boj od domu k domu]. Prečo zomierať, ak dnes alebo zajtra odídeme,“ dodal výsadkár.

Jeho 46. výsadková brigáda v utorok na svojom telegramovom kanáli informovala, že situácia v Soledare je „veľmi zložitá, ale zvládnuteľná“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom nočnom príhovore poďakoval vojakom tejto brigády „za ich statočnosť a vytrvalosť pri obrane Soledaru“.


Ďalšie články