Gerasimov naplánoval záverečnú ruskú bitku na Ukrajine a chce jej veliť, tvrdí poľský generál

Poľský generál Waldemar Skrzypczak. Foto: Flash/Twitter Poľský generál Waldemar Skrzypczak. Foto: Flash/Twitter

Bývalý veliteľ poľských pozemných síl generál Waldemar Skrzypczak si myslí, že Rusko sa pripravuje na záverečnú bitku s Ukrajinou. Naplánoval ju podľa neho náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, preto sám prebral velenie. Dohady o tom, že medzi ruskými generálmi prebieha konflikt, označil za nezmysel. Útok z Bieloruska považuje za nepravdepodobný a myslí si, že keď Rusi dosiahnu líniu Sloviansk-Kramatorsk, ukončia vojnu.

Valerij Gerasimov v stredu nahradil generála Sergeja Surovikina na poste hlavného veliteľa ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“. Surovikin sa stal jeho zástupcom.

Sergej Surovikin bol vymenovaný za hlavného veliteľa vojsk na Ukrajine vlani v októbri, pričom mal za úlohu zvrátiť vývoj situácie na tamojších bojiskách, kde ruskí vojaci čelili sérii porážok. Krátko po jeho vymenovaní začala ruská armáda dronmi a raketami útočiť na ukrajinskú infraštruktúru. Mesiac po Surovikinovom dosadení sa Rusko stiahlo z juhoukrajinského Chersonu.

„Surovikin velil ruským silám na východnej Ukrajine, takže len časti operácie. Ostatní generáli velia na ostatných smeroch. Takže veľmi nerozumiem komentárom, že Surovikin bol degradovaný a už nevelí. Naopak, preukázal Rusku veľkú službu, keď vyviedol jednotky z Chersonu,“ komentuje Surovikinov výkon Skrzypczak v rozhovore pre poľský server Do Rzeczy.

Pri finálnej bitke, ktorú podľa poľského generála naplánoval Gerasimov, je potrebné dať dokopy všetkých ruských veliteľov na ukrajinskom bojisku.

„Plán bol pripravený pravdepodobne od augusta a vojská boli pripravené od októbra,” povedal Skrzypczak. Dodáva, že ruský prezident Vladimir Putin podľa neho dospel k rozhodnutiu úplne vyradiť z rozhodovania ministra obrany Sergeja Šojgua v prospech Gerasimova.

„Niektorí politici a odborníci tvrdia, že medzi ruskými generálmi je vojna. To je nezmysel. Neviem, kam títo civilisti chodia na tieto kraviny,” uviedol na margo dohadov o konfliktoch medzi ruskými generálmi.

Zastieracie manévre v Bielorusku

Skrzypczak si nemyslí, že Rusko sa rozhodne na Ukrajinu opäť zaútočiť zo severu. „Putin si s celou Ukrajinou neporadí, preto to, čo sa deje v Bielorusku, nazývam operačný zmätok,” vysvetľuje generál.

Rusi majú podľa neho svoje hlavné sily sústredené vo Voronežskej, Kurskej a Brianskej oblasti, pričom ide o približne 120-tisíc vojakov. Manévre v Bielorusku majú podľa generála odpútať pozornosť od hlavného útoku, ktorý pravdepodobne príde z Kurskej oblasti pozdĺž rieky Vorskla smerom na Poltavu a Dnipro, aby spojili sily s už bojujúcimi jednotkami na východe a anektovali východnú časť Ukrajiny.

Rusi podľa neho dokončili proces prípravy vojsk a teraz je len otázkou času, kedy a kde udrú.

Rusi ukončia vojnu, keď dosiahnu líniu Sloviansk-Kramatorsk

„Verím, že Rusi chcú dosiahnuť líniu Sloviansk-Kramatorsk a v tej chvíli ukončia vojnu, pretože ovládnu štyri ukrajinské regióny plus časť Charkovskej oblasti,“ hovorí Skrzypczak.

Mestečko Soledar – o ktorom Rusi tvrdia, že ho už dobyli a ktoré leží neďaleko strategického Bachmutu, kde prebiehajú ťažké boje – nepovažuje Skrzypczak za kľúčové pre priebeh celej vojny.

„Soledar a Bachmut sú však bránami do Donbasu a Donbas je pre Ukrajinu tým, čím je Sliezsko pre Poľsko. Preto Rusi tak urputne bojujú o Donbas, lebo chcú pripraviť Ukrajinu o túto ekonomickú základňu,” vysvetľuje generál.


Ďalšie články