Ďalšieho Čechoslováka už nie! Prezidentskou kampaňou v Česku rezonuje aj Babišova národnosť

1. kolo prezidentských volieb v Èesku Andrej Babiš a jeho manželka Monika odchádzajú z pódia po okomentovaní výsledku prvého kola prezidentských volieb na tlačovej konferencii v Prahe v sobotu 14. januára 2023. Foto: TASR/AP

Do popredia aktuálnej českej prezidentskej kampane sa opatrne dostáva aj otázka slovenskej národnosti expremiéra Andreja Babiša. V negatívnom zmysle ju spomínajú na viacerých miestach. Čiastočne sa tak opakuje scenár spred desiatich rokov.

Spolupráca s ŠtB, prílišný oportunizmus, kauza Čapí hnízdo. Českého expremiéra Andreja Babiša už roky kritizujú za rôzne záležitosti. V posledných dňoch navyše do prezidentskej kampane vstupuje aj ďalší staronový fenomén – jeho národnosť.

V centre Prahy sa totiž objavil plagát, ktorý sa zameriava na jeho slovenský pôvod. Babiš je na ňom zobrazený so škaredou grimasou a zdvihnutým prostredníkom v spoločnosti československého komunistického exprezidenta Gustáva Husáka. „Ďalšieho Čecho-Slováka už nie,“ stojí na bilborde.

Ako informuje Denník N, plagát dalo na budovu na pražskom Újezde vyvesiť tamojšie občianske združenie Dekomunizace. Organizácia dlhodobo bojuje proti tomu, aby komunisti obsadzovali verejné funkcie.

Je to hlúpe a plné nenávisti, tvrdí Babiš

Spolok Pražská kaviareň združujúci Slovákov, ktorí dlhodobo žijú a pracujú v Česku, na margo situácie uviedol, že mu prekáža to, že sa nekritizuje morálny charakter alebo názory tohto kandidáta, ale ako hlavný problém je vykreslená príslušnosť k národnostnej menšine.

„Príde mi to hlúpe a plné nenávisti. Nemyslím si, že by sme sa mali urážať za to, kde sa kto narodil. Ale tá túžba po tom, aby som nebol na Hrade, je asi silnejšia,“ reagoval na plagát sám Babiš.

Člen spolku Dekomunizace Ondřej Matyáš na obranu svojho občianskeho združenia uviedol, že nemajú nič proti Slovákom, plagátom sa údajne postavili iba proti Babišovi. „Máme konkrétnu výhradu proti tomuto jednému exempláru, ktorým je Andrej Babiš,“ skonštatoval pre Denník N.

Foto: Twitter

Narážok na pôvod je viacero

Spomenutý plagát pritom zďaleka nie je tým jediným, kde sa Babišova národnosť v rámci predvolebnej kampane stavia do negatívneho kontextu.

Jeho protikandát Petr Pavel napríklad na sociálnej sieti uverejnil citát známeho herca a zabávača Martina Dejdara, ktorý odpovedal na otázku, prečo volí Pavla, nasledovne: „Prečo? Je to veľmi jednoduché: Pretože mu verím. A pretože je Čech“.

V niektorých častiach Prahy sa zasa objavili nápisy v znení „Prezidentom ČR by mal byť Čech“. Tento konkrétny sa nachádza na priechode pre chodcov v blízkosti Staromestského námestia.

Jakub Michálek, český poslanec za progresívnu Pirátsku stranu, pred niekoľkými dňami na Twitteri označil Babiša za „Slováka“ v „inej krajine“.

Vyčítali to aj Schwarzenbergovi

Pripomeňme, že tento politik a biznismen žijúci v Českej republike má už desiatky rokov české občianstvo. „Nie som Slovák, som Čech,“ hlásal nedávno sám vo svojej kampani.

Téma národnosti rezonovala aj v českých prezidentských voľbách v roku 2013, keď si merali sily Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, ktorý má okrem českého občianstva aj švajčiarske. Livia Klausová, manželka Václava Klausa, vtedy napríklad vyhlásila, že nechce prvú dámu, ktorá nevie po česky. Pritom sama je pôvodom Slovenka narodená v Bratislave.


Ďalšie články