Minister spravodlivosti predstavil návrh, ktorý by mal uľahčiť život párom rovnakého pohlavia

Na snímke minister spravodlivosti SR Viliam Karas. Foto: Martin Baumann Na snímke minister spravodlivosti SR Viliam Karas. Foto: Martin Baumann

AKTUALIZOVANÉ Osoby rovnakého pohlavia, by mali mať po novom možnosť splnomocniť pred notárom svojho partnera, aby konal ako ich dôverník. To im v prípade úmrtia umožní dediť či získať do opatrovníctva deti partnera. Opatrenie sa však týka aj akýchkoľvek iných dvoch osôb.

Po vražde na Zámockej ulici, pri ktorej vyhasli životy dvoch mladých ľudí z LGBT komunity, poveril premiér Eduard Heger ministra spravodlivosti, aby pripravil legislatívny návrh, ktorý by uľahčil život ľuďom z tejto komunity. Minister Viliam Karas preto dnes predstavil Návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý má pomôcť párom rovnakého pohlavia.

Podľa neho by mohla ktorákoľvek osoba vyhlásiť o inej osobe, že je jej dôverníkom. O tejto skutočnosti by sa následne vyhotovilo notárske oznámenie, pričom notár by túto osobu označil ako dôverníka aj v príslušnom registri. Takéto vyhlásenie bude môcť byť udelené len jednej osobe. Vyhlásenie môže, no nemusí byť vzájomné.

Dôverník v štyroch životných situáciách

Vyhlasovateľ, teda osoba, ktorá bude chcieť inú osobu označiť za svojho dôverníka, ho bude môcť označiť v štyroch životných situáciách. Prvou je ustanovenie dôverníka ako správcu dedičstva. To znamená, že v prípade úmrtia alebo vyhlásení vyhlasovateľa za mŕtveho bude dôverník vyhlásený za správcu dedičstva. Bude s ním teda môcť nakladať dovtedy, kým sa neukončí dedičské konanie. Dôverník však nevstupuje do dedičského práva.

Po druhé, dôverník môže byť v prípade smrti označený za poručníka alebo opatrovníka detí zosnulého. Týka sa to detí, u ktorých bol vyhlasujúci ich zákonným zástupcom, ale len v prípade, ak chýba ďalší zákonný zástupca. Súd však nebude nevyhnutne viazaný zveriť dieťa dôverníkovi. Podľa ministra bude prihliadať na ďalšie okolnosti, ktoré zákon špecifikuje.

Po tretie, dôverník bude mať právo získavať informácie o zdravotnom stave vyhlasovateľa. Taktiež bude môcť poskytnúť informovaný súhlas s poskytnutím zdravotnej starostlivosti.

A po štvrté, dôverník bude mať možnosť zastupovať vyhlasovateľa v bežných veciach. Nie však pri predaji majetku a podobných úkonoch. Tam bude aj naďalej potrebné notársky overené splnomocnenie.

Má ísť o základný rámec

Vyhlasovateľ bude mať zároveň možnosť označiť buď jednu z vyššie popísaných životných situácií, alebo všetky. Dôverníctvo bude zároveň možné kedykoľvek zrušiť. Lekári poskytujúci zdravotnú starostlivosť či ďalší pracovníci, ktorých by sa toto opatrenie dotklo, by si mohli dôverníctvo overiť na stránke notárskej komory, kde by mal byť sprístupnený register fiduciárnych vyhlásení.

Zákon bude predpokladať, že vyhlasovateľ bude môcť označiť aj viacero dôverníkov. Tí však budú usporiadaní v rade pod sebou, nie vedľa seba. Vyhlasovateľ tak bude môcť označiť osobu A ako prvého dôverníka, osobu B ako druhého dôverníka a tak ďalej, pričom nárok si bude môcť uplatniť v prvom rade dôverník A, až potom dôverník B a následne ďalší dôverníci.

Podľa ministra má táto úprava predstavovať len základný rámec, do ktorého bude možné v prípade potreby pridávať ďalšie životné situácie. Návrh teraz putuje do medzirezortného pripomienkového konania. Prezident Notárskej komory Slovenskej republiky Miroslav Gregor doplnil, že v prípade, že by bol zákon prijatý, Notárska komora je schopná v priebehu niekoľkých mesiacov vytvoriť a sfunkčniť fiduciárny register. Podľa ministra Karasa by zmena mohla byť prijatá rýchlo. Ak v procese prijímania zákona nedôjde k väčším komplikáciám, mohlo by sa tak podľa neho stať 1. januára 2024, prípadne aj skôr.

Ďalšie výhody dôverníkov

V prípade, že bude zákon prijatý, môže dôverníkom pri starostlivosti o vyhlasovateľa vzniknúť aj nárok na ošetrovné. Takisto budú môcť získať príspevok na opatrovanie osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, môže im byť poskytnuté pracovné voľno pri smrti partnera či môžu si uplatniť výnimku pri zamestnávaní partnera.

Minister Viliam Karas na tlačovej besede, kde predstavil návrh zákona, zdôraznil, že ten nerieši majetkové vzťahy. Tie má upraviť návrh zákona o súkromných nadačných fondoch, ktorý má umožniť spravovať širokú paletu majetkových vzťahov. A to nielen čo sa týka rodinných podnikov či spoločného podnikania blízkych osôb, ale aj pri jednoduchých majetkových veciach, ktoré sú vzácne pre rodinu, ako napríklad umelecká zbierka, historický automobil či orná pôda.

Návrh spĺňa podmienky ESĽP

Karas si myslí, že jeho návrhy sú v súlade so súdnym rozhodnutím v prípade Fedotova a Šipitkova vs. Ruská federácia. To je rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), podľa ktorého Ruská federácia porušuje práva svojich občanov, pretože im neumožňuje úradne uzavrieť homosexuálne zväzky, a tvrdí, že štáty, ktoré takúto možnosť neumožňujú, porušujú Dohovor o ľudských právach Rady Európy. Podľa Karasa by sa na Slovensko po prijatí ním navrhovanej právnej úpravy nemalo nahliadať ako na krajinu, ktorá porušuje spomínaný dohovor.

KDH: Je to dobrý východiskový bod

Mimoparlamentné KDH vníma návrh legislatívy pre páry, ktoré zdieľajú jednu domácnosť, ako dobrý východiskový bod reflektujúci konkrétne vznesené požiadavky.

„Sám minister ho označil za základný rámec, na ktorý dostal mandát a do ktorého bude možné v prípade potreby pridávať ďalšie životné situácie,“ podotkla hovorkyňa hnutia Lenka Halamová. Reakcia progresívno-liberálneho spektra podľa hnutia nevytvára v spoločnosti potrebný priestor na konštruktívnu diskusiu.

„Iniciatíva ministerstva spravodlivosti o právach párov žijúcich mimo manželstva je dôležitá. V súčasnosti nie je známe jej celé paragrafové znenie. Verím, že bude v krátkom čase zverejnené a stane sa predmetom širokej odbornej verejnej debaty vrátane medzirezortného pripomienkového konania. Kvalifikovane sa budeme môcť k nemu vyjadriť až po takejto debate,“ povedala poslankyňa Anna Záborská (KÚ).

Aliancie za rodinu sa na názor nepýtali

Rezort vraj návrh zákona konzultoval aj s mimovládnymi organizáciami. Predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík skonštatoval, že ich ministerstvo neoslovilo, a preto text nepoznajú a nevedia sa k nemu vyjadriť.

„Vyzývame ministerstvo spravodlivosti, aby sa vyhlo riziku ustanovenia nevhodnej osoby za opatrovníka deťom. Manželstvo štatisticky predlžuje život a predstavuje nesmierne výhody pre spoločnosť a výchovu detí,“ spresnil Chromík.

Deti si podľa neho „zaslúžia stabilitu a príklad dobrého otca a matky“. Aliancia za rodinu preto vyzýva vládu, aby prijala celoštátnu stratégiu podpory manželstva a navrhla dodatočné opatrenia, ktorým podporí manželstvá.

„Zároveň žiadame záruky, že nimi navrhovaný inštitút fiduciárneho vyhlásenia nebude slúžiť ako akási náhrada za manželstvo a v žiadnom prípade nebude znamenať schvaľovanie či akceptáciu zdraviu rizikového správania,“ uzavrel právnik.

Návrh má podporu premiéra, SaS ho kritizuje

Minister pri predstavovaní návrhu uviedol, že novela má podporu premiéra v demisii Eduarda Hegera, ako aj lídra OĽaNO Igora Matoviča. Údajne diskutoval aj s ďalšími politickými predstaviteľmi, pričom podľa neho návrh má veľkú šancu uspieť v parlamente a podporu nájde naprieč celým politickým spektrom.

Návrh minister Karas označil za „dostatočný v rámci umenia možného“. Pri otázke k registrovaným partnerstvám uviedol, že má „mandát na riešenie životných situácií, nie na zákon o registrovaných partnerstvách“.

Podpredsedníčka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková považuje Karasov návrh za hanebný a ponižujúci. „Tento návrh hovorí, že vláda pod vedením Eduarda Hegera dáva partnerským vzťahom párov rovnakého pohlavia rovnakú váhu ako akýmkoľvek dvom ľuďom bez ohľadu na to, aký majú vzťah, bez ohľadu na to, či spolu žijú, bez ohľadu na to, či sa ľúbia a chcú spoločne tráviť život,“ tvrdí pre TASR Plaváková, ktorej chýba akékoľvek uznanie existencie párov rovnakého pohlavia. Navrhovaným vytvorením osobitnej evidencie u notára štát podľa nej „úplne explicitne hovorí, že LGBTI+ ľudia sú druhotriedni občania a občianky, ktorí ani nemôžu prísť potvrdiť si svoj zväzok na rovnaké miesto ako ľudia z väčšinovej časti spoločnosti“.

Proti úprave sa vyslovila aj Mária Kolíková, ktorá je momentálne v poslaneckom klube SaS. Navrhovaná legislatíva podľa nej rieši niektoré situácie, ktoré sa týkajú párov rovnakého pohlavia, iba čiastkovo. „V tomto momente riešiť iba čiastkovo niektoré situácie, ktoré sa týkajú párov rovnakého pohlavia, je už premeškané. Dostali sme sa v krajine do momentu, keď by sme ich mali normálne uznať,“ zdôraznila pre TASR. 

Podobne to vidí aj podpredsedu SaS Branislav Gröhling, ktorý pripomenul, že jednou zo základných požiadaviek strany SaS pri vstupe do ďalšej vlády bude, „aby mali páry rovnakého pohlavia totožné práva a povinnosti ako všetci ostatní“. Ondrej Dostál zas avizoval, že SaS predstaví „komplexný návrh zrovnoprávnenia postavenia párov rovnakého pohlavia“.

Zabúdame na budovanie manželskej kultúry

Podľa Patrika Danišku z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku nie je vhodné meniť právny poriadok len preto, aby sme zriadili nejaký inštitút pre homosexuálne páry, alebo pre heterosexuálne páry, ktoré sa nechcú zosobášiť. „Ak sa rozhodneme pre nový inštitút dôverníka, mal by byť nastavený pre širokú verejnosť, podobne ako iné súkromné inštitúty. Či bude návrh túto požiadavku spĺňať, uvidíme z paragrafového znenia,“ konštatuje Daniška.

Na celej diskusii ho vraj mrzí, že zabúdame na budovanie manželskej kultúry a vymýšľame riešenia, ktoré oslabujú výnimočnosť manželstva. „Prioritou by malo byť viazanie výhod na manželstvo. Takto uvažujú v Maďarsku a zreteľne sa im zlepšuje sobášnosť a narastá podiel detí narodených v manželstve. Toto je cesta aj pre Slovensko,“ domnieva sa právnik.

„Strana ŽIVOT považuje za nenáležité, že vláda bez mandátu, v demisii, vôbec predkladá riešenia takých spoločensky citlivých otázok, ako je spolužitie osôb rovnakého pohlavia. V kontexte vyjadrení Igora Matoviča ako ide zvádzať boj s genderizmom, je to až výsmech. Vymýšľanie rôznych názvov pre rovnaký jav – oslabovanie inštitútu manželstva, odmietame, a budeme proti tomu rázne vystupovať,“ ozrejmil poslanec Filip Kuffa.


Ďalšie články