Ako v opačnom vesmíre. Vo Wyomingu predložili návrh zákona na zákaz predaja elektroáut po roku 2035

Wyoming Legislature Jim Anderson v roku 2014. Foto: Profimedia.sk

V americkom štáte Wyoming vyvolal pozornosť návrh zákona, ktorý sa usiluje o zákaz predaja nových elektromobilov po roku 2035.

Skupina republikánskych poslancov v americkom štáte Wyoming pred niekoľkými dňami predložila návrh zákona, v ktorom nalieha na zákonodarný zbor, aby sa snažil postupne ukončiť predaj nových elektrických vozidiel do roku 2035.

Vozidlá s týmto druhom pohonu sú podľa navrhovateľov nepraktické a ich batérie si vyžadujú priveľa vzácnych surovín. Problém má byť tiež v slabej infraštruktúre. Stanica Fox News doplnila, že návrh zákona chráni štátne hospodárstvo, ktoré je do značnej miery poháňané fosílnymi palivami.

Web Washington Post, ktorý o kauze informoval, ozrejmil, že Wyoming – najmenej ľudnatý štát v USA – je podľa štatistických údajov ôsmym najväčším producentom ropy v krajine.

Z tohto na prvý pohľad seriózneho pokusu o zmenu legislatívy sa krátko nato vykľulo niečo, čo by sme v modernej terminológii mohli nazvať trollingom či tiež snahou o vyvolanie diskusie.

Senátor Jim Anderson, jeden z navrhovateľov, totiž uviedol, že zákaz predaja elektromobilov v skutočnosti docieliť nechce. Problém s týmito vozidlami podľa vlastných slov nemá a každý, kto má o ne záujem, by vraj mal mať slobodu kúpiť si ich.

„Mám problém s tým, že niekto povie: ‚Nekupujte si už žiadne spaľovacie autá‘,“ povedal s dôvetkom, že návrh zákona predstavili len preto, aby dali na vedomie, že nie sú spokojní so štátmi, ktoré stavajú mimo zákon autá na fosílny pohon.

Anderson dodal, že iniciatívu motivoval krok štátu Kalifornia, ktorý sa chce zriecť predaja nových vozidiel s konvenčným agregátom do roku 2035. Ide o identický dátum, ktorý v rovnakej súvislosti stanovila Európska únia.

Zatiaľ čo kalifornský zákon „núti“ ľudí kupovať si elektrické autá, tvrdí Anderson, jeho návrh zákona bol „len uznesením, ktoré hovorí: ‚Nepáči sa nám návrh zákona, ktorý ste urobili‘.“


Ďalšie články