Poľský exminister zahraničia: Varšava po invázii uvažovala nad rozdelením Ukrajiny

Radoslaw Sikorski. Foto: Michal Svítok/TASR Radoslaw Sikorski. Foto: Michal Svítok/TASR

Bývalý minister zahraničných vecí Poľska Radosław Sikorski vyhlásil, že poľská vláda uvažovala nad zabratím územia Ukrajiny. Poľský premiér Mateusz Morawiecki reagoval, že Sikorského tvrdenia podporujú ruskú propagandu.

Sikorski bol ministrom zahraničia vo vláde Občianskej platformy, ktorá je konkurentom súčasnej vládnej strany Právo a spravodlivosť. Kontroverzné vyjadrenia o rozdelení Ukrajiny povedal v rozhovore pre Rádio Zet.

„Zvažovala vláda strany Právo a spravodlivosť rozdelenie Ukrajiny? Myslím si, že mala moment zaváhania počas prvých 10 dní invázie, keď sme nikto nevedeli, ako sa to bude vyvíjať a Ukrajina možno padne. Ak by nebolo hrdinstva Zelenského a západnej pomoci, mohlo sa to tak skončiť,“ povedal Sikorski. Doplnil, že takto až do dnešného dňa váha maďarský premiér Viktor Orbán.

Reakcia vládnej strany na seba nenechala dlho čakať. Premiér Mateusz Morawiecki Sikorského obvinil, že šíri ruskú propagandu. „Toto vyhlásenie od Radoslawa Sikorského sa nijakým spôsobom nelíši od ruskej propagandy. Bývalý minister zahraničných vecí musí vážiť slová. Očakávam, že svoje hanebné vyjadrenia odvolá,“ reagoval Morawiecki.

Moskva dlhodobo Varšavu obviňuje, že má zálusk na územie západnej Ukrajiny. S rovnakými obvineniami prišiel aj bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

https://standard.sk/297543/slovensko-sa-buduci-rok-stane-satelitom-nemecka-tvrdi-medved-v-novorocnej-geopolitickej-prognoze/

Poľsko pritom od prvého dňa patrí k najväčším podporovateľom Kyjeva. Ukrajine poskytuje muníciu, ťažké zbrane a v poslednej dobe sa najviac zasadzovalo za dodanie tankov Leopard zo strany európskych krajín.

Nie je to prvýkrát, čo Sikorski počas rusko-ukrajinskej vojny vzbudil kontroverzie. „Vďaka, USA,“ napísal na Twitteri po bombových útokoch na plynovod Nord Stream.


Ďalšie články