Odmietol upiecť tortu oslavujúcu zmenu pohlavia. Teraz prehral odvolací súd

Pekár Jack Phillips, ktorý odmietol vyrobiť tortu oslavujúcu zmenu pohlavia, prehral odvolací súd. Torta podľa súdu neniesla žiadnu symboliku.

FnbOzVKacAAqY9e Jack Phillips. Foto: Home Defense Gun/Twitter

O rozhodnutí súdu ako prvý na Slovensku informoval denník Postoj.

Aktivista Autumn Scardina sa z Phillipsovej cukrárne pokúsil objednať tortu, ktorá bola zvonka modrá a zvnútra ružová. Farebná kombinácia, prechod z modrej na ružovú, mala symbolizovať oslavu zmeny pohlavia.

Scardina si tortu objednal v roku 2017, v ten istý deň, keď Najvyšší súd USA oznámil, že bude prejednávať Phillipsovo odvolanie v prípade jeho odmietnutia upiecť svadobnú tortu pre homosexuálny pár. Phillips tvrdil, že tortu odmietol upiecť nie na základe identity zákazníkov, ale preto, lebo nechcel oslavovať udalosť, s ktorou morálne nesúhlasí.

Scardina sa podľa vlastných slov pokúsil tortu objednať preto, aby otestoval Phillipsov výrok, že by upiekol akúkoľvek tortu okrem tej, ktorá oslavuje homosexuálnu svadbu, lebo v nej bol zahrnutý náboženský rituál.

Zatiaľ čo Phillips bol na Najvyššom súde v prípade torty pre homosexuálny pár úspešný, s tortou oslavujúcou zmenu pohlavia také šťastie nemal. Odvolací súd v Colorade zamietol Phillipsovo odvolanie proti rozsudku súdu nižšieho stupňa, podľa ktorého mal Phillips tortu upiecť. Torta podľa súdu totiž nenesie žiadne posolstvo a pekár ju odmietol upiecť len preto lebo poznal identitu Scardinu.
Všetci traja sudcovia, ktorí o veci na odvolacom súde rozhodovali, boli do funkcií menovaní demokratickou stranou. Phillipsovi právnici sa voči rozsudku plánujú odvolať.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok