Prečo SaS zablokovala otvorenie schôdze: Spor o zákon Anny Záborskej

Boris Kollár. Foto: Jaroslav Novák/TASR Boris Kollár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

V parlamente chýbal najskôr jeden hlas na vyradenie zákona o pomoci tehotným ženám zo schôdze, aby následne preto poslanci SaS a liberálnej opozície z PS a Modrej koalície zablokovali otvorenie schôdze. V parlamente rastie chaos a spory uprostred končiacej sa vládnej koalície.

Dnes je posledný januárový deň, čo je zároveň termín pre parlament od prezidentky Zuzany Čaputovej, aby sa poslanci dohodli na termíne predčasných volieb. Strany bývalej koalície sa pred schôdzou dohodli, že budú preferovať septembrový termín volieb, Hlas navrhuje voľby v júni, Smer v máji. Parlament neskôr po 17. hodine 92 hlasmi schválil septembrový termín predčasných volieb.

Pri prvom pokuse však namiesto riešenia opäť prišli ďalšie spory. Hlasovanie o termíne sa tým oddialilo na popoludnie.

Spôsobil to spor o zákon Anny Záborskej a skupiny poslancov o pomoci tehotným ženám. Tento zákon predkladá až 25 poslancov z klubu OĽaNO a Sme rodina, ale až dvakrát bol za posledné mesiace preložený na inú schôdzu. Najskôr predkladatelia 19. októbra minulého roku listom požiadali, aby bol zákon preradený na nasledujúcu schôdzu, ktorá sa začala 29. novembra, v druhom liste na konci novembra požiadali o presun na prvú januárovú schôdzu.

Záborská ani skupina poslancov sa teda nič nové nesnažila presadiť, ani na poslednú chvíľu do programu vložiť. Všetko bolo dôsledkom krokov ešte z minulého roka. Predseda parlamentu Boris Kollár to na začiatku schôdze pripomenul, ale keďže časť poslancov uviedla, že ide o zákon, ktorý by nemal byť šesť mesiacov na programe pre odmietnutie podobného návrhu v ostatných šiestich mesiacoch, s čím predkladatelia rázne nesúhlasili, Kollár dal hlasovať, aby sa o tom rozhodlo v pléne väčšinou hlasov.

Poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska navrhol uznesenie, ktorým by bol zákon vylúčený z programu schôdze, na čo chýbal v snemovni jediný hlas. Až 62 poslancov Valáškov návrh podporilo, 51 bolo proti, 11 sa zdržalo hlasovania. Za Valáškovým návrhom vznikla koalícia poslancov Smer-Hlas-SaS, troch poslancov Sme rodina a nezaradených liberálov. Proti hlasovali poslanci OĽaNO, väčšina klubu Sme rodina a niekoľko poslancov Smeru a nezaradených. Chýbal jediný hlas, aby Valáškov návrh prešiel.

Keďže výsledok hlasovania znamenal, že Záborskej zákon by sa do programu novej schôdze dostal, nikto z klubu SaS nepodporil otvorenie schôdze. Zdržala sa alebo nehlasovala aj opozícia, takže na otvorenie schôdze chýbali tri poslanecké hlasy.

Boris Kollár neskôr zvolal ďalšiu schôdzu parlamentu na 17. hodinu dnes podvečer, táto schôdza však už obsahovala jediný bod programu, a tým bolo uznesenie o prijatí termínu predčasných volieb. V parlamente medzitým hustla atmosféra, ale predčasné voľby boli odhlasované väčšinou 92 hlasov na 30. september. Návrhy Roberta Fica a Petra Pellegriniho na májový, respektíve júnový termín, získali iba 75 hlasov a neprešli. Obidva podporili aj poslanci Sme rodina.

Dnešné dianie v parlamente potenciálne ohrozuje aj prijímanie niektorých zákonov.

Tento vývoj, samozrejme, opäť vrhá do negatívneho svetla zákon skupiny poslancov na čele s Annou Záborskou, ktorý chcel zaviesť sériu opatrení na pomoc tehotným matkám a rodinám s vyšším počtom detí. Tento zákon okrem iného menil slovník, keď spojenie umelé prerušenie tehotenstva nazýval umelým ukončením tehotenstva, navrhoval právo na druhý lekársky posudok v prípade ohrozenia alebo poškodenia ľudského plodu, navrhoval lepší systém informovanosti a pomoci ženám, aby neboli nútené z ekonomických dôvodov podstupovať potrat. Ministerstvo tiež malo vypracovať každoročnú analýzu potratovosti s návrhom opatrení na jej zníženie.

Naposledy zákonu v parlamente chýbal jeden hlas, aby prešiel.


Ďalšie články