Prezident Pavel: NATO by malo uvažovať o dodávkach stíhačiek pre Ukrajinu

Novozvolený český prezident Petr Pavel vyhlásil, že NATO by malo začať seriózne uvažovať o dodávkach stíhačiek pre Ukrajinu. Zdôraznil, že Ukrajine treba poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá jej umožní vyhrať konflikt.

Petr Pavel. Foto: TASR/AP Petr Pavel. Foto: TASR/AP

„Mali by sme Ukrajine poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá im umožní vyhrať konflikt, obnoviť svoju suverenitu a územnú celistvosť. Mali by to byť stíhačky? Myslím, že by sme o tom mali veľmi serióznym spôsobom uvažovať,“ povedal Pavel v rozhovore pre nemeckú stanicu DW.

Bývalý predseda vojenského výboru NATO si myslí, že ak by aliančné krajiny s pomocou prestali, Rusko by vo vojne „zrejme zvíťazilo”. „Musíme podporovať Ukrajinu, pretože je to v našom bytostnom záujme,” hovorí Pavel.

O možnosti dodávok stíhačiek pre Ukrajinu momentálne prebieha intenzívna diskusia. Americký prezident Joe Biden uviedol, že Spojené štáty Kyjevu stíhačky F-16 nedodajú.

Poľsko je však ochotné poslať na Ukrajinu svoje stroje F-16, aj keby nešlo o kolektívne rozhodnutie NATO. Francúzsky prezident Emmanuel Macron dodanie bojových lietadiel na Ukrajinu tiež nevylúčil, upozornil však na riziko možnej eskalácie konfliktu.