Kauza videa Veritasu. Naozaj vedec z Pfizeru priznáva, že firma mutuje koronavírus, aby zarobila?

Internetom koluje video naznačujúce, že spoločnosť Pfizer zámerne cez opice mutuje koronavírus, aby mohla vyrábať vakcíny na budúci predaj. Video si pozreli desiatky miliónov ľudí po celom svete a v USA téma rezonuje aj v najvyšších politických kruhoch. Po údajnom vysokopostavenom manažérovi sa však akoby zľahla zem. Čo vieme o novom virálnom videu projektu Veritas?

apidj Jordon T. Walker. Foto: Reprofoto/Twitter

„Mimochodom, nikomu to nepovedz. Musíš sľúbiť, že to nikomu nepovieš,“ zaprisaháva nič netušiaci muž so smiechom svojho spoločníka. Táto prosba sa nenaplní a jeho slová sú momentálne dostupné širokej verejnosti cez všetky sociálne siete.

Len na Twitteri si ich už vypočuli desiatky miliónov ľudí. Autorom klipu je konzervatívna organizácia Project Veritas, ktorá vo svojej práci používa kontroverzné metódy. Na vysvetlenie, jej reportéri pracujú pod falošnou identitou, získajú prístup k určitým ľuďom, nahrávajú ich na video bez ich vedomia a vymámia z nich informácie.

Tentokrát si vzali na mušku farmaceutický priemysel – konkrétne výrobcu proticovidových vakcín Pfizer. Na stretnutiach sa člen Veritasu rozprával s človekom, ktorého Veritas predstavuje ako šéfa oddelenia pre výskum a vývoj mRNA vakcín Jordonom Trishtonom Walkerom. Z mladého muža vypadli informácie, ktoré pri prvom počutí vyrážajú dych.

Používame opice

Walker načrtáva, že Pfizer sa zaoberá myšlienkou o niečom, čo výrazne pripomína gain of function výskum. To je výskum, v ktorom sa zosilňuje potenciálna škodlivosť alebo nákazlivosť rôznych patogénov, ktoré môžu spôsobiť pandémiu.

Tento typ bádania sa často kritizuje, lebo so sebou nesie možnosť, že vedci stratia nad vecami kontrolu. Práve laboratórne testy sa uvádzajú ako jedna z možných príčin rozšírenia koronavírusu z čínskych laboratórií vo Wuchane.

„Jedna z vecí, ktoré skúmame, je, prečo vírus sami nezmutujeme, aby sme mohli preventívne proti nemu vyvinúť nové vakcíny,“ konštatuje Walker. Ak sa farmafirma do niečoho takého pustí, musí to byť podľa jeho slov prísne regulované, aby sa predišlo tomu, že „sa zmutovaný vírus dostane všade“, čo je podľa neho schéma, ktorou sa globálne rozšíril SARS-CoV-2.

Zamestnanec zdôrazňuje, že zatiaľ je všetko len v rovine diskusií a výskum sa nekoná, lebo ľuďom by sa to nepáčilo. „Je to celkom dobré pre priemysel, ale zlé pre všetkých ostatných v Amerike,“ hovorí mladučký muž v prvom klipe.

Napriek hypotetickej rovine rozhovoru má Pfizer podľa jeho slov dva podrobné plány, ako zmutovať koronavírus. Prvým je podať ho živým opiciam a potom ich nechať postupne sa nakaziť. Následne im odobrať vzorky a tie nákazlivejšie vložiť do ďalšej opice a tento postup opakovať. Druhým je vynechať živočíchy a spraviť simuláciu meniacich sa proteínov na povrchu vírusu, čo by vedcom umožnilo namodelovať vírus podľa ich predstáv.

Farmafirma vraj uprednostňuje prvú metódu, ale zatiaľ nevedno, kedy sa na to podujme.

V druhej dokrútke už Walter hovorí inak. Pfizer podľa neho pracuje na takzvanej riadenej evolúcii, čo je laboratórna technika, pri ktorej sa robia mutácie, tie sa vložia do hosťovského organizmu a následne sa identifikujú tie z nich, ktoré získali lepšie vlastnosti. „Prebieha o tom výskum. Neviem, ako to bude fungovať. Radšej by už nemali vzniknúť žiadne ohniská, ježišikriste,“ dodáva.

Vysokopostavený manažér vysvetľuje, že Pfizer sa týmto pokúša vytvoriť vakcínu proti variantom ešte predtým, než sa objavia v prírode a než by ľudia stihli ochorieť. „Ak to robíte kontrolovane v laboratóriu, potom hovoríme, že je to ďalší epitop [oblasť antigénu, na ktorú sa viažu protilátky pozn. red.], takže ak sa neskôr vyskytne v spoločnosti, vakcína bude účinná.“

Pre spoločnosť s vakcínami je vraj koronavírus a jeho varianty „dojnou kravou“. Obísť regulačné orgány bude jednoduché, lebo značné percento vládnych úradníkov sa snaží pracovať pre Pfizer a iné farmaceutické spoločnosti a nechcú ohroziť svoje budúce pracovné vyhliadky.

Pfizer reaguje

Pfizer v oficiálnom vyhlásení poprel, že by robil gain of function výskum alebo riadenú evolúciu. Firma vraj skúma len novoobjavené takzvané varianty vzbudzujúce obavy, aby zistila, či proti nim vakcíny účinne chránia. Okrem toho ešte skúša odolnosť mutácií na antivirotikum Paxlovid.

Zvláštne možno hodnotiť, že Pfizer nepoprel, že by Walker pre spoločnosť niekedy pracoval a nezareagoval na poškodenie reputácie súdnou cestou.

Hodnoverne pôsobí zdesenie údajného manažéra, keď ho pri večeri vyruší šéf celej investigatívy novinár James O’Keefe s kameramanom a zvukárom a pýta sa, prečo chce Pfizer zatajiť pred zrakom verejnosti, že mutuje koronavírus. Muž sa sprvu vyhováral, že klamal, lebo chcel oslniť na rande. Neskôr volal políciu a bránil novinárom odísť. Dokonca rozbil iPad, na ktorom predpokladal, že je nahrávka.

Otázky kladú aj senátori

Keďže kauzu sa zatiaľ nepodarilo nezávisle overiť, vysvetlenie si žiadajú aj vysokopostavení americkí politici. Napríklad senátor Mike Lee pre Fox news prirovnal oficiálne stanovisko Pfizeru k scénke z animovaného filmu Shrek 3, kde sa Pinocchio vyhýba priamej odpovedí tým, že do vety vsunie veľa zbytočných slov a podmieňovacích spôsobov. „Nevidím však, že by Pfizer tvrdil, že nikdy nikde nerobil nekontrolovaný gain of function výskum v súvislosti s čímkoľvek. Začína to byť trochu znepokojujúce a potrebujeme priamejšie odpovede.“

Aj senátor Marco Rubio napísal firme otvorený list, v ktorom žiada odpovede na to, ako ďaleko už spoločnosť pri mutovaní vírusu SARS-CoV-2 pokročila, či na bezpečnosť výskumu dohliadajú federálne agentúry alebo či Pfizer zabezpečil, že zmutovaný vírus neunikne z laboratória a nenakazí širšiu populáciu.

Walkera internet nepozná

Faktom je, že Walkerove výpovede sú vo videu zostrihané, takže nepoznáme celý kontext. Takáto úprava môže byť aj účelová. Váhavo pôsobí aj skutočnosť, že vedúci pracovník Pfizeru sa nedá dohľadať v pozíciách spoločnosti a ani na sieti LinkedIn. Ani na rôznych typoch prehliadačov sa nedá o počernom mladíkovi z videa nič zistiť. Pri iných zamestnancoch však Google vyhodí desiatky zdrojov o ich vedeckých publikáciách, úspechoch a kariére.

Portál Forbes pripúšťa, že sa nedá na sto percent vylúčiť, že osoba na videu sa skutočne volá Jordon Trishton Walker a skutočne pracuje pre Pfizer. Je však zvláštne, že sa o tom nikde nedá nájsť žiadna zmienka. Kauza sa nerozoberá na prvých stránkach všetkých veľkých médií, nemôžeme však hovoriť ani o spravodajskom blackoute. Informovali o nej napríklad televízia Sky News alebo noviny The Hill.

Existuje veľa otáznikov, ktoré treba zodpovedať. „To, že ešte nevidíte články, neznamená, že novinári neskúmajú, čo sa deje, kým sa rozhodnú, či si to zaslúži pozornosť. Manželstvo nevznikne zo dňa na deň. Aspoň väčšina manželstiev nie. Ani legitímne spravodajské články sa nevynoria bez základov,“ píše novinár Bruce Y. Lee.

Lekár Paul Offit a člen poradného výboru FDA pre vakcíny a príbuzné biologické produkty v rozhovore pre MedPage Today tvrdí, že Pfizer nemôže modifikovať vírus tak, aby posilnil jeho funkcie. Na to by musel pracovať s celým vírusom. Spoločnosť však využíva len spike proteín, ktorý vírus obsahuje vo svojich hrotoch a ktorým vstupuje do ľudských buniek, nie celý vírus.