V Rusku predávajú nové mapy s anektovanými oblasťami. Staré už dostať nemožno

mapa Nová mapa Ruska. Zdroj: Atlas-Print

V kníhkupectvách a internetových obchodoch v Rusku sa predávajú nové mapy. Ruská federácia je na nich rozšírená o štyri anektované ukrajinské oblasti. Vo zvýšenej miere ich predávajú najmä v Moskve a Petrohrade. Staré mapy už predajcovia pod hrozbou vysokej pokuty neponúkajú.

O mapy je podľa predajcov záujem. Tvrdia, že idú dobre na odbyt. Štyri ukrajinské oblasti – Donecká, Luhanská, Záporožská a Chersonská – Rusko oficiálne anektovalo vlani 4. októbra. Na mapách patria do federácie aj časti „nových“ území, nad ktorými má v súčasnosti kontrolu ukrajinská armáda. Z máp predbežne nie je jasné, do ktorého väčšieho regiónu Ruskej federácie sú tieto štyri oblasti zahrnuté.

Na pulty obchodov sa mapy dostali začiatkom tohto týždňa. Na konci roka sa totiž obchodné reťazce rozhodli prestať distribuovať staré mapy bez anektovaných oblastí a ich predaj zastavili.

Malo to svoj dôvod. Na konci decembra ruská Štátna duma schválila zákony stanovujúce postihy pre tých, ktorí spochybňujú územnú celistvosť Ruska. Považuje sa za to aj rozširovanie „starých“ máp. Ak by ich niekto predával, hrozila by mu pokuta milión rubľov (takmer 12 800 eur).

Atlas Print, jedno z vydavateľstiev, ktoré distribuuje mapy Ruskej federácie, informovalo, že k dispozícii je už niekoľko variantov nástenných máp vrátane Ruska, Eurázie či atlasu sveta, ktoré už maloobchodné reťazce od vydavateľstva odoberajú a predávajú.


Ďalšie články