Po vzore vagnerovcov? Gazprom vytvára vlastnú vojenskú spoločnosť

vojaci Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Najväčšia ruská spoločnosť Gazprom po vzore Vagnerovej skupiny vytvára vlastnú súkromnú armádu. Zhodne o tom informuje ruská aj ukrajinská strana, ktorá dodala, že v Rusku pokračujú preteky v zbrojení.

Ruský energetický gigant Gazprom vytvára vlastnú súkromnú vojenskú spoločnosť. V utorok o tom informovalo Riaditeľstvo pre spravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany s odvolaním sa na dekrét podpísaný ruským premiérom Michailom Mišustinom. Rovnakú správu priniesla aj ruská agentúra Ria Novosti.

Podľa dekrétu datovaného na 4. február bude mať Gazprom v súkromnej vojenskej spoločnosti 70-percentný vlastnícky podiel a zvyšný 30-percentný podiel pripadne súkromnej bezpečnostnej organizácii Staff-Center.

„Ruské ‚preteky v zbrojení‘ pokračujú medzi hlavnými politickými hráčmi, ktorí aktívne vytvárajú súkromné ​​armády podľa vzoru súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner Jevgenija Prigožina,“ uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského riaditeľstva.

Pri zriaďovaní tejto ozbrojenej zložky sa ruská vláda odvoláva na Zákon O bezpečnosti zariadení palivového a energetického komplexu, v ktorom sa uvádza, že priemyselným podnikom „môže byť udelené právo zriadiť súkromnú bezpečnostnú ochranu“.

V júni 2022 tento zákon podpísal ruský prezident Vladimir Putin. Legislatíva sprísňuje požiadavky na ochranu palivových a energetických zariadení s cieľom zvýšiť ich bezpečnosť vrátane boja proti terorizmu.

Jednotlivé subjekty palivovo-energetického komplexu majú podľa zákona z rozhodnutia vlády právo zriaďovať súkromné ​​bezpečnostné organizácie na svoju ochranu a ochranu svojich dcérskych firiem.

Ako presne bude nová zložka vyzerať, kde bude pôsobiť a aké konkrétne úlohy bude vykonávať, nie je z medializovaných informácií zrejmé.

Ukrajinský parlament pred niekoľkými dňami prijal rezolúciu, na ktorej základe budú všetky ruské súkromné vojenské spoločnosti považované za teroristické organizácie. Predchádzalo tomu schválenie návrhu vyhlásiť Vagnerovu skupinu za medzinárodnú zločineckú organizáciu.

Gazprom je najväčší exportér zemného plynu na svete a najväčšia ruská spoločnosť vôbec. Sídli v petrohradskom Lachta Centre, ktoré je s výškou 462 metrov najvyšším mrakodrapom v Európe.


Ďalšie články